Timișoara, pe locul I în topul celor mai bune orașe pentru afaceri,...

Timișoara, pe locul I în topul celor mai bune orașe pentru afaceri, întocmit de FORBES. La ce capitole batem capitala

0
DISTRIBUIȚI

catedrala mitropolitana centru timisoara(16)

Timișoara este, din nou, pe locul I în deja celebrul top Forbes, în ceea ce privește oportunitățile de afaceri. În acest fel, urbea de pe Bega surclasează alte orașe importante, precum București, Cluj, Iași sau Sibiu. „Chiar dacă este punctul de întâlnire al celor trei autostrăzi din România, Bucureștiul nu este legat prin autostradă decât de estul României, extremitatea vestică și conexiunea cu rețelele dezvoltate de transport din Europa Centrală și de Vest rămânând încă la stadiul de fata morgana.În același timp, despre conexiuni pe axa nord-sud nici nu poate fi vorba.În plus, Timișoara se bucură de ”alianța” cu Aradul, acest binom realizând, anul trecut, exporturi de 7,2 miliarde de euro, foarte aproape de valoarea de 7,9 miliarde de euro înregistrată de București”, se arată în analiza publicată de Forbes.

Ierarhia a fost realizată pe baza a zece criterii, fiecare dintre ele având o pondere de 10% în stabilirea clasamentului final: PIB-ul regional, PIB-ul pe cap de locuitor, câștigul salarial mediu net, șomajul, investițiile străine în perioada 1991-2014, infrastructura rutieră, infrastructura feroviară, numărul întreprinderilor active, stocul de locuințe și facilitățile educaționale cu impact în piața muncii (școli profesionale, universități).

Deși este pe locul III la exporturi, după București și Pitești, Timișoara a reușit să se impună la alte capitole, care au contat mult la calculul final și să ia fața celorlalte 40 de orașe din top.


„Valoarea exporturilor din județul Timiș s-a ridicat, în perioada ianuarie-noiembrie 2014, la 4,53 miliarde de euro, cu puțin sub cele 4,75 miliarde de euro realizate de județul Argeș. Interesant este că exporturile cumulate ale județelor Timiș și Arad – despre binomul Timișoara-Arad se vorbește din ce în ce mai mult în ultima vreme, pentru că este văzut ca un pol de dezvoltare economică – se ridică la valoarea de 7,2 miliarde de euro. Bucureștiul a înregistrat, în perioada menționată, exporturi de 7,9 miliarde de euro. (…) Aceasta și facilitățile fiscale acordate de autorități investitorilor străini și români care au înființat unități de producție în parcurile industriale din oraș au contribuit în mod esențial la succesul economic al Timișoarei din ultimii cinci ani. În județul Timiș există cinci parcuri industriale, cu o suprafață de peste 200 de hectare; cinci clustere, care grupează companii din diverse domenii economice; 60 de centre agricole; un parc tehnologic de inovare și multe alte astfel de infrastructuri de susținere a afacerilor”, scrie Forbes.

Toate acestea au atras în orașul de pe Bega companii din domeniul automotive precum Continental, care are la Timișoara o fabrică cu 8.000 de angajați în care a produs, din 2007 încoace, un număr de 40 de milioane de componente auto, Lisa Draxelmaier, Delphi Packard, Kromberg & SchubertTRW, Mahle, Dura, dar și din multe alte domenii industriale , precum producția de echipamente electronice, electrotehnice și din telecomunicații (Flextronics, Zoppas, ABB Rometrics, Luxten Lighting, ELBA-Philips, Alcatel, Deltatel) .

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.