Ziua Națională a Adopției, marcată la Timișoara printr-o conferință inedită. De ce...

Ziua Națională a Adopției, marcată la Timișoara printr-o conferință inedită. De ce sunt adoptați prea puțini copii

0
DISTRIBUIȚI

copii19_resize-640x426

Ziua Națională a Adopției este marcată, pentru cel de-al doilea an consecutiv, în România, în data de 2 iunie. Țara noastră are, de anul trecut, o zi națională dedicată adopției, după o amplă campanie derulată de Asociația Ador Copiii. Instituirea acestei zile are ca scop promovarea adopțiilor, dar și propunerea de soluții pentru simplificarea procedurilor de adopție.

La Timișoara, Ziua Națională a Adopției este marcată într-un mod inedit, printr-o Conferință Națională pentru Adopție, ce are loc în perioada 2-3 iunie. În cadrul celei de-a treia ediții a conferinței, familii adoptive, specialiști din serviciile de adopții de stat sau din ONG-uri de profil discută despre transferul copilului adoptabil de la asistentul maternal la părinții adoptivi, noutăți legislative în procedura adopției, cum se integrează copilul adoptat în familie, și nu numai.

Potrivit ultimelor statistici, aproape 60.000 de copii sunt încă în sistemul de protecție specială.


„Din experiența evaluării familiilor adoptive și a formării viitorilor adoptatori, Asociația Ador Copiii atrage atenția că proiectarea imaginii copilului ideal (inexistent, de altfel) asupra copilului adoptabil, cu care familia intră în potrivire, este o tendința generală și așa se explică numărul mare de respingeri a copiilor adoptabili, cât și numărul încă mic de adopții încheiate. Prejudecățile, temerile și miturile care înconjoară adopția împiedică încă mulți copii adoptabili să crească într-o familie permanentă. Facem apel la o mai mare responsabilitate a persoanelor implicate în procedura adopției (specialiști și persoane care doresc să adopte) să conștientizeze că fiecare copil adoptabil are dreptul să spună ‘Mama’ si ‘Tata’ și are dreptul să crească într-o familie”, a declarat, astăzi, în cadrul Conferinței Naționale pentru Adopție, Simona Czudar, preşedintele Asociaţiei Ador Copiii, organizatorul evenimentului.

Anul trecut, 821 de copii au fost adoptați național și 13 internațional. Alţi peste 4.000 de copii sunt declaraţi adoptabili şi peste jumătate dintre ei au între 7 şi 13 ani, arată datele parțiale comunicate la începutul anului de Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.