300 de bolnavi din Timiş aşteaptă un rinichi sănătos ca să trăiască....

300 de bolnavi din Timiş aşteaptă un rinichi sănătos ca să trăiască. Când vor fi reluate operaţiile de transplant renal la Spitalul Judeţean Timişoara

0
DISTRIBUIȚI

operatie-51-640x426

Tot mai multe şanse ca operaţiile de transplant renal să fie reluate la Spitalul Judeţean Timişoara. Astfel, cei aproximativ 300 de bolnavi din judeţul Timiş incluşi în programul de dializă, care suferă de insuficienţă renală cronică, ar putea primi un rinichi sănătos pentru a supravieţui chiar la Timişoara.

În urmă cu câteva luni, Viorel Bucuraş, şeful Clinicii de Urologie de la „Judeţean”, declara că, deşi medicii sunt pregătiţi să realizeze astfel de intervenţii, spitalul timişorean nu poate obține acreditarea de la Ministerul Sănătății pentru că cele două săli de operație în care ar trebui să se efectueze operaţiile de transplant renal nu sunt renovate.

„Acum suntem în faza de efectuare a proiectului pentru reabilitarea sălilor de operaţie de la clinica de urologie.


Nu avem atestare pentru transplant renal de la Ministerul Sănătăţii deoarece sălile de operaţie nu sunt conforme cu standardele europene. Consiliul Judeţean Timiş ne-a sprijinit cu finanţarea pentru reabilitarea acestor săli de operaţii, reabilitare care nu este ieftină, pentru că sălile trebuie să îndeplinească condiţii extrem de precise”, a anunţat, săptămâna trecută, medicul Viorel Bucuraş.

Doctorul timişorean speră ca anul viitor să se poată realiza transplanturi de rinichi şi la spitalul judeţean. La Timişoara s-au realizat operaţii de transplant renal în anii ‘80, însă centrul a fost închis pentru că au fost mai multe nemulţumiri deoarece rinichii erau prelevaţi de la persoane aflate în moarte cerebrală. Centrul de Transplant a fost redeschis în anul 1994 și, până în 2006, când s-a închis din nou, au fost realizate aproximativ 50 de operații.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.