Studenţii străini care vor să se facă doctori, mană cerească pentru Universitatea...

Studenţii străini care vor să se facă doctori, mană cerească pentru Universitatea de Medicină din Timişoara. Ce taxe de şcolarizare trebuie să plătească

0
DISTRIBUIȚI

umft_2006

Aproape o mie de tineri din Europa, dar şi de pe alte continente, care visează să devină doctori, i-au cu asalt, în fiecare an, Universitatea de Medicină şi Farmacie „Victor Babeş” din Timişoara. Doar 300 dintre aceştia sunt şi admişi în cadrul universităţii timişorene, după ce susţin un concurs de admitere. Şi asta nu pentru că instituţia de învăţământ superior nu ar vrea să-i primească pe toţi, ci pentru că nu-i permite capacitatea de şcolarizare, care este una limitată.

„În toamnă va avea loc admiterea pentru cetăţenii din străinătate. Avem secţii în limba engleză şi în limba franceză şi per global avem pregătite la Medicină, Medicină Dentară şi Farmacie cam 300 de locuri pentru studenţii străini.


Numărul de locuri este constant, capacitatea noastră de şcolarizare este una limitată, nu o putem extinde. În schimb, cererea este tot mai mare şi candidaturile tot mai numeroase”, a precizat Andrei Moţoc, purtătorul de cuvânt al Universităţii de Medicină din Timişoara.

Studenţii străini sunt atraşi ca un magnet de universitatea timişoreană pentru că taxele sunt mult mai mici faţă de cele din alte ţări. Astfel, tinerii care vor să se facă doctori şi vin să studieze la Timişoara trebuie să scoată din buzunar 4.500 de euro dacă se înscriu la Medicină şi 5.500 de euro la Medicină Dentară. Dacă facem un calcul simplu, doar în toamna acestui an, în conturile Universităţii de Medicină din Timişoara vor intra aproape 1,5 milioane de euro doar din buzunarele tinerilor din străinătate.

„Noi împărţim candidaţii din străinătate în două categorii: proveniţi din Uniunea Europeană şi din afara UE. Cei din UE sunt predominant germani, italieni, francezi, iar cei din afară provin, în general, din Israel şi Palestina”, a mai precizat Andrei Moţoc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.