Start la concertele de Ziua Timișoarei: Deepcentral, Antonia şi 3rei Sud Est...

Start la concertele de Ziua Timișoarei: Deepcentral, Antonia şi 3rei Sud Est vor cânta în Piața Victoriei în această seară. Vezi programul pentru cele trei zile

0
DISTRIBUIȚI

 

connect r ziua timisoarei

Oficial, astăzi se dă startul pentru nu mai puţin de trei zile de sărbătoare în Timişoara. Motivul? Ziua Timișoarei, pentru a cărei celebrare municipalitatea a pregătit un program fastuous. Astăzi, pe scena din fața Operei vor avea loc primale concerte. Mii de timișoreni sunt așteptați să asculte reprezentațiile Deepcentral, Antonia şi 3rei Sud Est.

Iată, mai jos, programul complet al evenimentelor:

1 august – sâmbătă

Casa de Cultură a Municipiului Timişoara – Sala Lira 11.00 – Expoziție – Asociația Artiștilor Plastici “Romul Ladea”

Program acţiuni sportive “Cupa oraşelor înfrăţite„ – turneu de mini fotbal cu echipe de amatori 09.00 – 17.00 Baza Sportivă Colterm Participă echipe reprezentând Municipiul Timişoara şi echipe invitate care reprezintă oraşele înfrăţite şi partenere.

Piaţa Victoriei, ora 20.00: concerte Alina Eremia Deepcentral Antonia 3rei Sud Est

Ora 22.00: Crosul nocturn, care a ajuns la cea de-a patra ediţie şi este organizat în sistem de participare open. Fiecare participant trebuie să se înscrie şi să achite cotizaţia de participare de 20 lei. Limita de vârstă a concurenţilor este de minim 16 ani. Pentru a putea participa la cursă, concurenţii între 16 – 18 ani trebuie să prezinte acordul scris al părinţilor. Crosul Nocturn se va desfăşura pe cca 4 km şi are startul începând cu orele 22.00, de pe Bv. C.D.Loga nr.1 (în faţa Primăriei Municipiului Timişoara), unde va avea loc şi sosirea. Traseul este următorul: str. 20 Decembrie 1989 – Bv. Vasile Pârvan, pe sub pasajul Michelangelo, continuare pe Bv. Corneliu Coposu, întoarcere la fântâna de la pasarela din Parcul Copiilor, Bv. Corneliu Coposu, pe sub pasajul Michelangelo – Bv. Vasile Pârvan, Podul Mihai Viteazul, str. 20 Decembrie 1989, finish Primărie Bv. C.D. Loga nr. 1, (vis a vis de Filarmonica Banatul). Crosul este realizat în parteneriat cu Atletic Club Maraton. Detalii: www.crosnoctrun.ro

2 august – duminică

Teatrul de Vară din Parcul Rozelor, ora 19.00, Fanfara Timişoara Big Band. Ora 20.00, concert extraordinar Ansamblul Timişul.

Piaţa Victoriei, începând cu ora 20.00 – concerte Orchestra de tineret a municipiului Timişoara alcătuită din elevi ai Colegiului de Artă Ion Vidu şi studenţi de la Facultatea de Muzică, din cadrul Universităţii de Vest din Timişoara. Repertoriul abordat: teme muzicale din filme celebre şi hituri pop aranjate într-o manieră simfonică. Dirijor prof. Laurenţiu Muntean, coordonator prof. Alina Cuibariu Jumuga. Concert The Weekend Band o trupă timişoreană care cântă coveruri şi melodii proprii. În urmă cu 6 ani s-au pus bazele acestui proiect, membrii formației sunt: tobe – Marios Fulop, bass – Tibor Aranyi, clape – Vincențiu Ghergulov, chitară – Alex Bejenaru și voce – Răzvan Munteanu. Love Hunters o trupă de blues cu influenţe punk înfiinţată în anul 1987 în Novi Sad, Serbia componenţa: Milan Mumin – vocal, Vlada Jovanov – chitară bass, Aleksandar Medan – chitară, Robert Radic – tobe, Marion Kalin- chitară. Seara se încheie cu un foc de artificii.

3 august – luni

Parcul Central 09.00 – ceremonial militar, fanfara Garnizoanei Timişoara Dezvelire busturi: Pius Brînzeu (unul dintre cei mai buni chirurgi pe care i-a dat şcoala de medicină timişoreană, activitatea sa medicală a făcut din Timişoara unul dintre cele mai importante centre de flebologie din ţară și din Europa. A contribuit la înființarea Institutului de Medicină din Timişoara, apoi a Spitalului Județean și a Centrului de Cercetări Experimentale, sculptor Aurel Gheorghe Ardeleanu) şi Anghel Dumbrăveanu (poet, prozator, eseist şi traducător, personalitate de seamă a culturii române contemporane, ilustru reprezentant al generației literare `60, care a contribuit la schimbarea cursului poeziei românești neo-moderne, sculptor Aurel Gheorghe Ardeleanu)

Sala Mare a Senatului Universităţii Politehnica Timişoara, et.1, Piaţa Victoriei nr.2, ora 11.00: Şedinţă Festivă – Decernarea Titlului de Cetăţean de Onoare doamnei Coleta de Sabata, prima femeie rector a Universităţii Politehnica din Timişoara, în perioada 1981-1989, strălucit cercetător, om de cultură şi personalitate ştiinţifică de renume, decernarea Titlului de Cetăţean de Onoare domnului Aurel Tiberiu Ceia (profesor, renumit solist vocal, reprezentant de seamă al muzicii populare din Banat), decernarea Titlului de Cetăţean de Onoare domnului Ştefan Drăgulescu, fost ministru al sănătăţii, fost rector al Universităţii de Medicină şi Farmacie din Timişoara şi iniţiatorul înfiinţării Institutului de Cardiologie din Timişoara în 1994 şi decernarea post–mortem a Titlului de Cetăţean de Onoare lui Ioan M.


Anton, profesor, vicepreşedinte al Academiei Române, fost rector al Institutului Politehnic Timișoara.

Piaţa Victoriei, ora 19.00: Blues pentru Timişoara – concert Moody Stuff – Trupa de jazz Moody Stuff, înfiinţată în 1997 este condusă de vocalista Vera Ciocan, muzician binecunoscut de jazz şi blues al Timişoarei. Componenţa trupei este următoarea: Ionuţ Dorobanţu la ghitară, Victor Miclăuş la bass şi Ferencs Sekeres la tobe. Formaţia abordează un repertoriu de blues şi jazz alături de invitatul lor special, Boghi Nagy, solistul trupei Burning Table, care va aduce pe scenă la Ziua Timişoarei, atât vocea cât şi muzicuţa.

Bega Blues Band cu guest star A.G. Weinberger Bega Blues Band este grupul cel mai longeviv de blues-jazz din România, cu o activitate de peste 30 de ani. Întemeiat de Bela Kamocsa și de Johnny Bota, grupul a lansat în 1993 primul CD de blues-jazz din România, “Blues de Timişoara”. Bega Blues Band a obținut, în 2004, premiul pentru cel mai bun grup de blues-jazz din România și Diploma de Excelență a Municipiului Timişoara „pentru întreaga activitate muzicală și pentru promovarea imaginii Timișoarei în țară și în lume”. Grupul este format din Maria Chioran- voce, Lucian Nagy – instrumente de suflat şi percuţie, Saşa Bota – violă electrică, Toni Kühn – claviaturi, Mircea Bunea – ghitară, Johnny Bota – bas, Lică Dolga – tobe, Ovidiu Andriş – percuţie. A.G. Weinberger, unul dintre cei mai buni muzicieni de blues din România va cânta alături de Bega Blues Band. Considerat de către critici Mr. Blues al României şi de către B.B. King “un chitarist carismatic de cea mai înaltă clasă”, AG Weinberger este singurul artist de blues şi jazz din România selectat pentru nominalizarea la 7 categorii, la Premiile Grammy şi decorat cu Ordinul Cultural în grad de Cavaler. Pentru acest eveniment, artiştii au pregătit un program format din piese care aparţin repertoriului internaţional de blues dar şi compoziţii proprii.

Matyas Pribojszki Band – Formaţia vine din Ungaria şi are la activ numeroase prezenţe la festivaluri de blues din Europa, iar critici de gen faimoşi, cum sînt Rick Estrin sau Kid Andersen au scris articole laudative la adresa ei. Bandul, alcătuit din muzicieni de cea mai bună calitate, îi are ca membri pe: Zoltán Nemeş – claviaturi, Ferenc Szasz – ghitară, László Csizmadia – bass, Daniel Molnar – baterie, Mátyás Pribojszki – muzicuţe, voce, lider. Mátyás Pribojszki este unul dintre cei mai buni interpreţi la muzicuţă din Europa de Est. El stăpîneşte la fel de bine ambele stiluri: cel tradiţional şi cel contemporan, fiind posesorul unui ton autentic şi al unei frazări inspirate. Mátyás a concertat deja în mai mult de 25 de ţări din Europa.

Blue Family, renumit grup de blues din Belgrad, s-a format în anul 1996. Blue Family are următoarea componenţă: Katarina Arsenov – voce, Dejan Pavic – baterie, Zeljko Stanojkovski – pian, Aleksandar Djordjevic – ghitară, Ljubomir Djordjevic – muzicuţă, Milan Jarakovic – bass şi lider. Este una dintre cele mai active şi autentice formaţii de gen din spaţiul ex-iugoslav, cu prezenţe la toate festivalurile de blues din acea zonă dar şi la evenimente similare din Italia (Padova, Milano, Roma), Ungaria, România şi Elveţia. Stilul îmbrăţişat de acest grup este denumit “West Coast Jump”. Printre CD-urile lansate de Blue Family se numără “Here Comes The Blues” (2001), disc de o mare calitate muzicală şi acustică, foarte bine primit de public şi de critica de specialitate, obţinând distincţia de Cel Mai Bun CD de blues al anului.

În perioada 23.07.2015 – 05.08.2015, Uniunea Artiştilor Plastici din România, Filiala Timişoara organizează expoziţia „Timişoara – de la reşedinţă regală la capitală culturală a Europei”. Expoziţia va fi găzduită de Galeria de Artă „Helios” şi Galeria Primăriei Municipiului Timişoara este dedicată datei de 3 august, când sărbătorim Ziua Timişoarei, precum şi unui eveniment important din istoria oraşului de pe Bega, mutarea cu 700 de ani în urmă, în luna mai 1315 de către regele Ungariei Robert Carol de Anjou (1288-1343) a reşedinţei şi a curţii sale de la Visegard la Timişoara. Prin lucrările realizate şi prezentate în expoziţia tematică, pictorii, graficienii, sculptorii şi artiştii decoratori din oraşul de pe Bega şi din alte centre artistice din ţară vor încerca să surpindă şi să redea caracterul specific şi personalitatea inconfundabilă a urbei de la perioada medievală până la începutul veacului al XXI-lea.

Foto: Arhivă

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.