Ileana Tomoiagă, inspector adjunct la ITM Timiș: „Nu suntem nici bazar, nici...

Ileana Tomoiagă, inspector adjunct la ITM Timiș: „Nu suntem nici bazar, nici biserică. Nu negociem, nu iertăm”. Ce număr record de angajați la negru a găsit într-o singură firmă VIDEO

0
DISTRIBUIȚI

ileana tomoiaga itm timis (3)

Mai puţine firme în judeţul Timiş cu angajaţi fără forme legale, faţă de anul trecut. Cel puţin aceasta este concluzia la care au ajuns reprezentanţii Inspectoratului Teritorial de Muncă al judeţului Timiş, în urma controalelor efectuate. Ileana Tomoiagă, inspector şef adjunct în ITM Timiş, a explicat, în cadrul emisiunii PRESSALERT LIVE din această seară, care sunt cauzele.

„Munca la negru s-a diminuat cu 20% faţă de anul trecut. Firmele au văzut că au pierdut şi în instanţă, plus că amenzile sunt foarte mari, între 10.000 şi 20.000 lei pentru fiecare persoană prinsă lucrând fără forme legale. Angajatorii s-au disciplinat într-un fel, este o cifră îmbucurătoare pentru noi”, a precizat Ileana Tomoiagă.

Şapte patroni din judeţul Timiş s-au ales cu dosar penal pentru munca la negru în acest an, fiind prinşi cu mai mult de cinci angajaţi fără forme legale, cu 15 mai puţine dosare penale faţă de 2014.


Unul dintre aceşti patroni a fost descoperit, în această primăvară, la Lugoj, cu 30 de angajaţi care munceau la negru. „Atâţia oameni am găsit noi în cadrul unei acţiuni organizate noaptea, unii au mai fugit. Era vorba despre o firmă care oferea servicii funerare. Dosarul se află la Parchet”, a explicat reprezentantul ITM Timiş.

În urmă cu câţiva ani, inspectorii ITM Timiş au descoperit peste 70 de oameni care lucrau la negru într-o firmă, care au fost sechestraţi în firmă ore întregi de către angajator în timpul controlului. „Dacă vrem să fim o ţară civilizată, o ţară ca afară, cum se spune, ar trebui să contribuim cu toţii, să respectăm legile, să plătim contribuţiile, să nu mai existe concurenţă neloială. Eu zic că dacă toată lumea respectă legea, ţara asta va merge bine”, consideră inspectorul şef adjunct al ITM Timiş. Ileana Tomoiagă a ţinut să precizeze că cele mai multe persoane depistate că lucrează fără forme legale de angajare sunt descoperite la firmele din domeniul construcţiilor.

În judeţul Timiş îşi desfăşoară activitatea peste 20.000 de firme, iar în cadrul ITM Timiş lucrează doar 50 de inspectori, care realizează cel puţin 14 controale în fiecare lună. Anul acesta, inspectorii au realizat 3.815 controale. Întrebată de către moderatorul emisiunii dacă inspectorii din cadrul ITM Timiş iau spagă atunci când merg în controale, Ileana Tomoiagă a ţinut să precizeze că „la noi nu există niciun fel de alte negocieri. Negocierile se fac în bazar, iar iertările la Biserică. Dacă te-ai hotărât să te angajezi la stat, trebuie să-ţi faci treaba şi să te mulţumeşti cu salariul pe care-l ai”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.