Peștera lui Adam, minunea naturală din Banat unică în țară, din care...

Peștera lui Adam, minunea naturală din Banat unică în țară, din care ies aburi fierbinți chiar și iarna. Ce „locuitori” dau un plus de farmec peșterii FOTO

0
DISTRIBUIȚI

pestera

În Banat se găsește o oază tropicală unică în România. Este vorba de Peștera lui Adam, cunoscută și sub numele de „peștera caldă de la Herculane”. Caverna este cu totul specială în țara noastră, pentru că din ea ies vapori fierbinți de apă, veniți din adâncuri, indiferent de anotimp. De asemenea, peștera lui Adam a atras și atenția oamenilor de știință, aflându-se în topul fenomenelor carstice cu cea mai mare valoare istorică din Europa.

Peștera lui Adam se află în județul Caraș-Severin, la nord de Băile Herculane, pe malul drept al Cernei. Caverna a primit această denumire după descoperitorul ei, Nicolae Adam. Pentru că este o peșteră caldă, aceasta amintește de cele din zona tropicală. Datorită aburilor fierbinți, aici s-au format concrețiuni unice și o faună care se întâlnește doar în peșteri tropicale. Printre acestea se numără o crustă gelatinoasă, care acoperă complet pereții Galeriei cu Aburi, dar și niște stalactite care pendulează la suflarea aburului cald.

adam

Peștera lui Adam i-a uimit și pe daci și pe romani, care au ridicat altare în jurul acesteia.


Caverna are o lungime de 212 metri și este alcătuită dintr-un sistem de săli și galerii. Aici se găsește una dintre cele mai vechi colonii permanente de lilieci din Europa. Acesta este și motivul pentru care aburii fierbinți care ies din peșteră au un miros înțepător de guano, adică excremente de lilieci.

Oamenii de știință au descoperit în Peștera lui Adam 80 de specii fosile și un molar, despre care se spune că i-a aparținut lui homo sapiens fossilis, ce locuia în aceste locuri acum 100.000 ani. Pentru că nu este amenajată, Peștera lui Adam din Băile Herculane nu poate fi vizitată de turiști, ci doar de către speologii experimentați.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.