RETROSPECTIVĂ 2015 Mutația genetică care indică risc de cancer din cauza căreia...

RETROSPECTIVĂ 2015 Mutația genetică care indică risc de cancer din cauza căreia Angelina Jolie și-a extirpat sânii, depistată şi la Timişoara. Ce operații spectaculoase au realizat medicii

0
DISTRIBUIȚI

breast_cancer_images_11023300_65564300

O serie de operaţii spectaculoase au fost realizate, în premieră naţională, în 2015, de către medicii timişoreni. De asemenea, doctorii au reuşit să facă minuni pentru mai mulţi bolnavi din vestul ţării, printre care şi un bebeluş, care a primit o şansă la viaţă.

La Timişoara a avut loc o premieră medicală de excepție, fiind realizat primul transplant de celule stem din țară la un bebeluș mai mic de șapte luni. De operația de transplant realizată la Spitalul de Copii „Louis Țurcanu” din Timișoara au beneficiat doi frați gemeni, care au fost diagnosticați cu o boală genetică extrem de gravă, însă, din păcate, unul dintre micuți a pierdut lupta pentru viață la două luni după transplant. Centrul de excelență în tratarea leucemiilor și a altor tipuri de cancer din România, în care a avut loc transplantul de celule stem, a fost creat la Spitalul de Copii „Louis Țurcanu” din Timișoara de membrii fondatori ai Asociației „Dăruiește Viață”. Aici sunt tratați copii din toată țara care se confruntă cu boli foarte grave și la care riscul de infecții este foarte mare.

transplant celule stem

La fel ca actrița Angelina Jolie, femeile din România vor putea afla dacă au șanse mari să dezvolte o boală necruțătoare precum cancerul, prin realizarea unor simple analize de sânge. Astfel, în capitala Banatului pot fi depistate mutațiile genetice care indică riscul de cancer de sân, iar femeile, în urma unor discuții cu medicul oncolog, pot recurge la operația de mastectomie pentru ca șansele de a face cancer de sân să fie anulate.


Aceste mutații genetice pot fi descoperite în cadrul Laboratorului de Diagnostic Molecular din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara, unic în România, care a fost echipat cu sisteme moderne în valoare de peste un milion de euro, cumpărate cu bani europeni.

Medicii timișoreni folosesc o tehnică revoluționară care grăbește vindecarea rănilor și reduce numărul de amputații. Este vorba de terapia cu presiune negativă, o tehnică nou introdusă care este dedicată vindecării rănilor cronice, dar, din păcate, în România este încă prea rar utilizată. Cu ajutorul acestei tehnici revoluționare, nu doar că rănile se vindecă mult mai ușor, dar scade și numărul de amputații în comparație cu tratamentele obișnuite.

inima

Bănăţenii care suferă de o malformaţie cardiacă congenitală sunt trataţi mai rapid şi mai eficient printr-o procedură nouă, la o clinică privată din Timişoara. Este vorba despre închiderea percutană a defectului de sept atrial, care este, de fapt, o malformaţie cardiacă congenitală în care există o comunicare anormală între cele două atrii. Primul pacient din vestul ţării care a fost tratat printr-o astfel de procedură este o femeie de 39 de ani, diagnosticată cu această afecţiune după un control de rutină.

O serie de operaţii spectaculoase, în premieră regională, au avut loc şi la Institutul de Boli Cardiovasculare de la Pădurea Verde. De exemplu, la Clinica de Chirurgie Cardiacă, inima pacienţilor care suferă de o afecţiune cardiacă severă este oprită minute mai puţine în timpul intervenţiilor chirurgicale.

Totodată, timişenii sunt pe mâini bune, pentru că Serviciul de Ambulanță al Județului Timiș este cel mai bun din țară. Cele două echipaje care au participat la Concursul Național al Echipajelor de Ambulanță, cu medic și cu asistent, la sfârșitul lunii trecute, au reușit performanța de a se clasa, pentru cel de-al doilea an consecutiv, pe primul loc. În total, în cadrul competiției care s-a desfășurat la Sibiu s-au înscris 20 de echipaje din întreaga țară.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.