Angajații Serviciului de Probațiune Timiș au încetat activitatea în semn de protest....

Angajații Serviciului de Probațiune Timiș au încetat activitatea în semn de protest. Vezi câți condamnați are în grijă fiecare consilier și care este motivul protestului

0
DISTRIBUIȚI

serviciul de probatiune timis

Lucrătorii din cadrul Serviciului de Probațiune Timiș, instituție subordonată Ministerului Justiției, au anunțat că se alătură colegilor din țară într-un protest început ca urmare a neaplicării măsurilor asumate de guvern pentru consolidarea sistemului de probațiune în vederea îndeplinirii atribuțiilor trasate de Noul Cod Penal.

Astfel, Serviciul de Probațiune Timiș a intrat în grevă de la mijlocul acestei săptămâni, asigurând funcționarea la o treime din activitatea normală. Protestul va continua până la rezolvarea problemelor cu care se confruntă serviciile de probațiune din întreaga țară.

Angajații din acest domeniu au întocmit o listă cu șapte solicitări principale, una dintre cele mai mari nemulțumiri fiind lipsa de personal. „Serviciul de Probațiune Timiș lucrează în acest moment cu peste 1.600 de persoane condamnate, aflate în libertate, supravegherea lor fiind asigurată de 10 de consilieri de probațiune aflați în activitate (o încărcătură de peste 160 de cazuri de supraveghere/consilier de probațiune, raportat la media europeana de 25 cazuri de supraveghere/consilier de probațiune)”, spune comunicatul semnat de Mariana Drăgotoiu, șef serviciu la Serviciul de Probațiune Timiș.

În Memorandumul pentru adoptarea măsurilor necesare în vederea pregătirii intrării in vigoare a Noului Cod Penal, care a fost asumat de guvern în anul 2013, cu un calendar al măsurilor care trebuiau luate in următorii 3 ani, cu privire la Serviciul de Probațiune Timiș, „se asuma angajarea de personal, eșalonat, astfel ca, la finalul anului 2016, serviciul să aibă 35 de persoane angajate.


Deși Noul Cod Penal este în vigoare din februarie 2014 (în curând se împlinesc 2 ani), niciun post de consilier de probațiune nu a fost alocat serviciului nostru, așa cum nu au fost alocate nici altor servicii din țară”, mai spune comunicatul.

Iată, mai jos, lista solicitărilor consilierilor de probațiune:

1. Angajarea urgentă de personal și suplimentarea posturilor în cadrul sistemului de probațiune;
2. Repoziționarea consilierilor de probațiune în cadrul sistemului de justiție, în acord cu rolul pe care îl au în înfăptuirea actului de justiție, cu atribuțiile și sarcinile ce le revin conform legilor penale în vigoare, în complexitatea și importanța muncii lor, precum și cu riscurile la care se expun în activitatea desfășurată;
3. Acordarea drepturilor similare cu ale celorlalte categorii de personal din cadrul sistemului de justiție;
4. Asigurarea efectivă a pazei sediilor, a bunurilor și a personalului de probațiune de către Jandarmeria Română, conform prevederilor legale în vigoare;
5. Asigurarea unor condiții decente de muncă și a resurselor materiale necesare desfășurării activităților zilnice;
6. Demararea unor proceduri de modificare a legislației conexe probațiunii care să conducă la crearea pârghiilor legislative pentru alocarea resurselor la nivelul comunității și intervenția interinstituțională în vederea asigurării protecției publicului și reintegrării sociale a persoanelor care au comis infracțiuni (Legea Asistenței Sociale, Codul Muncii, Legea privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, etc);
7. Adoptarea regulamentelor de aplicare a legislației în materia probațiunii, corelată cu o simplificare a procedurilor de lucru.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.