RETROSPECTIVĂ 2015 BC Timișoara, de la câștigarea Cupei României, la decăderea din...

RETROSPECTIVĂ 2015 BC Timișoara, de la câștigarea Cupei României, la decăderea din cauze financiare. Cum s-a gestionat momentul de cotitură din existența ”Leilor din Banat”

0
DISTRIBUIȚI

bct energia (53)

Nimic nu anunța la începutul lui 2015 prin ce vor trece ”Leii din Banat”. După un parcurs fără strălucire în campionat sezonul trecut se încheia cu o performanță frumoasă pentru BC Timișoara: cucerirea Cupei României. În toamnă însă, din cauza blocajului financiar, clubul de baschet alb-violet a trecut rapid de la pregătirile de eurocupe la un plan de supraviețuire pentru noua ediție a Ligii Naționale.

BC Timișoara a început puțin mai târziu anul 2015 din cauza unor amânări atât în Cupă, cât și în campionat. În primul duel avea să fie obținut un succes facil în fața concitadinei BC Timba, echipă retrogradată la finele sezonului. ”Leii” s-au impus cu 90-75 în derby , rezultat urmat de încă două victorii consecutive în campionat, cu Energia și Tg. Mureș, chiar de ziua antrenorului. Se părea că trupa lui Dragan Petricevic se urnește pentru a intra liniștită în play-off. A urmat apoi însă un parcurs cu suișuri și coborâșuri. Cu mici excepții bănățenii au fost zmei acasă, dar miei în deplasare. Acolo unde Jovanovic și compania au reușit să se impună doar pe terenul mureșenilor. În timp ce din Sala ”Constantin Jude” doar Oradea a plecat cu două puncte. Baschetbaliștii alb-violeți urmau astfel să înceapă play-off-ul ca echipă clasată pe 8.

Sezonul a fost salvat până la urmă de parcursul din Cupă. Dacă în campionat ”răposata” CSU Ploiești s-a impus din nou, în sferturile competiției K.O. timișorenii au reușit să răstoarne dramatic ”dubla”. BCT-ul și-a asigurat astfel prezența în Final Four-ul de la Pitești în urma unui scor cumulat de 161-159 cu prahovenii. Asesoftul avea să se revanșeze în sferturile play-off-ului.

Al doilea trofeu major pentru baschetul timișorean

Între 3 și 4 aprilie ”Leii din Banat” au reușit să transforme un sezon mediocru într-unul reușit. În prima zi a F4-ului din Trivale misiunea timișorenilor părea foarte dificilă, deoarece înfruntau gazda, BCM U Pitești. Dar BC Timișoara a reușit să câștige spectaculos cu 91-81 și accesa astfel aproape nesperat ultimul act. A doua zi a avut loc înfruntarea cu BC Mureș, echipă care trecuse mai lejer de Sibiu, scor 71-48 în cealaltă semifinală. Suspansul a fost la el acasă în duelul cu ”tigrii”. După cele patru sferturi clasice tabela indica egalitate: 62-62. A fost și meciul lui Bogdan Popescu, în sfârșit un trofeu pentru bucureșteanul revenit în Banat. El a adus echilibrul în final de la ”libere” și a trimis meciul în prelungiri. Unde a deschis și seria ”leilor” pe tabelă. Spre sfârșitul reprizei suplimentare Adamovic a fost înger și demon pentru Târgu Mureș, în timp ce Popescu și Pilcevic au avut brațe sigure și au adus trofeul mult râvnit (scor 78-73). A doua cupă tot cu Dragan Petricevic pe bancă pentru clubul de baschet alb-violet.

A fost un sezon 2014-15 stropit până la urmă cu șampanie în ciuda evoluției mai șterse din campionat, acolo unde BCT nu a mai trecut în sferturi de Ploiești. Culmea, prahovenii s-au desființat după câștigarea titlului tot după o finală cu nefericita BC Mureș.

BC-Timisoara-Cupa-4

Decizii nepopulare, probleme cu banii și plecarea lui Dragan

Nu bine s-a bucurat de trofeu alături de colegi, că Zlatko Jovanovic, fără îndoială simbolul echipei din ultimele sezoane, a fost pus pe liber. Dragan Petricevic și-a asumat decizia nepopulară, schimbând complet contingentul de jucători străini. După EuroBasketul găzduit în bătrâna ”Olimpia” se părea că BCT pregătește un sezon mare. Pe acest fond venea și vestea că echipa urma să participe în noua competiție europeană FIBA Europe Cup. Unde pe bănățeni i-ar fi așteptat echipe precum Ventspils (Lituania) sau Turow (Polonia). Printre noii străini se aflau noutăți absolute în LNB, dar și jucători consacrați, Kyle Shiloh, Filip Barovic sau Hristo Nikolov.


Achiziții cu care s-a mers și jucat în cantonamentele din presezon. Chiar dacă nu au excelat în teste, alb-violeții aveau bilanț pozitiv. Mai mult, la prezentarea dinaintea noii ediții la Sala ”Constantin Jude” s-a jucat cu colosul Steaua Roșie Belgrad. Formația sârbă din Euroligă s-a impus previzibil. Noul angrenaj a mai disputat însă doar două jocuri oficiale în maioul BCT. Cele cedate cu Târgu Jiu în optimile Cupei (scor 59-65 și 63-70). Shiloh plecând chiar înainte de retur. A fost momentul când conducerea făcea publică situația ingrată în care se află clubul în urma blocajului instituit de Curtea de Conturi pe finanțarea de la autorități. După meciul 2 Dragan Petricevic avea să declare următoarele: ”Eu sunt aici deocamdată, nu sunt genul care pleacă. Sunt conștient de toate riscurile, dacă plec rămân mercenar nu? Dragan Petricevic a plecat când au intrat banii la club. Dacă se va întâmpla să plec cu siguranță nu va fi înainte să primim acest răspuns de la Curtea de Conturi. La mine speranța moare ultima. Știu că în România memoria e scurtă și se va uita tot… Nu știu ce voi face. O bună mare parte din jucători pleacă de mâine, asta e mai grav. Shiloh a plecat deja, Milosevic și Barovic vor pleca, urmează toți străinii… Eu mă rog la Dumnezeu ca ei, dacă tot pleacă, să-și găsească echipă. Există și staff aici, oameni care au și ei familiile lor. Nu vreau să folosesc cuvântul dramă”. ”Leii” au decis să renunțe și la participarea în cupele europene, riscul ca echipa să se facă de râs era prea mare.

BC Timișoara i-a pierdut astfel, cu excepția lui Kentwan Smith, pe toți străinii, plus Popescu, revenit la Craiova. Iar Leo Demaio, managerul general al echipei, anunța la PRESSALERT LIVE măsurile ”draconice” luate pentru ca clubul să rămână pur și simplu pe linia de plutire, precum plafonul salarial de 1.000 euro. Printre jucătorii aduși de urgență s-au numărat fețe cunoscute, Reljic, Jelenic, Petrișor, chiar și ”secundul” Nenad Markovic fiind reactivat, dar și alți străini care au mai fost găsiți liberi, precum Zekavicic și Djapa. În aceste condiții, cum era de așteptat, lotul de umplutură, fără o pregătire prealabilă cel puțin împreună, a fost victimă sigură în primele runde. În ciuda unor jocuri încheiate la scor mic. Situația delicată l-a determinat pe Dragan Petricevic să plece după eșecul 2 din campionat, suferit la Oradea. Tehnicianul s-a arătat dezamăgit că nicio soluție nu se întrezărește în viitorul apropiat în ciuda semnalelor trimise peste tot. A fost a doua despărțire de antrenorul cu rezultate importante pentru baschetul bănățean după ce acesta reușea să câștige Cupa României pe banca echipei din Timișoara. Precedentul caz a fost după trofeul din 2010, când echipa abia se relansase financiar în sezonul următor, dar Petricevic plătise tribut situației din clasament. După demisia sa din 2015, experimentatul antrenor a preluat fetele de la Universitatea Cluj.

Încercare de reabilitare

Rămasă fără ”principal” BC Timișoara și-a continuat parcursul cu un trio interimar format din Cristian Bota, Nenad Markovic și Radenko Toroman. Rezultatele s-au lăsat însă așteptate. După înfrângerea cu U-Mobitelco Cluj frâiele băncii au fost preluate de Milorad Perovic. Odată cu sosirea fostului secund al lui Badnjarevic ”leii” s-au întărit cu câteva nume mai sonore. Au sosit Vujadin Subotic și Slobodan Dundjerski înainte de importantul duel din subsol cu Gaz Metan. Efectul ultimelor modificări s-a văzut. BC Timișoara obținând primul succes stagional în runda 7, scor 92-86 cu medieșenii. Din păcate, în următoarele etape, problemele medicale nu au făcut posibilă o surpriză. Turul a fost încheiat cu doar acea singură rază se soare. Surprinzătoare avea să fie însă victoria de acasă cu CSM Oradea din al doilea meci al returului. Formația bihoreană, o trupă mult mai puternică, situată în zona play-off-ului, a cedat la Timișoara cu 84-89. Pe final de an clubul s-a mai redresat bugetar, fiind primul beneficiar al noului Sport Club Municipal. Lucru făcut deja vizibil în denumirea echipei, acum vorbim de BC SCM Timișoara. Totuși, pe parchet semnele de pesimism persistă după ce s-a ieșit din 2015 tot cu un meci pierdut și unul important, acasă cu nou promovata Phoenix Galați. 79-75 a fost scorul cu care s-au impus moldovenii la capătul unui meci cu decizii dubioase de arbitraj. Acest rezultat o face pe BCT ”favorită” alături de Gaz Metan la cele două locuri care duc în Liga I. Ambele au strâns doar două victorii până acum. Mai mult, Perovic are titulari, ca Jelenic și Subotic, care și-au arătat intenția de a pleca, în timp ce echipa mai poate efectua doar trei înregimentări în acest sezon.

”Leii” par să plătească tribut pentru cum s-a gestionat clubul înainte de vestea că robinetul se închide. Lipsa rezultatelor poate a golit Sala ”Constantin Jude”, dar modul de conducere a clubului a produs cu siguranță decizii ciudate ori erori de comunicare. Închiderea intenționată a paginii de Facebook a unei formații profesioniste, precum și anularea hotărârii legate de introducerea biletelor de intrare sunt astfel de exemple.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.