Regulă nouă pentru afaceriştii din centrul istoric. Ce schimbare anunţă primarul Nicolae...

Regulă nouă pentru afaceriştii din centrul istoric. Ce schimbare anunţă primarul Nicolae Robu şi ce problemă admite că nu poate rezolva

0
DISTRIBUIȚI

santier unirii curte (1)

Deși reabilitat cu bani europeni, centrul Timișoarei este departe de a arăta ca într-un oraș de talie europeană. Un mare minus este legat de aspectul clădirilor din centrul orașului, care în mare parte se împart în două categorii: neîngrijite sau potețial pericol public. Primăria Timișoara admite că nu a reușit să repare clădirile, însă primarul Nicolae Robu îi amenință pe proprietari cu impozite mărite, poate, poate se pune pe cheltuit bani pe reparații.

„Ați văzut și dumneavoastră și a văzut toată lumea că în centrul istoric atât de frumos aranjat e atât de apreciat de toți cei care vin aici. Am avut o delegație de la Ministerul Culturii, am avut o delegație de la Banca Mondială, care a venit să vadă cum am folosit acel credit (n.r – credit contractat pentru achiziţionarea de tramvaie, dar schimbat ulterior în finanţare pentru proiecte europene) toți au fost încântați de centrul nostru istoric și așteaptă să vadă și schimbarea fațadelor clădirilor. Ei, repararea clădirilor este în sarcina proprietarilor, proprietarii sunt privați, tot repet lucrul acesta nu pentru dumneavoastră (n.r – jurnaliștii), dumneavoastră știți, dar mulți cetățeni nu știu.


Primăria nu are cum să repare fațada unei clădiri private, chiar clădirea în care ne situăm este o clădire(n.r – sediul PNL Timiş de pe Vasile Alecsandri) cu proprietari privați. PNL are doar încăperile de la parter, iar mai sus sunt apartamente care aparțin unor cetățeni. Va intra această clădire în reabilitare, deja sunt obținute avizele, este una din cele mai frumoase clădiri și trebuie făcute toate eforturile pentru a-i reda fața pe care o merită. Multe alte clădiri vor intra în reabilitare, dar vom fi nevoiți să și aplicăm supra impozitarea, acea taxă pe paragină. Un număr mare de proprietari care, din păcate, se pare că nu înțeleg că nu e de joacă și că nu poți veni să spui dând din umeri eu nu am bani, drept urmare, nu mă deranjează și nu am ce face că imaginea Timișoarei în zona ei zero în centrul istoric are de suferit de pe urma neputinței mele”, a declarat Robu.

Însă pentru că până ca proprietarii să treacă la refacerea clădirilor ar putea trece luni bune, primăria, prin ordinul edilului, va trece la impunerea de noi reguli pentru firmele care au sedii în centrul istoric. „Ce putem face, întrucât comportă costuri mult mai mici, este să facem ordine de urgență la firmele puse pe clădiri, căci e o debandadă totală. Am cerut domnului director al Direcției de Urbanism, Ciurariu, să convoace săptămâna viitoare Comisia de estetică urbană și să genereze un regulament pentru reclame pentru firmele diverselor unități comerciale ,instituții de orice natură ar fi ele existente în centrul istoric și în Piața Victoriei. Imaginea este afectată negativ în mare măsură nu numai de starea pereților, starea zidurilor, ci și de cum arată aceste firme”, a completat Robu. Edilul a precizat că patronii vor primi un termen până la care vor fi obligați să schimbe siglele firmelor sau reclamele luminoase după noile reguli.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.