TIMIȘOARA UITATĂ Aurel Ciupe, pictorul care a studiat în Italia și Franța...

TIMIȘOARA UITATĂ Aurel Ciupe, pictorul care a studiat în Italia și Franța și a fost director la Muzeul Banatului

0
DISTRIBUIȚI
1. 1925-anastasie demian, catul bogdan, aurel ciupe si romul ladea la scoala de arte frumoase cluj
Anastasie Demian, Catul Bogdan, Aurel Ciupe și Romul Ladea, la Școala de Arte Frumoase din Cluj

Cunoscutul artist Aurel Ciupe s-a născut la Lugoj, într-o familie de intelectuali. A fost atras de artele plastice încă din adolescenţă şi în anii primului război mondial a urmat studii la şcoala liberă de pictură de la Baia Mare, după ce deprinsese tehnica desenului şi coloristica cu pictorul academic lugojean Virgil Simonescu.

La sfârşitul primului război mondial s-a înscris în garda civică şi a participat la adunarea de la Alba Iulia, iar după întregirea României şi-a continuat studiile la Şcoala Naţională de Arte Frumoase din Bucureşti. Ulterior a avut o bursă la Paris, la Academia Julian, unde şi-a desăvârşit studiile şi a fost cucerit de tablourile impresioniştilor francezi. A urmat studii şi în Italia, iar în 1923 a obţinut echivalarea diplomei de pictor la Academia de Belle Arte din Iaşi.

Lugoj, oraşul primei expoziţii

Prima expoziţie personală a avut-o la Lugoj, în 1924, iar un an mai târziu a fost numit profesor la catedra de pictură a Şcolii de Arte Frumoase din Cluj, unde a reuşit să organizeze o expoziţie a artiştilor ardeleni, preocupându-se, concomitent, de perfecţionarea propriei sale arte. În 1927 a plecat într-o o nouă călătorie de studii în Italia şi în Franţa, iar în anii care au urmat a fost prezent la numeroase expoziţii din ţară şi străinătate, unde a atras atât atenţia publicului cât şi a criticilor de artă, fiind distins cu mai multe premii şi ordine pentru lucrările sale.

Revenit în ţară, a fost numit, în 1932, custode al pinacotecii din Târgu Mureş, unde a reuşit să achiziţioneze 120 de tablouri valoroase semnate de cei mai mari maeştri ai picturii româneşti şi câteva valoroase lucrări de sculptură, realizând şi primul catalog al pinacotecii, şi tot aici a predat pictura la şcoala orăşenească.

Anii de la Timişoara şi Cluj

A păstrat legături şi cu Timişoara, unde a înfiinţat, împreună cu Ioachim Miloia, „Salonul artelor bănăţene” iar când revenea la Lugoj, organiza, împreună cu alţi pictori prestigioşi precum Catul Bogdan, Anastasie Demian şi alţi artişti locali, ieşiri în afara oraşului, unde peisajul a devenit sursă de inspiraţie pentru tablouri de mare valoare. A fost interesat în mare măsură de artele decorative, afirmându-se la expoziţia internaţională de arte decorative de la Paris din 1937, unde a obţinut medalia de bronz.

În 1940, după Diktatul de la Viena, s-a refugiat la Timişoara, unde a fost numit director al muzeului, în locul lui Ioachim Miloia care se stinsese din viaţă în acel an, iar din 1942 până în 1949 a fost profesor în cadrul şcolii de arte decorative. Reîntors la Cluj după război, a fost profesor şi apoi rector la Institutul de Arte Plastice „Ion Andreescu”, preşedintele filialei clujene a Uniunii Artiştilor Plastici şi colaborator la revista „Societatea de mâine” cu scrieri despre artă şi lucrări de grafică.


În anul 1957 a fost organizată la Cluj prima expoziţie retrospectivă a lui Aurel Ciupe, urmată de multe alte expoziţii în cele mai importante oraşe din ţară şi în numeroase oraşe din străinătate. A fost distins cu ordine şi premii guvernamentale şi de stat, a primit titlul de maestru emerit al artei şi premiul „Ion Andreescu” al Academiei Române.

Aurel Ciupe, tablouri din lumină şi culoare

Opera sa se remarcă prin numeroase portrete, naturi moarte şi peisaje, tablourile sale impresionând în primul rând prin coloristică, după modelul impresioniştilor francezi care i-au influenţat creaţia artistică. Lucrările sunt plămădite din lumină şi culoare, artistul fiind atras mai ales de peisajele scăldate în lumină iar tuşele de culoare sunt aşezate dezordonat, o particularitate a tablourilor sale fiind arta de a colora umbrele, într-o manieră originală.

Criticul de artă Raoul Şorban vedea în picturile lui Aurel Ciupe „calmul şi prezenţa senină în rânduiala familiară a unei naturi epurate de magia simbolurilor… Natură echilibrată, temperament judicios, gestul lui pictural e deliberat, selectiv, fără impulsuri şi improvizaţii. Totuşi, în imagini animate de un spirit mereu temperat vibrează un continuu reflux nervos. Şi în această stăpânită dinamică se afirmă un farmec particular, crescut din efervescenţe cromatice”. Opera sa îl aşează nu numai în rândul marilor maeştri ai artei româneşti moderne, Aurel Ciupe fiind deopotrivă un artist reprezentativ pentru arta universală.

S-a stins din viaţă la Cluj, oraşul său de adopţie, în vara anului 1988, la vârsta de 88 de ani.

Surse foto: wikipedia.org, galeriaquadro.ro, artindex.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.