PARADOX Autorități locale opace, cetățeni mulțumiți de transparență. Ce mai spune un...

PARADOX Autorități locale opace, cetățeni mulțumiți de transparență. Ce mai spune un raport de monitorizare a instituțiilor publice

0
DISTRIBUIȚI

primaria timisoara

Paradoxal, cetățenii și asociațiile din cele două municipii din Timiș, Timișoara și Lugoj, sunt mulțumiți de deciziile publice ale edililor deși, culmea, autoritățile locale aproape că nu au cerut deloc părerea cetățenilor. Așa arată concluziile raportului de monitorizare, efectuat în scopul intensificării aplicării L52/2003 privind transparența decizionala a administrațiilor publice, de către Coaliția 52, pe o perioadă de un an de zile.

Realitatea e că nici cetățenii și nici asociațiile legal constituite nu își văd rostul în interacțiunea cu autoritățile publice de care aparțin și nu interacționează în procesul de consultare publică. În perioada monitorizată de Coaliția 52, s-a înregistrat un total de 15 opinii scrise depuse de cetățeni și asociații în cele 2 municipii monitorizate (Timișoara – 14, Lugoj – 1), însă numai o opinie a avut drept efect modificarea unui proiect de act normativ la Timișoara (octombrie 2015).

„De câte ori nu ne surprinde spargerea unei străzi, tăierea unor copaci, eliminarea unor spaţii verzi sau construirea unui bloc într-un cartier de case? N-ar fi trebuit să fim întrebaţi sau consultaţi înainte? Poate am fi avut alte sugestii.


Puterea noastră se manifestă prin activism şi intervenţie. Legea privind transparenţa decizională în administraţia publică ne oferă şansa de a propune ce este convenabil pentru noi, în orice proiect de act normativ al unei autorităţi publice, înainte de a se lua decizia”, a spus Radu Nicosevici, președintele Academiei de Advocacy, coordonator al Coaliției 52.

Mai mult, Legea transparenței este tratată cu indiferență de factorii de decizie. Prevederile legii transparenței decizionale (L52/2003) au fost aplicate într-o proporție de 8,67% la nivelul județului Timiș. „Dintr-un total de 680 de acte normative, adoptate în cele două municipii din județul Timiș (551 – Timișoara, 129 – Lugoj), doar 59 de proiecte de acte normative au fost supuse consultării publice. Unul dintre acestea, în municipiul Timișoara, a suferit modificări, în urma procesului de consultare publică, ca urmare a colectării de opinii scrise și de dezbateri publice organizate fie din proprie inițiativă a autorităților publice. Ne punem întrebarea, dacă Instituția Prefectului Timiș a jucat vreun rol stimulativ, a avut cumva în vedere, în procesul de avizare a actelor normative adoptate de consiliile locale inclusiv, verificarea aplicării prevederilor L52/2003, pentru intrarea în vigoare a actelor normative adoptate în cadrul municipiilor și a altor autorități publice din subordinea sa?”, a mai spus Nicosevici.

Acest demers de monitorizare a fost efectuat in cadrul campaniei „M-am decis sa ma implic”, ca parte a proiectului „Campaniile Coaliţiei 52 – conştientizare, monitorizare, consolidare, influenţare”, finanţat prin granturile SEE 2009-2014, în cadrul Fondului ONG în România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.