Alegeri locale 2016, REZULTATE FINALE: Falcă rămâne primar la Arad, Ioan Popa...

Alegeri locale 2016, REZULTATE FINALE: Falcă rămâne primar la Arad, Ioan Popa este noul edil-șef al Reșiței, surpriză și contestație la Hunedoara

0
DISTRIBUIȚI

alegeri locale 2016 vot generic sectie de votare (4)

La Arad, primarul în funcţie, Gheorghe Falcă, a câştigat al patrulea mandat cu 24.159 de voturi, un număr mult mai mic faţă de alegerile precedente în ton cu alte primării din vestul țării. Falcă are însă o explicaţie care aruncă voturile cetăţenilor în derizoriu: „După ce am fost votat, eu nu mai sunt reprezentantul cetăţenilor, ci şeful funcţionarilor publici, eu trebuie să semnez toate hârţoagele care n-au nici o treabă cu mine, e responsabilitatea funcţionarilor. Răspunderea mea e pentru dispoziţiile de primar şi hotărârile de consiliu pe care le semnez”.

Candidatul independent Sebastian Bulumac, care a obţinut 14.067 de voturi în condiţiile unui absenteism masiv al arădenilor la vot, a organizat astăzi o conferinţă de presă în care a mulţumit celor care i-au acordat încrederea şi i-a asigurat că va duce acest proiect mai departe, sub forma unei platforme civice care va avea ca scop reconstrucţia Aradului, invitându-i pe concitadini să se alăture acestei iniţiative. „Platforma civică ce va fi creată în perioada imediat următoare va monitoriza permanent activitatea administraţiei publice din Arad şi va veni cu soluţii proprii la problemele arădenilor” a adăugat el, mulţumind totodată partidelor politice care l-au susţinut în această campanie şi tuturor celor care i s-au alăturat. A precizat, de asemenea, că şi pe viitor doreşte să îşi continue activitatea din postura de independent.

Pentru consiliul municipal, PNL a obţinut 40,53% din sufragii, PSD 25,8%, UDMR 8,2% şi ALDE 5,8%. PNL va avea 12 mandate, PSD a obţinut 8 mandate, UDMR-ului îi revin 2 mandate iar ALDE a câştigat un mandat. Un mandat îi revine candidatului independent Marin Lupaş. Udemeristul Bognar Levente îşi va păstra funcţia de viceprimar, pentru cel de-al doilea fotoliu de viceprimar purtându-se încă negocieri. La consiliul judeţean, PNL mizează pe 17 consilieri, Sergiu Bîlcea şi Claudia Boghicevici fiind opţiunile pentru funcţiile de vicepreşedinte, în timp ce preşedinţia îi revine lui Iustin Cionca.

Liberalul Ioan Popa a câştigat primăria Reşiţa, fiind votat de 7.776 de alegători din cei 21.951 de reşiţeni care s-au prezentat la vot, pe lista celor cu drept de vot fiind înscrişi 75.690 de cetăţeni.


Şi la Reşiţa, numărul celor care s-au prezentat la vot a fost mai mic decât la scrutinurile anterioare. Cu toate acestea, Ioan Popa le-a mulţumit celor care au venit la urne, mărturisind că „a fost o prezenţă peste aşteptările mele”. El a promis să fie „un primar al tuturor reşiţenilor”, căci „această funcţie mă onorează, mă îndatorează”, şi a precizat care sunt priorităţile mandatului său: investiţii, atragerea de fonduri europene, un audit al administraţiei locale, o nouă organigramă şi o reorganizare a serviciilor publice. Contracandidatul său, pesedistul Ioan Crina, a obţinut 7.277 de voturi, diferenţa dintre cei doi competitori fiind de 2,27%. Pentru consiliul local, PNL a obţinut 6.914 voturi, iar PSD, 7.025 voturi, 1.246 de alegători şi-au dat votul pentru Partidul Verde iar 990 de voturi au fost în favoarea UNPR. La consiliul judeţean se preconizează un număr egal de mandate pentru PNL şi PSD şi trei mandate pentru UNPR, dar numărarea voturilor nu s-a încheiat.

Mircia Muntean, primar penelist al Devei între anii 1996 şi 2012, a recâştigat fotoliul de edil al oraşului susţinut de PSRO, în confruntarea cu Petre Mărginean, susţinut de PNL la alegerile din 2012. După pierderea alegerilor de duminică, Mărginean a demisionat din funcţia de preşedinte al PNL Deva. Muntean a obţinut 36,2% din voturi, în timp ce pentru Mărginean au votat 25,6% din locuitorii Devei care s-au prezentat la vot. Mircia Muntean consideră că a obţinut „o victorie meritată, am câştigat pe toate planurile, datorită proiectelor interesante”, deşi are o condamnare de patru ani cu suspendare şi mai este trimis în judecată pentru conducerea unui autorurism sub influenţa băuturilor alcoolice. „E o perioadă tulbure în administraţie dar şi la nivelul instituţiilor de forţă. Prin condamnarea primită nu mi s-a interzis să candidez, mi-am păstrat drepturile civile. Am fost un motor în PNL, o echipă de forţă în Transilvania” comentează Mircia Muntean. El e convins că, deşi nu are o majoritate în consiliul local, va reuşi să-şi constituie o echipă, pentru că a avut „o bună colaborare cu partidele adversare, am colaborat foarte bine cu toţi ca primar şi nu am avut conflicte. Mi-e uşor să fac o majoritate”. La consiliul judeţean, după centralizarea voturilor din majoritatea secţiilor, PSD-ului i-ar reveni cele mai multe mandate, numărul lor fiind estimat la 18.

Rezultatul de la Hunedoara, unde pesedistul Dan Bobouţanu a fost declarat câştigător al fotoliului de primar, a fost contestat astăzi de liberalul Viorel Arion, contestaţia urmând să fie soluţionată după ce se va termina numărarea voturilor. La Hunedoara există o suspiciune de fraudare a voturilor, care a fost confirmată şi de preşedintele Biroului Electoral de Circumscripţie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.