ATENȚIE 12 spitale de stat și private din Timiș funcționează cu unități...

ATENȚIE 12 spitale de stat și private din Timiș funcționează cu unități de transfuzie sanguină neautorizate. Vezi lista și ce măsuri urgente anunță Ministerul Sănătății UPDATE 1 Primele reacții

0
DISTRIBUIȚI

20151102_095040

Anunț important făcut, astăzi, de Ministerul Sănătății. În sistemul sanitar românesc funcționează 108 spitale publice și 34 private cu unități de transfuzie sanguine fără autorizație de la direcțiile de sănătate publică. 12 dintre aceste unități neautorizate se află în județul Timiș, și anume la Spitalul CFR Timișoara, Spitalul Județean Timișoara, Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara, Spitalul de Copii „Louis Țurcanu” din Timișoara, Spitalul Municipal Lugoj, Spitalul Orășenesc Sânnicolau Mare, Spitalul Orășenesc Deta, Spitalul Orășenesc Făget, și la alte patru unități medicale private: Materna Care, Centrul Medical „Sf Maria”, Brol și Cordisment.

Ce măsuri vrea să ia Ministerul Sănătății

Ministerul Sănătății a realizat o centralizare a situației autorizării unităților de transfuzii din spitalele românești publice și private după scandalul cazurilor de transfuzii greșite la două spitale din București.

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, spune că nu este acceptabil faptul că situația acestor unități a fost ignorată ani la rând și tocmai de aceea a decis impunerea unor măsuri de urgență. Astfel, în perioada 2-12 august, departamentele de supraveghere din DSP-uri vor verifica toate unitățile de transfuzii neautorizate. Vor fi investigate motivele pentru care aceste unități de transfuzii nu au autorizație. DSP-urile vor stabili planuri de conformare în vederea autorizării cu termen de maximum trei luni.

În această perioadă, unitățile neautorizate se vor supune unui plan de tranziție care va stabili cum se vor desfășura transfuziile până la îndeplinirea normelor în vigoare.


De exemplu, vor fi luate în considerare asigurarea serviciilor de către un alt spital cu unitate de transfuzii sanguine autorizată, redirecţionarea pacienţilor cu intervenţii chirurgicale care nu reprezintă urgenţe către alte unităţi sanitare sau alte măsuri.

„Dacă vor exista unități de transfuzii care nu îndeplinesc planul de conformare, atunci ministerul va cere Institutului Național de Hematologie să nu mai livreze sânge și produse sanguine acestor unități. Atunci vor fi luate în considerare și alte posibile măsuri. În același timp, ministerul lucrează deja la un plan național de reducere a riscurilor atașate transfuziilor”, transmite Ministerul Sănătății.

Cum comentează situația doi directori de spitale

Marius Craina, managerul Spitalului Județean Timișoara, se apără și spune că unitatea de transfuzii sanguine a unității medicale este în curs de acreditare. „Noi avem aprobată de către Ministerul Sănătății în structura spitalului o unitate de transfuzii. În urmă cu câteva luni, am înaintat către DSP o adresă, pentru că noi nu am avut acea unitate și a trebuit să-i găsim un spațiu unde să funcționeze, prin care am solicitat să ne avizeze o schimbare destinație spațiu din laborator imunologie în unitate de transfuzii. Am primit de la Ministerul Sănătății aparatură pentru unitatea de transfuzii. Am înaintat ministerului lista posturilor pe care trebuie să le scoatem la concurs și acum să sperăm că dacă primim bugetul, săptămâna viitoare să le scoatem la concurs. Toate demersurile sunt făcute și ministerul a aprobat încadrarea în structură și suntem în curs de acreditare”, a explicat Marius Craina.

Voichița Lăzureanu, directorul Spitalului de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara, spune că a solicitat încă de anul trecut Ministerului Sănătății aprobarea înființării unei unități de transfuzii sanguine, dar nu a primit niciun răspuns. „Spitalul nu are în structură o unitate de transfuzie sanguină, dar noi desfășurăm activitate de transfuzii de sânge. Adică avem o cameră dotată cu tot ce înseamnă frigidere pentru păstrarea sângelui și a produselor de sânge pe care le primim de la centrul de transfuzii. Se fac la spital la noi compatibilitățile de grupă, rh-ul și se pun transfuzii la nevoie. Dar nu avem în structură unitate de transfuzii sanguine. Noi am solicitat anul trecut Ministerului Sănătății, dar până la ora asta nu am primit răspuns. Poate acum cu circoteca asta se va grăbi ministerul un pic”, a precizat Voichița Lăzureanu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.