Timișoreanul care a lăsat multinaționala ca să cultive ardei iuți: „Prefer să...

Timișoreanul care a lăsat multinaționala ca să cultive ardei iuți: „Prefer să fiu sclav pe propria plantație”. Vezi ce specii celebre are în grădină FOTO

1
DISTRIBUIȚI
Un timișorean cultivă cei mai cunoscuți ardei iuți din lume.
Un timișorean cultivă cei mai cunoscuți ardei iuți din lume.

A lucrat în diferite firme și chiar și în cadrul unei multinaționale, dar a renunțat la salariul uriaș pe care-l avea pentru a cultiva ardei iuți la Cenad. Este vorba de Predrag Jivici, un timișorean în vârstă de 41 de ani, care are o afacere unică în vestul țării: cultivă unii dintre cei mai cunoscuți ardei iuți din lume. Românii au aflat repede de legumele picante pe care Predrag Jivici le cultivă, astfel că timișoreanul are comenzi online din întreaga țară. În viitorul apropiat, bărbatul își propune să comercializeze și două produse speciale: dulceață și sos de ardei iute.

„Totul a început de la o pasiune 100%”

„Prefer să fiu sclav pe propria plantație”. La această concluzie a ajuns Predrag Jivici după ce a lucrat, până în urmă cu patru ani, în diferite companii din Timișoara, și chiar și într-o multinațională, pe partea de design, marketing și publicitate. A terminat o facultate în acest domeniu, însă acum mai are doar colaborări cu câteva firme. Asta pentru că majoritatea timpului și-o dedică celei mai mari pasiuni: cultivarea de ardei iuți.

„Hobby-ul, crescutul ardeilor iuți, îl am de foarte mult timp, dar era la nivel de ghiveci, jardiniere. Totul a început de la o pasiune 100%, în continuare e pasiune 100%”, povestește Predrag Jivici. În anul 2012, timișoreanul a cumpărat o grădină de 2.000 mp la Cenad și a început să cultive primele soiuri de ardei iute. „Primul an a fost unul de sacrificiu, nu am avut nicio pretenție. Am plantat peste 20 de soiuri de ardei iute și am încercat să văd care se pretează, să văd ce le place prietenilor. În primul an nu am avut niciun client”, își aduce aminte timișoreanul.

ardei-iute

Ardeii cei mai pretențioși sunt cultivați în două solarii, iar restul în exterior, pe o suprafață de 600 mp. Predrag Jivici spune că după primul an de teste, a rămas cu trei soiuri de bază, iar în fiecare an plantează încă patru, cinci soiuri noi, pentru a vedea dacă rezistă în România. „Cultiv Jalapeno, Cayenne și Habanero, care sunt cele mai de notorietate soiuri de ardei iute pe plan mondial”, precizează timișoreanul. Astfel, dacă ardeii iuți autohtoni, pe care românii îi cumpără din piață au doar 500 de unități Scoville (n.r. unitatea de măsurare a iuțimii ardeilor), Jalapeno are între 2.500 și 5.000 de unități Scoville, Cayenne – 30.000 și 85.000 de unități Scoville, iar Habanero – 100.000 și 350.000 de unități Scoville.

Însă, timișoreanul spune că iuțimea ardeilor diferă de la țară la țară. „Iuțimea ardeilor diferă în funcție de cum îi crești. De exemplu, Jalapeno crescut în Mexic are alt gust decât cel crescut aici, pentru că contează solul, temperaturile. Iuțimea diferă de la țară la țară, chiar și modul cum îl crești poate să schimbe iuțimea. Am observat că ardeii super hot nu merg la noi, pentru că nu au o perioadă suficient de lungă cu soare și temperaturile nu sunt suficient de mari ca să meargă treaba”, explică Predrag Jivici. Timișoreanul a ajuns la această concluzie după ce a cultivat și câteva fire de Trinidad Scorpion, de exemplu, unul dintre cei mai iuți ardei din lume, care are un milion de unități Scoville.

habanero

Românii amatori de picant comandă ardei iuți cultivați la Cenad

Deși românii nu prea mănâncă picant, Predrag Jivici și-a format deja o clientelă. Și anume, zece restaurante care preferă ardei iute cultivat la Cenad, în detrimentul celor care se găsesc pe piață, dar și români din întreaga țară, amatori de picant, care comandă legumele online. „Am câteva restaurante din Timișoara cu care colaborez, care preferă ardei mai puțin iuți și fac sos, îl păstrează pentru iarnă, iar apoi îl diluează și condimentează mâncărurile. Dar 90% din clienți sunt persoane fizice care cumpără, de obicei, jumătate de kilogram, dar de mai multe ori pe an. Iarna vând doar ardei uscat, pe care-l preferă multe persoane pentru că fac tincturi pentru tratarea diferitelor probleme, alții își fac sos. Dar eu încerc să vând cât mai mult proaspăt, îmi doresc să fie o alternativă pentru ardeii no name care se găsesc în piață. Majoritatea clienților mei sunt persoane tinere, cu joburi care le permit să călătorească și atunci au fost în Mexic, Thailanda, Spania, în diverse țări unde se mănâncă iute și vin înapoi și vor să facă mâncarea respectivă la ei acasă și nu au ardeiul. Acolo au descoperit soiul de ardei, caută să-l cumpere și mă găsesc pe mine”, povestește Predrag Jivici.

Timișoreanul spune că acest an a fost cel mai bun din cei patru. Asta pentru că a început să cultive ardei iute chiar de la 1 februarie, astfel că mai are chiar și acum ardei în grădină. În total, Predrag Jivici a plantat 1.300 de fire, dintre care doar 300 de plante în cele două solarii. Și anume, soiurile Habanero Orange, Red și Chocolate, care au nevoie de condiții mai speciale. Bărbatul spune că, în fiecare an, cumpără semințe de la producători din toată lumea, niciodată nu le colectează pentru că „și asta e o artă”.

În ceea ce privește prețurile, acestea diferă în funcție de soi și de iuțimea ardeiul. Prin urmare, Jalapeno costă 40 lei kilogramul, Cayenne – 60 lei, iar Habanero – 80 lei. Predrag Jivici recunoaște, însă, că afacerea nu este una foarte profitabilă.


Astfel, la 1.000 de fire plantate, profitul anual este de aproximativ 2.000 de euro. „Scara e atât de mică încât profitul nu mai contează. Ar trebui făcut de zece ori mai mult ca să spui că poți trăi din chestia asta, iar eu nu pot să fac față, sunt doar unul singur. Eu fac totul, mă ocup de răsaduri, semințe, cules, procesat, vândut, imagine, magazin online, sunt șofer. Este puțin cam mult”, povestește Predrag Jivici.

dulceata-ardei-iute

Produs inedit: dulceața din ardei iute

Însă timișoreanul nu renunță. „Anul acesta am găsit un colaborator cu care să fac un produs procesat, și anume dulceață de Jalapeno, care de vinde cu 14, respectiv 19 lei, iar în parteneriat cu un restaurant voi realiza sos din Habanero. Cam asta e direcția pe viitor, să fac produse procesate și cumva o parte din recoltă să o aloc acolo și o parte din recoltă să continui să o vând proaspăt, pentru că este foarte multă bătaie de cap cu ardeii proaspeți. Termenul de valabilitate e destul de redus în comparație cu un borcan cu dulceață, care ține doi ani”, explică Predrag Jivici.

Timișoreanul spune că nu are nicio legătură cu horticultura, fiind absolvent al Facultății de Arte și Design, și că a învățat totul despre cultivarea ardeilor iuți din pasiune. Deși nu câștigă la fel de bine ca atunci când lucra în companii, Predrag Jivici vrea să cultive ardei iuți în continuare.

„Proiectul nu a fost pornit din start cu ideea de afacere. E un lucru care-mi place mie să fac, pe mine mă relaxează. E adevărat că după ce treci de un anumit prag, deja nu mai simți plăcerea, e muncă și te obosește. Până acum patru ani m-am ocupat cu design grafic, marketing și publicitate. Am trecut prin diverse firme, am lucrat și într-o singură corporație. Acolo e mult de lucru, dar e muncă de birou care nu te obosește fizic, ci psihic. Faci ore suplimentare care cumva nu se merită, câștigi mulți bani, nu ai timp să-i cheltuiești. Ești obosit, nu ai timp, ai trei săptămâni de liber pe an și în rest ești acolo. Așa, prefer să fiu sclav pe propria plantație și îmi fac cumva timpul meu. Clar e muncă fizică mai multă, te rupe, trebuie să ai condiție fizică ca să lucrezi în grădină, nu se compară cu cea de la birou, dar e mai satisfăcătoare”, a conchis Predrag Jivici.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.