Asociații de revoluționari, percheziționate într-o anchetă care vizează modul în care s-au...

Asociații de revoluționari, percheziționate într-o anchetă care vizează modul în care s-au cumpărat certificate de luptător în decembrie 1989 UPDATE Timișoreanul Adrian Sanda, ridicat de procurori

7
DISTRIBUIȚI

revolutie costi duma (6)

Polițiștii au efectuat astăzi 21 de percheziții în toată țara, inclusiv în Banat, într-un dosar penal având ca obiect săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, trafic de influență, cumpărare de influență şi fals în înscrisuri sub semnătură privată. Cercetările sunt făcute de procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Astfel, astăzi anchetatorii au efectuat percheziții în București, Ilfov, Brașov, Bistrița-Năsăud, Caraș-Severin și Vrancea, atât la domiciliile/reşedinţele persoanelor implicate în săvârşirea infracţiunilor menţionate mai sus cât şi la sediile unor instituţii publice.

Persoanele vizate sunt suspectate că au profitat de o modificare a legii și au cerut mită pentru a oferi în mod fraudulos altor persoane titlul de „Luptător cu Rol Determinant” în Revoluția din 1989, cu beneficiile aferente.

„Din analiza probatoriul administrat în cauză a rezultat faptul că mai multe persoane interesate să obțină calitatea de «Luptător cu rol determinant în Revoluție» au promis, oferit sau dat bani ori alte foloase pentru ei sau pentru alții, direct ori indirect, unor persoane din cadrul SSPR și CPRD (Comisia Parlamentară a Revoluţionarilor din Decembrie 1989 – CPRD şi Secretariatul de Stat pentru Recunoaşterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945-1989 – SSPR), care aveau influență sau au lăsat să se creadă că au influență asupra unor funcționari din cadrul acestor instituții cu putere de decizie, pentru a-i determina pe aceștia să îndeplinească, să urgenteze ori să întârzie îndeplinirea unor acte ce intrau în îndatoririle lor de serviciu sau să îndeplinească aceste acte contrar acestor îndatoriri.


Persoanele din categoria «Luptător cu rol determinant în Revoluție» beneficiază de drepturi bănești majorate față de ceilalți revoluționari, în sensul că au primit, începând cu data de 1 ianuarie 2015, pe lângă drepturile acordate celorlalte categorii de revoluționari, o indemnizație de gratitudine în valoare de 2020 de lei/lunar, conform art. 8 alin. 3 din Legea nr. 341/2004, cu modificările și completările ulterioare”, spune comunicatul Parchetului de pe lângă ÎCCJ.

De asemenea, există date că o mare parte din totalul de 3.505 persoane care au obţinut până în prezent titlul de „Luptător cu rol determinant în Revoluție” nu îndeplineau condiţiile cerute de lege, avizarea pozitivă a acestora la nivelul Secretariatului de Stat pentru Recunoaşterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945-1989 – SSPR sau în urma contestaţiilor depuse la Comisia Parlamentară a Revoluţionarilor din Decembrie 1989 – CPRD fiind urmarea directă a oferirii unor sume de bani persoanelor care aveau influenţă asupra membrilor celor două instituţii ale statului.

Procurorii au beneficiat de sprijinul de specialitate al Direcţiei Operaţiuni Speciale şi Serviciului Independent pentru Intervenţii şi Acţiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române.

UPDATE Secretarul de stat Adrian Sanda, seful Secretariatului de Stat pentru problemele Revolutionarilor, a fost ridicat, miercuri, de procurorii Parchetului General si dus la audieri.

Foto: Constantin Duma / Arhivă

7 COMENTARII

 1. procurorii cer arestarea lui MIHAIL VALENTIN GADINA, nepotul marelui sef al revolutionarilor GADINA CONSTANTIN, pentru doua fapte de trafic de influenta, ANDREEA DRAGOMIR, pentru o fapta de trafic de influenta, GHEORGHE NEAGU, pentru cinci fapte de trafic de influenta si Ionel Iosef pentru trafic de influenta si fals in inscrisuri sub semnatura privata (sub forma instigarii). Oare CATE CERTIFICATE A ARANJAT FAM. GADINA ? ( In ceea ce-l priveste pe Mihai Valentin Gadina, inspector de specialitate in cadrul Secretariatului de Stat pentru Recunoasterea Meritelor Luptatorilor impotriva Regimului Comunist instaurat in Romania in perioada 1945-1989 – Departamentul pentru revolutionari, ce a facut parte din secretariatul tehnic al Comisiei, acesta si-a exercitat influenta asupra membrilor comisiei pentru punerea in aplicare in vederea avizarii si implicit a obtinerii de catre anumite persoane in mod fraudulos a titlului de „Luptator cu rol determinant in Revolutie”, desi nu indeplineau conditiile cerute de lege, spun anchetatorii ).

 2. Fostul secretar de stat Adrian Sanda si alte sase persoane au fost retinuti, miercuri noapte, de Parchetul General, in dosarul privind acordarea ilegala a unor titluri pentru revolutionari.

  Cei sase urmeaza sa fie prezentanti, joi, instantei cu propunere de arestare preventiva.
  Procurorii au facut, miercuri, 21 de perchezitii intr-un dosar de abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave, trafic de influenta, cumparare de influenta si fals in inscrisuri sub semnatura privata privind acordarea titlurilor de revolutionar.
  Procurorii spuneau ca o mare parte din cele 3.505 persoane care au obtinut pana in prezent titlul de Luptator cu rol determinant in Revolutie nu indeplineau conditiile cerute de lege, avizarea acestora la Secretariatul de Stat pentru Revolutionari fiind „urmarea directa a oferirii unor sume de bani persoanelor care aveau influenta asupra membrilor celor doua institutii ale statului”.
  Persoanele care vor fi prezentate magistratilor cu propunerea arestarii preventive sunt Adrian Sanda, Denisa Corina Tanase si Cristina Valentina Cechi pentru patru infractiuni de abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave si o infractiune de abuz in serviciu.
  De asemenea, procurorii cer arestarea lui MIHAIL VALENTIN GADINA, nepotul marelui sef al revolutionarilor GADINA CONSTANTIN, pentru doua fapte de trafic de influenta, ANDREEA DRAGOMIR, pentru o fapta de trafic de influenta, GHEORGHE NEAGU, pentru cinci fapte de trafic de influenta si Ionel Iosef pentru trafic de influenta si fals in inscrisuri sub semnatura privata (sub forma instigarii). Oare CATE CERTIFICATE A ARANJAT FAM. GADINA ? ( In ceea ce-l priveste pe Mihai Valentin Gadina, inspector de specialitate in cadrul Secretariatului de Stat pentru Recunoasterea Meritelor Luptatorilor impotriva Regimului Comunist instaurat in Romania in perioada 1945-1989 – Departamentul pentru revolutionari, ce a facut parte din secretariatul tehnic al Comisiei, acesta si-a exercitat influenta asupra membrilor comisiei pentru punerea in aplicare in vederea avizarii si implicit a obtinerii de catre anumite persoane in mod fraudulos a titlului de „Luptator cu rol determinant in Revolutie”, desi nu indeplineau conditiile cerute de lege, spun anchetatorii ).
  In acelasi dosar, anchetatorii au luat masura controlului judiciar fata de CIPRIAN ALBERT ARANUSI, pentru trafic de influenta, STEFAN PADURARU, pentru cumparare de influenta, CRISTIAN ADAM, pentru cumparare de influenta (sub forma complicitatii), GEORGE AVRAM si IOAN BLAGA, pentru cumparare de influenta si fals in inscrisuri sub semnatura privata.
  Anchetatorii sustin ca, prin OUG 95/2014, a fost modificata si completata Legea 341/2004 a recunostintei pentru victoria Revolutiei Romane din Decembrie 1989 si pentru revolta muncitoreasca anticomunista de la Brasov din noiembrie 1987, in sensul introducerii unei noi categorii de revolutionari, si anume „Luptator cu Rol Determinant” – atribuit celor care in perioada 14 – 22 decembrie 1989 au avut un rol determinant la declansarea si victoria Revolutiei Romane din Decembrie 1989, si-au pus viata in pericol in confruntarile cu fortele de represiune, au ocupat si aparat obiectivele de importanta deosebita, care au apartinut regimului totalitar, doar in localitatile in care, in urma acestor actiuni si confruntari, au rezultat persoane ucise, ranite sau retinute, pana la fuga dictatorului.
  Aceasta modificare legislativa a favorizat aparitia, atat la nivelul asociatiilor judetene de revolutionari, cat si la nivelul celor doua institutii publice cu atributii in acordarea acestor titluri (Comisia Parlamentara a Revolutionarilor din Decembrie 1989 – CPRD si Secretariatul de Stat pentru Recunoasterea meritelor luptatorilor impotriva regimului comunist instaurat in Romania in perioada 1945-1989 – SSPR), a unor persoane interesate sa promoveze actiunile revolutionarilor din tara, solicitandu-le acestora in schimb diferite sume de bani pentru obtinerea in mod fraudulos a titlurilor de „Luptator cu rol determinant” in cadrul Revolutiei.
  Daca ai acest titlu, din 2015, beneficiezi automat de drepturi banesti majorate fata de ceilalti revolutionari: o indemnizatie de gratitudine in valoare de 2020 de lei/lunar.

 3. Are 3 ani, il cheama Vladuț si, fel ca bunicii si parintii sai, este luptator cu rol determinant in Revolutia de la Târgu Cărbunești.
  Da, e adevarat ca nu a prins revolutia, dar daca noi toti din casa aveam certificate de revolutionar, nu era logic ca si copilul nascut intr-o familie de revolutionari sa fie tot revolutionar?
  Copilul nascut intr-o familie de unguri, nu e considerat automat ungur? Cel nascut intr-o familie de turci, nu e automat turc? Asa ca de ce va mirati ca un copil nascut intr-o familie de revolutionari sa fie automat revolutionar?
  Ca ce inseamna de fapt sa fii revolutionar? Sa fie avut cel putin un membru al familiei inscris in FSN imediat dupa 1989.
  Pai daca nu eram noi, revolutionarii, care sa sprijinim FSN-ul, cine stie ce se alegea de tara asta bai baiatule! Iesea presedinte Campeanu sau mai rau, Ratiu care tiparea dolari cu chipul lui si ne duceam naiba de rapa.
  La urma urmei noi revolutionarii suntem o minoritate ale caror drepturi trebuie garantate si aparate! Daca va atingeti de drepturile noastre vom merge pana la CEDO!
  A fost explicatia data de senator procurorilor DNA care cerceteaza modul in care au fost acordate certificatele de revolutionar.
  Surse din interiorul anchetei spun ca acesta nu este singurul caz bizar al acestui mega-dosar. Intr-un sat din Vrancea a fost descoperit un individ care nu avea nici certificat de revolutionar, dar nici de handicap, ba chiar sunt zvonuri cum ca ar avea un loc de munca.
  Semn ca tara noastra mai ascunde inca multe surprize, chiar si pentru procurori….
  D-le Gadina cum se poate . L-ati verificat si pe unchiul dv si de aia ?

 4. Si ptzarul sef , fost de Dorobanti , varful de lance in comert cu certificate ? Si dat si nepotul in gat ca sa scape el . Se vorebeste ca s-a spart la parchet si a scris volume . Si acum mai scrie … Intrebare, NOI NU NE APARAM SCIIND SI NOI . Asta e singua solutie S MAI SCAPAM …

 5. DESPRE PITZAR : Sunt oamenii lui ptzarel : 1.) Seful facultatiilor de la Baile Herculane, unde venea in Bucuresti (cu sotia asistenta medicala, transformata in profesoara la facultate) ? La ce pitzerie din Dorabanti ? Locuia in str. Academiei cumva (iar sotia de pitzar si nu numai, studia fara sa ajunga la facultate) ? Acum vedeti cine si cum a transformat Baile Herculane in oras martir ! Sa vorbim si de „odoarele bisericesti” furate, inclusiv bratarile dacice ? Unde sunt, cine le-a „strans” ptr. a fi duse „afara” ? Cum unii le-au topit (ptr. aur) sa nu fie prinsi cu ele si-au ingropat aurul (?!) ? La ce e bun un pitzar ! – 2.) Pe langa miile de certificate (sa uitam de multe terenuri, imobile …)…, Lucrand la T.M.U.C.B., langa baricada de la INTER, ulterior sef de asociatie „de familie” (unii fiind in moldova, unul la gradinita), pitzarul era bagat in politica . Toti revolutionarii, „vorbeau” ca sunt manipulatii . unii aflase de la „seful lor” ca a fos „urcat” de un sef de facultate si cu functii in vechiul regim.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.