Cum au ajuns persoane private să facă proiecte sociale în locul statului....

Cum au ajuns persoane private să facă proiecte sociale în locul statului. De ce autoritățile sunt uneori iresponsabile

0
DISTRIBUIȚI
horatiu-rada-1
Rotary Cetate Timișoara implementează două proiecte importante pentru comunitate.

Cei peste 50 de membri ai Clubului Rotary Cetate Timișoara fac ce nu poate sau nu vrea statul. De-a lungul anilor, clubul a implementat o serie de proiecte sociale, iar acum își propune să realizeze alte două, extrem de importante pentru comunitate. Este vorba de realizarea primei biberonerii din România, adică o “bucătărie de lapte”, la Maternitatea “Bega” din Timișoara, dar și inițierea unei campanii de conștienizare a tinerilor cu privire la gravitatea consumului de droguri. De altfel, în cadrul celui de-al doilea proiect vor fi cumpăraţi şi ochelari care simulează efectul consumului de alcool şi de droguri.

„Rotary Cetate are oameni de valoare”

Invitat în această seară în cadrul emisiunii PRESSALERT LIVE, omul de afaceri Horațiu Rada, fost președinte al Rotary Cetate Timișoara, a vorbit despre cele două proiecte, dar și despre oamenii care fac parte din acest club. “Oamenii din Rotary sunt oameni simpli, oameni normali, care au acces la anumite informații și oameni care au acces la potențiale surse de finanțare. Nu toți oamenii din Rotary sunt oameni cu bani, sunt oameni cu voință, oameni care doresc, ascultă, conștientizează și încearcă să-și promoveze proiectul. Îți trebuie mult curaj să abordezi un proiect precum e cel cu drogurile. Să promovezi lupta contra drogurilor și, în special, printr-o fundație Rotary, îți trebuie puțin curaj.


În primul rând, ca să aduni bani, dar, totodată, este o problemă cruntă a societății de astăzi. Stopare nu putem să facem, ci o campanie de conștientizare de la o vârstă fragedă. Și atunci s-a decis să achiziționăm niște aparate de prevenție, de conștientizare a diverselor stări induse, fie de alcool, fie al consumului de droguri și, nu în ultimul rând, a aparatului cu testele prin care poți să identifici o persoană care a consumat droguri”, a explicat Horațiu Rada.

Omul de afaceri consideră că deși responsabilitatea realizării unor astfel de proiecte cade în grija statului, ar trebui să ne gândim cine e, de fapt, statul. “Sunt niște persoane care ajung și poate nu știu, sau nu pot, sau poate nu le interesează. E bine că vreau să ajungă acolo, dar mai trebuie să și poată. Rotary Cetate are unele dintre cele mai mari proiecte promovate la nivel național. De ce? Pentru că are oameni de valoare. Un club care are 15 ani, care a identificat marile probleme din județ, vorbim de zona bătrânilor, de zona valorilor, prin acordarea de burse tinerilor, zona școlilor, construcția toaletelor. Și nu în ultimul rând, un proiect major: amenajarea de biberonerii la Maternitatea Bega, pentru mămicile care nasc prematur. Au un statut aparte și nici măcar condiții normale de a alăpta în siguranță nu au”, a mai precizat Horațiu Rada.

Managerul CEI spune că cluburile Rotary încearcă să ajute comunitatea atât cât pot, dar nevoile sunt mult mai mari. “Dacă oamenii de valoare nu se adună… Noi încercăm să ajutăm printr-un grup, suntem 53 de membri, identificăm proiecte și facem proiecte de 100.000, de 200.000 de euro pe an. Sunt sume care se adună din donații, din servicii, din donări de obiecte. Nu sunt bani puțini, dar asta înseamnă o muncă, trebuie să știi să asculți, trebuie să promovezi proiectul”, a conchis Horațiu Rada.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.