Medicii timișoreni spun că gândirea pozitivă joacă un rol extrem de important în procesul de vindecare, chiar dacă suferim de o boală gravă, așa cum este cancerul. „Dacă avem o gândire pozitivă, 80% din boli sunt vindecabile. Chiar dacă ne-am vindecat de cancer, asta nu înseamnă că nu există riscul să reapară de-a lungul vieții, dar nu trebuie să-l băgăm în seamă, să ne gândim la el”, spune Elena Bernad, medic ginecolog la Maternitatea „Bega” din Timișoara.
În cadrul Săptămânii Europene de Prevenire a Cancerului de Col Uterin, ieri, la Timișoara a fost organizată o masă-rotundă în timpul căreia s-a vorbit despre această boală și cum poate fi prevenită. Printre cei care au participat la acțiune s-au numărat și mai multe femei diagnosticate cu cancer de col uterin, dar care au ieșit învingătoare.
„În urmă cu doi ani, am aflat că am cancer, stadiul I. Am fost operată, am făcut radioterapie, care a fost destul de dureroasă, dar m-am ținut tare pentru copilul meu. După patru luni de la operație, m-am întors la muncă. Nu mă gândesc că boala o să reapară, pentru că eu am nevoie de un psihic tare. Eu am fost fericită și norocoasă că am mers și mi-am făcut analizele la timp. Le încurajez pe femei să meargă la control, pentru că e vorba de persoane dragi care vor suferi”, a explicat o tânără din Timișoara care a fost diagnosticată cu cancer de col uterin.
Ioana Țugui are 55 de ani, este din Timișoara, și a fost diagnosticată tot cu cancer de col uterin în anul 2013.
„Tot timpul am considerat că sunt cel mai sănătos om și nu am fost. După ce am fost diagnosticată cu cancer, am fost operată de două ori, am urmat ședințe de radioterapie, dar și de chimioterapie, pentru prevenire. Mi-a căzut părul, dar am fost puternică, mi-am spus că trebuie să trăiesc, și am trăit. Nu mi-a fost niciodată rușine că nu mai am păr. Ca să fac haz de necaz, înainte să ajung la clinică pentru control, îmi dădeau baticul jos la colț și îmi puneam o perucă, ba roz, ba verde”, a povestit Ioana Țugui.
Cancerul de col uterin este una din cele mai importante probleme de sănătate publică în Europa şi în România. Pe continentul european, 60.000 femei suferă de această boală şi 30.000 femei mor anual ca urmare a cancerului de col uterin.
Cancerul de col uterin este a patra cauză de mortalitate prin cancer la femeile din România, după cancerul mamar, colorectal şi cel pulmonar, dar prima în rândul femeilor tinere, între 15 şi 44 de ani.
Începând cu anul 2012, la Spitalul Județean Timișoara se derulează subprogramul de screening pentru depistarea precoce activă a cancerului de col uterin. În cadrul acestuia, femeile cu vârste cuprinse între 25 și 64 de ani beneficiază de analize gratuite pentru depistarea acestui tip de cancer.