Pregătirea suplimentară la Universitatea de Vest, cheia succesului la olimpiada de fizică....

Pregătirea suplimentară la Universitatea de Vest, cheia succesului la olimpiada de fizică. Vezi ce elevi au ieșit în frunte

0
DISTRIBUIȚI

copiat bac

În weekend-ul trecut a avut loc, la Timișoara, olimpiada județeană de fizică, la care au participat aproape 200 de elevi din clasele VI-XII, cei mai mulți din Timișoara.

De la Liceul Teoretic „Grigore Moisil”, patru elevi au reușit să obțină cel mai mare punctaj: Radu Moțiu – clasa a VII-a, Răzvan Pretorian – clasa a VIII-a, Vlad Plăvăț – clasa a IX-a și Paul Codrin Oneci – clasa a XII-a. La Clasa a X-a, pe locul I s-a clasat Vlad Ciulean, de la Colegiul Național „C.D. Loga”, participant în luna ianuarie a acestui an la finala internațională a concursului „Zero robotics”, iar la Clasa a XI-a, Radu Tudor Andra, de la Colegiul Național Bănățean. Cel mai mic participant care a ocupat locul I, la clasa a VI-a, este Vlad Ștefan Oros, de la Școala gimnazială nr. 24 Timișoara, care a obținut și cele mai multe puncte, foarte aproape de punctajul maxim. Din clasa a VI-a au fost, de altfel, și cei mai mulți elevi înscriși la olimpiadă, iar rezultatele pe care aceștia le-au obținut au fost dintre cele mai bune.

Remarcabilă a fost performanța elevilor care au făcut pregătire la Centrul de excelență al Universității de Vest Timișoara, în cadrul unui program finanțat de Fundația eMAG și coordonat de conf. univ. Paul Barvinschi de la Facultatea de Fizică a UVT. „Acest centru s-a înființat la Timișoara din toamna anului trecut în cadrul programului «Hai la olimpiadă», pentru disciplinele fizică, matematică și informatică. El funcționează în aproximativ 20 de orașe din România, în unele din anul 2012”, a spus coordonatorul programului de fizică din Timișoara.


Pregătirea s-a făcut de către 11 profesori de fizică de la cele mai importante licee și școli gimnaziale din Timișoara și trei cadre universitare. În fiecare sâmbătă, cu excepția vacanțelor, s-au făcut câte trei ore de pregătire, aceasta cuprinzând teorie, probleme și experimente, iar rezultatele au fost pe măsură.

„Rezultate foarte bune au fost obținute de elevii claselor a VI-a, pregătiți de profesorii Roxana Matei, Carmen Filip și Viorel Berbecel. Din cei 35 de elevi de clasa a VI-a care au participat la pregătirea de la centru, 11 s-au clasat pe primele poziții și alți 20 au obținut punctaje bune. La clasa a VI-a au fost 76 de participanți, cei mai mulți în comparație cu celelalte clase. Și la clasele a VII-a, a VIII-a și a IX-a, elevii care au participat la orele de pregătire de la centru s-au clasat pe locuri fruntașe iar la clasa a X-a, din cei 15 elevi pregătiți de prof. dr. Sandu Golcea, cinci au ocupat, în bloc compact, primele locuri iar alți trei au obținut rezultate bune. Și elevii din clasele a XI-a și a XII-a care s-au pregătit la centru, s-au numărat printre fruntași, deși numărul celor care au participat la olimpiadă a fost mic”, este un prim bilanț pe care-l face conf. univ. Paul Barvinschi.

El a adăugat că rezultatele au fost neașteptat de bune ținând seama de înființarea tardivă a centrului de la Timișoara și sunt așteptați și alți elevi care vor să se pregătească pentru faza națională a olimpiadei, care va avea loc în a doua jumătate a lunii aprilie. „Așteptăm cât mai mulți elevi și profesori din întreg județul să se înscrie în acest program, mai ales că cei mici au avut rezultate atât de încurajatoare”, a precizat Paul Barvinschi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.