Măicuțele de la Mănăstirea Șag au vopsit 1.000 de ouă roșii, în...

Măicuțele de la Mănăstirea Șag au vopsit 1.000 de ouă roșii, în Vinerea Mare, care vor fi împărțite credincioșilor FOTO și VIDEO

0
DISTRIBUIȚI
<


p>

O tradiție veche de zeci de ani încă se păstrează la Mănăstirea Timișeni-Șag, aflată lângă Timișoara. Astăzi, în Vinerea Mare, măicuțele au vopsit aproximativ 1.000 de ouă roșii după o metodă tradițională, cu foi de ceapă. Ouăle vor fi împărțite în cele trei zile de Paști credincioșilor care participă la masă, dar și oamenilor săraci care trec pragul mănăstirii, de sărbătorile pascale.

După ce au fost spălate bine, ouăle au fost fierte pe sobă, în oale pline cu foi de ceapă roșie. Apoi, măicuțele adunate în bucătăria mănăstirii au scos ouăle pe cofraje pentru a se usca, iar când s-au răcit un pic, au fost „lustruite” cu o cârpă îmbibată în ulei. Printre ajutoarele măicuțelor s-a numărat și o fetiță de patru ani, îmbrăcată în costum popular, care a așezat ouăle în cofraje.

„La noi, la Mănăstirea Timișeni-Șag, în această zi, care se numește Vinerea Mare, se obișnuiește să înroșim ouăle. Această tradiție a ouălor roșii se continuă de la răstignirea Mântuitorului Nostru Iisus Hristos. Semnificația ouălor roșii este de atunci de când a fost împuns în coastă Domnul Nostru Iisus Hristos cu sulița, de a curs sânge și apă. De atunci, în fiecare an, la sfintele Paști se vopsesc ouăle roșii în amintirea acestei patimi. O altă variantă a ouălor roșii a fost aceea că Maria Magdalena a înroșit un coș de ouă și le-a dus în cinstea lui Pilat, când a cerut trupul de pe cruce al Domnului Nostru Iisus Hristos. Nu folosim chimicale, ci vopsim natural, cu coji de ceapă roșie”, ne-a spus maica Casiana Șimon, stareța Mănăstirii Timișeni-Șag.

Un număr mare de ouă se vopsesc de către măicuțele de la Mănăstirea Timișeni-Șag de la Revoluție încoace, pentru că și numărul credincioșilor care participă la slujba de Înviere a crescut.

„În fiecare an se înroșesc un număr mare de ouă, între 800 și 1.000 de ouă roșii, care se pun la masă în ziua de Paști, a doua și a treia zi și o parte mai dăm la săracii care vin la noi la mănăstire. De când s-a înființat mănăstirea este acest obicei, dar mai multe ouă vopsim cam de la Revoluție încoace, de când vine mai multă lume”, a mai precizat stareța Mănăstirii Timișeni-Șag.

Cofrajele cu ouă roșii au fost scoase pe iarba verde din curtea mănăstirii, find puse în formă de cruce, iar icoana cu patimile lui Iisus Hristos a fost așezată alături, pentru ca preotul să le sfințească. La slujba de Înviere de la Mănăstirea Timișeni-Șag sunt așteptați să participe mii de credincioși.

„La slujba de Înviere, biserica este plină, și afară stau credincioși. În noaptea Învierii, după ce se iau sfintele Paști, se continuă cu sfânta Liturghie, la care rămân mai puțin credincioși, dar noi continuăm cu sfânta Liturghie până dimineața”, spune Casiana Șimon.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.