Bănățencele fug de ginecolog: 70% dintre femei, niciun test pentru depistarea cancerului...

Bănățencele fug de ginecolog: 70% dintre femei, niciun test pentru depistarea cancerului de col uterin în ultimii trei ani

0
DISTRIBUIȚI

Statistici alarmante. La fiecare două ore, o femeie din România este diagnosticată cu cancer de col uterin. În fiecare zi, mor cinci femei din cauza acestei forme de cancer, care poate fi prevenită. Însă, româncele ajung la medic prea târziu.

Caravana din cadrul campaniei “Protejează-i aripile” a ajuns și la Timișoara, la mijlocul lunii mai, cu scopul de a informa populația cu privire la prevenția cancerului de col uterin. În orașul de pe Bega a fost prezentat și un studiu independent, din care aflăm că, în ultimii trei ani, șapte din zece femei din Banat nu și-au făcut niciun test pentru depistarea cancerului de col uterin.

În România se moare de patru ori mai mult decât în Uniunea Europeană din cauza cancerului de col uterin. Astfel, suntem fruntași la nivel european din punctul de vedere al incidenței și mortalității cauzate de această boală. Statisticile arată că al doilea cel mai des întâlnit cancer la femeile cu vârsta între 15 și 44 de ani din România este cel de col uterin, după cancerul mamar. Mai mult, cancerul de col uterin este principala cauză de deces prin cancer. Anual, își pierd viața 1.900 de romance.

Specialiștii atrag atenția că descoperit în stadii incipiente, cancerul de col uterin poate fi vindecat. Însă, de cele mai multe ori, româncele ajung la medic atunci când este prea târziu.

“Testarea Babeș-Papanicolau poate ajuta mii de femei să intervină la timp. Descoperite la timp, atât leziunile, cât și cancerul de col uterin pot fi tratate cu succes, de aceea este foarte important ca acest meaj de prevenție, pe care vrem să-l transmitem prin intermediul campaniei “Protejează-i aripile!” să ajungă la un număr cât mai mare de femei din România”, a declarat, la Timișoara, Carmen Ungurean, coordonator al Programului național pentru depistarea activă precoce a cancerului de col uterin.

Campania “Protejează-i aripile!” este organizată de Institutul Național de Sănătate Publică și compania farmaceutică MSD România, cu scopul de a informa populația cu privire la existența acestui program național, în cadrul căruia femeile pot beneficia gratuit de testarea Babeș-Papanicolau.

“Scopul campaniei este de a informa populația despre Programul de screening al cancerului de col uterin, ca metodă de prevenție secundară, și nu în ultimul rând, despre existența vaccinului, ca metodă de prevenție primară.


Campania se va desfășura în toate orașele mari, iar informarea are loc în cadrul unor întâlniri în care profesioniști din domeniul medical din regiunea respectivă se adună împreună cu reprezentanții Institutului Național de Sănătate Publică, a DSP-urilor locale, invităm presa și vorbim despre stoparea cancerului de col uterin în românia”, a precizat Fănuț Moroșan, reprezentantul MSD România.

Elena Bernad, coordonatorul pe Regiunea Vest a Programului național de screening pentru cancerul de col uterin, a declarat că, din septembrie 2012 și până în martie 2017, au fost efectuate aproape 50.000 de testări gratuite Babeș-Papanicolau, dintre care peste 8% au fost pozitive.

De asemenea, Carmen Ungurean a prezentat la Timișoara rezultatele studiului independent “Atitudini și comportamente în prevenția cancerului de col uterin în România” pentru Regiunea Vest. Astfel, aflăm că șapte din zece femei din Banat nu și-au făcut în ultimii trei ani niciun test pentru depistarea leziunilor precanceroase sau pentru depistarea HPV.

Femeile cu vârsta cuprinsă între 25 și 64 de ani pot și în acest an să facă gratuit testul Babeș-Papanicolau. Tot ce trebuie să facă este să se prezinte la medicul de familie sau, din acest an, direct la medicul ginecolog din spitale pentru a solicita formularul pe baza căruia se poate realiza testarea gratuită. Pentru că în această toamnă se împlinesc cinci ani de la inițierea programului național, femeile pot beneficia și de a doua testare gratuită.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.