Alimente care ne fac fericiți. Ce efecte benefice au unele legume și...

Alimente care ne fac fericiți. Ce efecte benefice au unele legume și fructe

0
DISTRIBUIȚI

„Un măr pe zi ţine medicul departe” spune un vechi proverb, dar acesta este doar un mic exemplu legat de benficiile pe care alimentaţia le poate avea asupra stării noastre generale.

Depresia este o boală care afectează o mare parte a populaţiei, chiar dacă nu toţi cei afectaţi recunosc simptomele şi apelează la ajutor de specialitate. Veştile bune vin însă tot de la medici, mai exact de la specialiştii în nutriţie, care au alcătuit o listă cu alimente pe care putem să le consumăm ca să fim mai fericiţi.

Legume și fructe

Mazărea, fasolea şi alunele sunt surse excelente de magneziu, un mineral care joacă un rol esenţial în producţia de energie. Acesta susţine nu mai puţin de 300 de reacţii biochimice la nivelul corpului uman. Atunci când facem sport, magneziul se distribuie mai bine în organism, ajutându-ne corpul să repartizeze moleculele acolo unde sunt necesare.

Deficienţele de magneziu cauzează stări de oboseală. Astfel, consumul periodic de fasole, mazăre sau alune vă ajută să vă completaţi în mod natural resursele de magneziu din organism. Spre exemplu, o ceaşcă de fasole albă conţine 134 de miligrame de magneziu.

Spanacul este binecunoscut ca o sursă de fier, care ne fereşte de boli grave precum anemia şi ne ajută celulele să funcţioneze la nivelul optim. Spanacul poate fi consumat atât gătit, cât şi crud în salate sau sandvişuri.  Cei care doresc să beneficieze din plin de nutrienţii din spanac trebuie să ştie că aceştia se absorb cel mai bine atunci când este consumat alături de alimente care conţin vitamina C.

Quinoa, un aliment mai puţin cunoscut românilor, este plin de nutrienţi care ne ajută să ne menţinem o stare de bine. În vreme ce alimente precum orezul sau pâinea ne cauzează căderi de glicemie care ne dau senzaţia de oboseală, quinoa este un carbohidrat complex care conţine toţi aminoacizii esenţiali pe care corpul nu îi poate produce şi care sunt esenţiali pentru sinteza proteinelor.

Roșiile sunt o sursă excelentă de licopen, un antioxidant care ajută la reducerea inflamaţiilor şi la calmarea alergiilor.


Practic, un consum ridicat de tomate ameliorează simptomele diverselor alergii, ajutându-i pe cei afectaţi să se simtă mai bine. Fără doar şi poate roşiile sunt un aliat excelent şi în lupta cu cancerul.

Merele sunt printre cele mai populare fructe, servite adesea pe post de gustări între mese sau sub formă de salate în combinaţie cu alte fructe. Acestea conţin antioxidanţi care acţionează ca antihistaminici naturali. Merele ajută şi ele în lupta cu alergiile, la fel ca şi laptele cu adaos de vitamina D, care face minuni în cazul persoanelor care suferă de astm. Specialiştii atrag atenţia că o mare parte din nutrienţii prezenţi în mere se găsesc chiar în coaja acestora. Merele asigură un aport ridicat de vitamine şi minerale esenţiale sănătăţii precum vitaminele A şi C, potasiu, fier, calciu şi acid folic. Acestea reglează şi nivelul glicemiei, ajutându-ne să evităm fluctuaţiile bruşte ale nivelului de zahăr din sânge.

Nuci, somon și cereale

Nucile reprezintă una din cele mai bogate surse de serotonină, o chimicală care creează starea de calm şi ne ajută să ne simţim mai fericiţi. Consumul regulat de nuci ajută organismul să menţină o stare de bine şi ne fereşte de boli precum depresia. Nucile sunt bogate şi în acizi Omega 3, care protejează împotriva iregularităţii bătăilor inimii care duc la apariţia atacurilor de cord. Aceiaşi acizi scad şi nivelul de scad nivelul de trigliceride şi colesterolul „rău“ din organism.

Dacă sunteţi prost dispuşi extrem de des în ultima perioadă, soluţia fericirii dumneavoastră s-ar putea afla chiar în farfurie. Sună amuzant, dar nu e nici pe departe o glumă. Consumul de somon ne asigură un aport optim de acizi Omega 3, care ajută în tratarea stărilor de oboseală, iritabilitate sau de îngrijorare excesică. Astfel, cei care doresc să combată simptomele despresiei nu ar trebui să ezite să introducă în alimentaţia lor somonul sau tonul.

Cerealele pe care le consumăm la micul dejun sunt surse excelente de acid folic, care ajută la combaterea simptomelor depresiei. Necesarul zilnic este de 400 de micrograme, iar graţie faptului că multe din cererealele pe care le putem consuma la micul dejun sunt îmbogăţite cu acid folic ne putem lua extrem de uşor doza zilnică.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.