În aşteptarea banilor de la autorităţi, Timişoara Capitală Culturală Europeană a demarat...

În aşteptarea banilor de la autorităţi, Timişoara Capitală Culturală Europeană a demarat primele proiecte. În ce activităţi sunt implicaţi timişorenii

1
DISTRIBUIȚI

Proiectul Timişoara Capitală Culturală Europeană 2021 a fost declarat ca fiind unul prioritar pentru municipalitate. Chiar şi aşa, din punct de vedere financiar, implicarea autorităţilor locale lasă de dorit, doar 7,24% din fondurile pentru anul 2017 fiind acordate de Primăria Timişoara către asociaţie. Motivul, ambalat în cuvinte mai uşor de digerat, este lipsa lichidităţilor la Casa de Cultură, prin care se face finanţarea. Altfel spus, nu sunt bani.

Asociaţia Timişoara Capitală Culturală Europeană a demarat proiecte pe anul 2017, implicarea activă a cetăţenilor fiind prioritară. „Anul acesta ne-am concentrate pe lucrul cu cetățenii. Avem câteva proiecte în cartiere. Tot ce facem încercăm în colaborare cu oameni. Nu vrem să atingem doar cultura înaltă. Unii nu sunt de acord, dar menirea și modul în care s-a transformat acest program ne îndreptățește să fim convinși că suntem pe calea bună. Acum, Capitala Culturală aduce o schimbare de paradigm în mentalitatea oamenilor, în modul în care se implică în viața orașului. Vom aduce artiști, dar nu doar cu scopul reprezentanției, ci ca el să facă o intervenție culturală pentru cetățeni, acolo unde cultura nu ajunge. În noiembrie ne propunem să invităm o companie de circ contemporan, fără animale, fără magie. E doar acrobație, muzică. Întotdeauna este aleasă o temă din care spectatorul să învețe ceva. Compania va oferi cinci reprezentații în oraș timp de nouă zile și în timpul dintre ele va lucra cu o școală general și cu Liceul Tehnic din Iosefin și cu Şcoala de Circ Contemporan din Timișoara”, a menţionat Simona Neumann, directorul executiv al Asociaţiei Timişoara Capitală Culturală Europeană, la PRESSALERT LIVE.

Lipsa finanţării pune în pericol proiectele de pe anul acesta ale asociaţiei.


Chiar şi aşa, unele au fost demarate. „Avem un set de activități care privesc dezvoltarea unor competențe profesionale în sectorul cultural. Aici mă refer la dezvoltarea unei comunități de mediatori în artă, avem 40 de oameni care dincolo de faptul că se aleg cu niște aptitudini și competențe profesionale pentru a fi în stare să medieze o expoziție, un tablou către o comunitate de oameni, ne-am mai ales cu o colaborare dintre asociație și acești 40 de mediatori, astfel că s-a mărit echipa dintr-o dată. Vom avea seminarii de pregătire a unor viitori manageri culturali și producători de spectacole și festivaluri. Începem săptămâna viitoare cu câteva seminarii. În cadrul Festivalului Eurotalia din perioada 6 – 13 octombrie venim cu o extensie care reprezintă un adaus în cadrul festivalului, o componentă adițională. Am adus un teatru din Danemarca, Odin. Pe lângă spectacolele realizate, se lucrează și cu publicul. Va avea și un masterclass pentru actorii celor patru teatre din Timișoara. S-au înscris până acum mai mult din afara orașului, de la Cluj-Napoca niște studenți”, a spus Simona Neumann, aflată în studioul HDV.

Legătura cu partenerii europeni este unul dintre obiectivele vizate. „Birdhouse Gallery, în cartiere se vor crea expoziții din materiale reciclabile. Mai avem o altă extensie în cadrul Festivalului Simultan, de artă mediatică, unde vine o rețea europeană de artă media, Avenod, în care va exista un eveniment special creat de către noi. Întotdeauna, în tot ce facem, vrem să aducem parteneri europeni care să și creeze legături cu organizațiile din Timișoara, pentru că pe baza acestora vom crea proiectele pe anul 2021. Continuăm seria cafenelelor, iar mesajul este promovarea unui dialog, a unei discuții deschise, civilizate, unde oamenii își pot spune punctul de vedere argumentat. Următoarea Cafenea va fi în 3 octombrie, pe tema Mobilitatea, orașe de tranziție, pe pietonală, la Zai, de la ora 19.00”, a conchis Simona Neumann, preşedintele Asociaţiei Timişoara Capitală.

1 COMENTARIU

  1. ar fi util ca mai marii de la timisoara care se ocupă cu acest proiect TCC21 să acceseze dosarul de la sibiu cu toate manifestarile si logistica necesară.
    nu se mai reinventează roata acum.
    oamenii sunt importanti mai întâi apoi fondurile necesare…
    unii vor să facă o afacere din TCC21.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.