„Împletirea” banilor publici cu contribuții private a devenit un obiectiv mai arzător...

„Împletirea” banilor publici cu contribuții private a devenit un obiectiv mai arzător la SCM Timișoara. Ce spune Radu Țoancă despre procesele pierdute de autoritățile locale

0
DISTRIBUIȚI
Radu Țoancă

Conducătorii SCM Timișoara susțin că în perioada următoare se dorește reducerea contribuțiilor generoase de la bugetul local prin atragerea mai multor sponsori. Directorul clubului municipalității, Radu Țoancă, a spus astăzi, la prezentarea primului sponsor al formației de handbal din liga a doua, că acest „obiectiv” a fost stabilit după o discuție cu edilul-șef.

„Am avut o discuție cu domnul primar Nicolae Robu și trebuie să punem mult mai tare accentul în perioada imediat următoare pe acest tip de abordare: o împletire între banul public, foarte important la SCM, după cum se știe CJT, de doi ani de zile nu mai finanțează sporturile de mare performanță din zona SCM-ului. Pentru sezonul acesta vom încerca printr-un marketing agresiv să aducem lângă echipele noastre sponsori, cât mai mulți și, dacă se poate, să diminuăm semnificativ alocațiile bugetare. Anul care se încheie a fost cu contribuții private foarte mari, dar la două dintre cele trei echipei, rugby și handbal, datoriile fostelor ONG-uri au fost stinse din zona privată… Au mai rămas acele probleme la baschet. Acest lucru a produs o oarecare sincopă. O bună parte din bani nu i-am putut folosi pentru dezvoltarea sportului ci pentru a stinge niște datorii…”, a declarat Radu Țoancă.

Conducătorul clubului sportiv municipal a subliniat că procesele pierdute de Primăria Timișoara cu Curtea de Conturi nu vor afecta activitatea echipelor de sub „aripa” SCM. „Tot sportul din Timișoara e afectat, nici irevocabil, dar e o palmă dată sportului din Timișoara. Cel mai mult afectează echipa de fotbal, ei activează pe aceeași structură. SCM-ul nu e afectat sportiv, în condițiile în care cluburile au identitate nouă… Există rumori în zona privată, sunt voci care spun că dacă investești în sport o să ai probleme. Eu nu le văd ca și probleme… Noi am pierdut toate cele patru procese (n.r. – pentru fiecare club în parte), dar mai sunt la ora actuală, cluburi în România care funcționează bine mersi pe modelul nostru, cu cotizații…”, a adăugat directorul SCM Timișoara.

Reamintim că administrația Robu a pierdut definitiv procesul cu Curtea de Conturi pentru finanțarea ilegală a lui ACS Poli, CH CSU Politehnica, BC Timișoara și RCM Timișoara.


Radu Țoancă a confirmat parțial varianta că autoritățile locale vor angaja propriul expert pentru a stabili prejudiciul. 35.250.000 lei e suma totală cu care a contribuit CLT la aceste cluburi.

„La CJT e la prima instanță, la Primărie procesul a fost Blitzkrieg, sunt două procese paralele… Din discuții probabil se va angaja un expert independent care va evalua așa numitul prejudiciu. După care acela trebuie recuperat de undeva. Cele trei ONG-uri, handbal, baschet, rugby, nu mai există sau sunt în diferite stadii de insolvență. SCM-ul nu e afectat și nu se poate în legislația românească să se plătească retroactiv. Au fost voci care au spus la nivel de federație că nu e normal ca SCM să rămână doar cu beneficiile, să rămână cu activul și alții cu pasivul, într-o țară normală ar fi trebuit plătit și pasivul, așa e și normal și moral, dar la noi nu e legal… Mi se părea normal să fie stinse sau ameliorate de către SCM, nu s-a putut, nu m-am bucurat, s-au făcut eforturi din zona privată și suntem la liman cu toate echipele”, a conchis Țoancă.

Primul sponsor pentru echipa feminină de handbal

Clubul de handbal feminin al SCM-ului, înființat în vară deși Timișoara mai are o grupare în același eșalon secund (CSU Univ. de Vest), se bucură de astăzi de un susținător privat, o firmă specializată „în dezvoltări imobiliare integrate în peisajul urbanistic”. Ca de obicei în astfel de situații, deși vorbim de un club de drept public, oficialii nu au precizat cuantumul sumei de care va beneficia echipa sportivă, ci doar că e o „sumă semnificativă”. „Încercăm să promovăm chiar pe modelul baschetului feminin. În doi-trei ani să fim acolo sus… La handbal ne-a fost foarte greu să încropim acest proiect… Deocamdată suntem pe locul 2, sper să învingem acasă Baia Mare și să intrăm direct, fără baraj”, a mai spus Radu Țoancă, directorul SCM. Înțelegerea e valabilă pe cinci ani de zile conform oficialilor și se va derula în funcție și de performanțele echipei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.