Sperietoare de talente. Nu mai puțin de șase tineri talentați au plecat...

Sperietoare de talente. Nu mai puțin de șase tineri talentați au plecat cu scandal de la ACS Poli după ce au debutat în prima echipă

3
DISTRIBUIȚI
Sebastian Mailat. Foto: Gabriel Brezeanu

Clubul timișorean rămas fără finanțare de la autoritățile locale și-a făcut un renume din pierderea celor mai promițători juniori. Sebastian Mailat, care a optat pentru CFR Cluj după ce a fost declarat liber de comisiile FRF la începutul lunii, e doar ultimul caz de acest gen. Din anul 2013 încoace nu mai puțin de șase jucători tineri care au debutat la prima echipă au părăsit-o în condiții de adversitate pe ACS Poli.

Unul dintre argumentele primarului Nicolae Robu pentru formarea lui ACS Poli în vara lui 2012 era legat chiar de promovarea localnicilor. La clubul hulit pentru adăparea cu bani publici în primii trei ani de existență au crescut între timp o serie de jucători interesanți. Majoritatea acestor talente au fost însă pierdute, fie gratuit, fie pe sume derizorii, de către clubul aflat acum într-o acută criză financiară. Ultimul caz e cel al lui Sebastian Mailat (19 ani). Jucător care a semnat cu CFR Cluj după ce a fost declarat liber de contract la ultima comisie din țară. Motivul? Neplata a trei salarii de către club. ACS Poli se adresează TAS în acest caz deoarece susține că jucătorul și-a primit banii înainte de depunerea memoriului la FRF. Sorin Drăgoi și compania i-au găsit vinovați pentru această situație, precum la altele, pe impresari. De precizat și că Mailat nu primea decât vreo 800 de euro lunar ca divizionar A.

Indiferent însă de cine s-a aflat la conducerea clubului de pe Bega, iar ”rotirea cadrelor” s-a realizat constant și des, ACS Poli s-a despărțit cu scandal, sezon de sezon, de puști cărora li s-a prevăzut un viitor strălucit. De la remunerațiile mici, subapreciative, la tratamentul batjocoritor al tinerilor și părinților acestora, până la acuzele la adresa agenților de jucători, comisiilor sau cluburilor care vor să le ”fure” jucătorii, conducătorii ACS Poli au în comun neputința și de multe ori incompetența de a apăra interesele clubului.

Primele situații: negocieri cu amenințări

Adus de la Drobeta Turnu-Severin la o vârstă fragedă, de numele lui Silviu Balaure (21 de ani) se leagă primul scandal cu un junior al clubului. În primăvara lui 2013 managerul sportiv de atunci al lui ACS Poli, Călin Rosenblum, a vrut să-l împrumute forțat pe talentatul mijlocaș la LPS Banatul, echipă care se bătea la titlul național la categoria juniori B. Rosenblum, care era totodată directorul adjunct al liceului, l-ar fi amenințat cu exmatricularea pe adolescent pentru refuzarea ”ofertei”. ”Eu nu cred că Silviu este prost crescut cum spune domnul director adjunct, copilul meu este un băiat cu bun-simț și nu cred că se pune problema absențelor, pentru că a fost la lotul național. Dacă ar fi așa, nu ar avea note bune. Domnul Rosenblum trebuia să discute cu noi pentru că Silviu e încă minor… Noi am făcut sacrificii, e plecat de la 13 ani de acasă să joace la Poli. Știm că e talentat, puteam să-l ducem oriunde altundeva”, spunea atunci Ion Balaure, tatăl jucătorului. Inițial problema s-a rezolvat, Balaure a continuat la ACS Poli, club pentru care avea să debuteze la seniori în toamna acelui an, mai întâi într-un joc de Cupă cu Steaua, apoi într-un duel de Liga I cu Oțelul. Fiind încă foarte tânăr, la 17 ani el a fost împrumutat în Liga a III-a, la Mama Mia. La finele junioratului ACS Poli a întârziat să-i ofere un nou contract. După un scurt periplu la Baia Mare în B, unde a ajuns ”liber”, Balaure a fost remarcat de campioana României din acel moment, Astra Giurgiu. După încă un sezon a devenit chiar jucător de bază la echipa pregătită acum de Edward Iordănescu. Mai mult, a gustat recent un al doilea gol marcat pentru fosta campioană a României în poarta echipei pregătite de Ionuț Popa. E văzut ca un jucător important pentru naționala de tineret și are o cotă de piață de 300.000 de euro.

A urmat cazul lui Vlad Dragomir (18 ani), primul ”viral” în presa națională. Puștiul remarcat rapid la juniori a debutat la doar 15 ani în Liga a II-a pentru ACS Poli. Puternica Arsenal și-a manifestat interesul pentru jucător, dar clubul condus de Liviu Anton, la acel moment, a considerat că suma de 100.000 de euro oferită de englezi, echivalentul grilei de formare, e prea mică.


Mai ales că jumătate din bani trebuiau să ajungă la societatea lui Marian Iancu. În primăvara lui 2015 jucătorul a fost acuzat că a ”dezertat” pentru a merge la Londra și a fost pus să aleagă, la 16 ani, între a semna un contract nou cu promisiunea că va juca în prima echipă a lui Dan Alexa ori încercarea norocului la juniorii lui Arsenal. Nu a lipsit nici amenințarea că va rămâne trei ani amator. Bineînțeles că șansa de a deveni primul român din istoria ”tunarilor” nu a fost refuzată. Anton a acuzat atunci clubul britanic și impresarii pentru ”racolarea” jucătorului. ACS Poli s-a ales în cele din urmă doar cu grila de formare pentru Vlad, văzut în continuare ca o opțiune interesantă de viitor. El a prins o dată banca seniorilor lui Arsenal în Europa și e vedeta naționalei U19.

Transferați la ”dușmani” după niște gafe colosale

Tot în vara lui 2015 ACS Poli a mai pierdut un jucător. De această dată după o eroare crasă a conducerii. Lui Marius Marin, care debutase la echipa mare în B, i s-a oferit un nou contract înainte de împlinirea vârstei de 16 ani, lucru neregulamentar. Aurel Șunda, șeful Centrului de  juniori și-a declinat responsabilitatea, aruncând ”pisica” pe vechea conducere. Mijlocașul a profitat de gafă și s-a mutat la concitadina ASU Politehnica, de unde avea cale liberă spre visul italian. După promovarea cu ”Băieții în ghete” în B, Marin s-a mutat la Sassuolo Primavera în schimbul unei sume derizorii. În prezent e împrumutat la Catanzaro și evoluează constant în al treilea eșalon din Cizmă.

Incompetența conducerii și-a spus cuvântul și în cazul unui alt junior extrem de talentat ajuns la ASU Politehnica. ACS-ul era condus de ”tridentul” Anton-Miculaș-Stanciu când a izbucnit scandalul pe tema contractului lui Deian Sorescu. Managerul Daniel Stanciu a vorbit pe un ton jignitor de ocupația tatălui jucătorului. În acest caz noua înțelegere semnată în iarna lui 2016 nu a fost înregistrată la timp la FRF și a devenit nulă. Ulterior, tânărul ajuns la finele sezonului trecut la concitadina ASU Poli, pentru care, la doar 20 de ani, e un jucător-cheie în B, a dezvăluit și alte aspecte ale relației cu clubul pentru care a debutat în Liga I. ”Eu ce am avut am avut cu conducerea, pentru că m-am accidentat și am stat două luni fără antrenament până am început pregătirea. Nu am fost ajutat. Totul (n.r. tratamentul medical) a fost făcut pe cheltuiala mea, m-au ajutat părinții… A fost greu greu, cel mai mult am pierdut eu. Pentru că doar m-am antrenat, fără nici un meci oficial, nici amical, pentru că nu-mi dădeau voie. Vreo șase luni m-au ținut… Ei spuneau că nu o să plec niciodată de la Poli”, a spus Deian Sorescu. În paralel cu lupta pierdută la comisii noua conducere a lui ACS Poli s-a războit și cu impresarul Cătălin Sărmășan, cel care după ”modelul Marin” dorea să-l ducă pe Sorescu în străintate. În vară însă actualul golgheter al lui ASU Poli a ratat o mutare în Danemarca.

Penultimul caz de ”dispariție” al unui junior talentat s-a înregistrat tot în acest an. Andrei Sîntean, în vârstă de doar 18 ani, a ajuns la Slavia Praga, în Cehia, și recent a marcat un gol extrem de important pentru naționala sub 19 ani. La ACS Poli atacantului i-a fost propus ”mărunțiș” pe post de contract nou. Jucătorul voia să semneze pe o perioadă de un an și jumătate, dar și acces la prima echipă. Radu Birlică, actualul vicepreședinte al clubului, a insistat pentru o perioadă extinsă la patru ani de zile. Refuzul jucătorului de a semna această înțelegere a echivalat inclusiv cu telefoane date la FRF pentru ca Andrei să nu mai fie selecționat. Tatăl jucătorului, Cosmin Sîntean, fostul primar al comunei Teremia Mare, a luat foc la adresa conducerii lui ACS Poli. Fiul său s-a aflat luni bune în situația de a nu juca la echipă, dar de a fi selecționat la loturile naționale pentru calitățile sale. A plecat liber deoarece fostul manager sportiv, Daniel Stanciu, i-a făcut un contract valabil doar pe un an de zile. În caz său s-au încasat doar 25.000 de euro, din grila de formare.

Acestea nu sunt singurele talente irosite de ACS Poli. De-a lungul anilor clubul susținut frenetic de primarul Nicolae Robu a mai pierdut tineri cu un potențial interesant care nu apucaseră să debuteze în prima echipă. Printre ei se numără portarul Ionuț Rus (17 ani), ajuns la Lazio Roma, și mijlocașul Mihael Onișa (17 ani), mutat la Virtus Entella, în Serie B, ambii la formațiile Primavera ale italienilor.

Valoarea actuală a celor șase tineri pierduți care debutaseră la prima echipă*:

Silviu Balaure – 300.000 euro

Vlad Dragomir – 50.000 euro

Marius Marin – 75.000 euro

Deian Sorescu – 50.000 euro

Andrei Sîntean – 50.000 euro

Sebastian Mailat – 250.000 euro

*cotațiile sunt conform site-ului de specialitate transfermarkt.de

3 COMENTARII

  1. Concluzia e ca se lucreaza bine la centru ce copii si juniori al ACS-ului, sustinut frenetic de Nicolae Robu, mai ramine sa se perfectioneze managementul outputului. 800 de € gasesc corect salariul unui profesionist romin in primul si al doilea an de salarizare, desi in articol e intitulat „maruntis”. insa asta cu Italia e asa ca acolo se vor impune in liga italiana 1/50 de jucatorii plecati de aici, iar multi vor cistiga putin si foarte putin. dealtfel ultimul transfer a lui sorescu in danemarca a aratat asta si nici in cehia nu devii milionar din fotbal sa fie clar. dealtfel am impresia ca articolul e scris la „sugestia” a unuia din impresarii cu pricina. dealtfel ce ar fii sa se scrie si un articol cu „activitatea” impresarilor bineinteles neinteresati care au realizat sau care au vrut doar sa realizeze transferurile astea. sa nu uitam ca totusi educatia fotbalistica nu e pe gratis, nici la centrul de copii si juniori a clubului Acs Poli.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.