Jocul orgoliilor: cum blochează Primăria Timișoara și Consiliul Județean Timiș realizarea unui...

Jocul orgoliilor: cum blochează Primăria Timișoara și Consiliul Județean Timiș realizarea unui stadion nou și a polivalentei într-un conflict fără sfârșit

0
DISTRIBUIȚI

Timişoara este, în comparație cu alte orașe mari ale României, codaşă la capitolul infrastructură sportivă. În prezent, capitala Banatului deţine un singur stadion, „Dan Păltinişanu”, pe care se pot disputa mari competiţii sportive. Tot în Timişoara există şi o sală polivalentă de 3.000 de locuri, care este în şantier de nu mai puţin de opt ani.

Nu mai departe de Cluj-Napoca, lucrurile stau cu totul altfel. Acolo, a apărut Cluj Arena, un stadion de 30.000 de locuri, şi o sală polivalentă de de 7.227 de locuri, cu finanţări de la bugetul local şi de la Guvernul României. În Timişoara autorităţile locale se războiesc privind locaţia pentru construcţia unei săli polivalente de 16.000 de locuri cu bani de la Compania Naţională de Investiţii. Primarul Nicolae Robu cere ca sala să fie ridicată lângă stadionul „Dan Păltinişanu” sau pe Calea Torontalului, în imp ce conducerea CJ Timiş propune ca locaţie comuna Giroc. În mod cu totul paradoxal, şeful CJ Timiş, Călin Dobra, susţine că instituţia pe care o conduce are în plan să amenajeze un complex sportiv în zona actulalului stadion. Dobra susţine că şi el vrea polivelantă în zona stadionului, doar că acest lucru nu este posibil.

„E foarte simplu. Cine a spus că nu sunt de acord? Doar că trebuie să ştiţi un singur lucru. A minţit foarte mult timp Compania Naţională de Investiţii legat de locaţie (n.r primarul Nicolae Robu). De ce credeţi că a schimbat locaţia din zona stadionului cu cea de pe Torontalului. Pentru că locaţia din zona stadionului e cu probleme şi nu se va putea rezolva niciodată.


Aţi avut curiozitatea să cereţi primăriei vreodată şi harta ca să vedeţi ce probleme au terenurile respectiv? Compania Națională de Investiții a solicitat aproximativ șase hectare pentru realizarea investiției. Primăria Timișoara a pus la dispoziție patru CF-uri care nu realizează un întreg, ele sunt împrăștiate, puteți vedea asta pe o hartă. Cele patru CF-uri fac șase hectare adunate, doar că nu sunt unul lângă altul. Ca să faci sală acolo, trebuie să faci jumătate pe un teren și jumătate pe altul, iar prin mijloc să treacă șoseaua”, a declarat Dobra pentru PRESSALERT.

Doar pe hârtie

Pe de altă parte, primarul Nicolae Robu nu renunţă nici în ruptul capului la ideea construirii sălii în Timişoara. La finele lunii noiembrie, Robu a trimis o nouă adresă către CNI.
„Astăzi am transmis la CNI un nou demers, de data aceasta cu parcele de teren libere de sarcini și cu dimensiuni și forme la care chiar nu se mai pot aduce obiecții. Rămân cu convingerea că și locația pe care noi am indicat-o inițial unde am nominalizat cele șapte parcele (n.r – în vecinătatea Stadionului Dan Păltinișanu) este o locație bună. Unele dintre parcele aveau anumite sarcini care evident că în timp vor dispărea. Dar am fi putut foarte bine demara studiul de fezabilitate pe acea locație, după cum mi-au spus arhitecții cu care am colaborat. (…) Ce motive ar putea fi să nu se facă aici sala polivalentă? Calea Torontalului se ramifică pe patru benzi și se ajunge ușor aici. Doar ultima porțiune ar fi aglomerată în cazul unor evenimente. Nici nu se poate face comparație cu comuna Giroc”, a declarat Robu în 21 noiembrie.
Deocamdată, complexul sportiv din zona stadionului „Dan Păltinișanu” rămâne doar un plan pe o hârtie. La începutul acestei săptămâni, consilierii judeţeni au aprobat realizarea unui studiu de oportunitate care să arate dacă este nevoie ca actualul stadion să fie demolat pentru ca în zonă să fie ridicată o nouă arenă cu bani de la Compania Naţională de Investiţii. În condiţiile în care finanţarea se va face de la nivel naţional, preşedintele CJ Timiş, Călin Dobra, susţine că actualul stadion nu va fi demolat până când nu există certitudinea că CNI va aloca bani pentru stadion. Astfel, deşi teoretic CNI ar vrea să finanţeze investiţii în infrastructura sportivă din Banat, totul se blochează la nivel de acte. Un lucru este cert: incapacitatea CJ Timiş şi a primăriei de a colabora înspre binele timişorenilor riscă să lase Timişoara fără investiţii încă pentru câţiva ani de acum înainte.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.