”Pumnul de Fier” din Banat. Hotărât să devină cel mai bun luptător...

”Pumnul de Fier” din Banat. Hotărât să devină cel mai bun luptător timișoreanul Alex Bublea se pregătește în Orient cu legendele din muay thai

0
DISTRIBUIȚI
Alex Bublea, în arena Lumpinee

Mai puțin cunoscut acasă, în România, Alex Bublea a fost campion în mai multe gale K-1 din străinătate. Timișoreanul a primit supranumele de ”Bodyhammer” în Anglia, unde a petrecut șase ani, dar a făcut la finele anului o schimbare radicală pentru a-și atinge scopul principal. Alex e hotărât să ajungă numărul 1 în lume și pentru asta a dat Londra pe sud-estul Asiei. A găsit o lume total diferită, dar a reușit rapid să se impună și a cucerit deja un titlu internațional important.

Alex ”Bodyhammer” Bublea e cu siguranță cel mai determinat bănățean din sporturile de contact. Originar din ”zona Dacia” a Timișoarei, Alex s-a remarcat după ce s-a mutat în Anglia, unde a devenit în 2016 campion mondial în Roar Combat League. În toamnă el a luat o decizie majoră nu doar pentru cariera sa, ci și pentru întregul său stil de viață. Timișoreanul în vârstă de 29 de ani a ieșit din nou din zona de confort și s-a mutat din Londra în Bangkok, în Thailanda. ”Nu mai eram fericit în Marea Britanie. Simțeam că fac fiecare activitate în grabă și orice se întamplă e doar o goană după bani. Nu mai puteam progresa în ritmul pe care mi-l doream. Londra mi-a prins foarte bine câți ani am fost acolo, dar era timpul să trec la următorul nivel”, ne spune Alex Bublea.

Cum a devenit Alex ”Banchamek”

Mai întâi bănățeanul a participat în luna noiembrie la o gală Lethwei, în Myanmar (Birmania), un sport extrem de dur în care luptătorii se înfruntă fără mănuși iar, printre altele, sunt acceptate loviturile cu capul. După acel eveniment Alex a luat decizia de a se muta în Thailanda, țară unde muay thai-ul e practic o religie, pe lângă fascinantul budism îmbrățișat de majoritatea populației. O serie de conjuncturi au făcut ca timișoreanul să ajungă exact unde își dorea. ”Sunt in Bangkok, la sala unuia dintre cei doi eroi din copilăria mea, Buakaw Banchamek, legenda muay thai-ului mondial. Aici volumul de antrenament e dublu și tot timpul am în jurul meu o echipă de luptători care au același scop. În plus, îi am alături pe cei mai buni doi luptători din lume la ora actuală: Buakaw si Superbon Banchamek”, explică Alex alegerea.

Integrarea sa în noua ”casă” nu a fost floare la ureche. Sacrificiile au continuat într-o lume foarte diferită de cea pe care o cunoștea. Mai mult, el a avut de suferit mult și fizic după o infecție periculoasă suferită la un picior. ”Am venit fără bani… dacă nu reușeam să intru între ei nu aveam nici bani de avion înapoi. Tot ce am avut am plătit pe antrenamente, a fost foarte scump, după care am făcut o infecție la picior. În fiecare zi îmi storceau doctorii puroiul din picior. A fost crunt. Stăteam singur în cameră și plângeam că nu mă puteam antrena, nu mă puteam mișca, nu puteam nici să merg la toaletă. În fiecare zi venea unul dintre colegi și mă ducea la doctor să îmi găurească picioarele. M-am dus la antrenament amețit și cu dureri de cap, drogat de antibiotice și m-am antrenat cum am putut. Acum îmi pică pielea de pe mâini și picioare de la efectele antibioticelor. Cred că oricine altcineva ar fi cedat, dar eu am reușit să mă antrenez”, mărturisește Alex Bublea. Acesta locuiește în incinta sălii Banchamek și se antrenează opt ore pe zi. Tăria cu care a trecut peste cele mai grele moment i-a fost răsplătită în luna decembrie. Alex Bublea a reușit să obțină primul său titlu în Asia, WMC I-1 International Super-4 Championship, după o gală la Hong Kong în care l-a învins în semifinale pe slovacul Jozed Janotik iar în ultimul act a trecut de galezul Luke Bar. ”Am dominat semifinala. În finală galezul a fost foarte puternic. A fost foarte strâns meciul și datorită condiției mele nu credeam că voi câștiga. Dar toate s-au potrivit, experiența mea, orele lungi de antrenamente și perseverența au biruit. Am câștigat la decizie. Ce trăiesc acum nu mi-am închipuit nici în cele mai nebune vise”, conchide Alex. Acesta a fost totodată și primul său titlu sub numele de Banchamek, un alt detaliu al culturii inedite în care se află. ”În Thailanda tradiția e ca luptătorul să își asume un prenume puternic, precum Buakaw sau Superbon, cum am eu Bodyhammer, iar numele de familie va fi numele sălii care te pregătește”, subliniază Alex, devenit, la fel ca și colegii săi, un ”Banchamek”.

Sub aripa unei legende

Fondatorul clubului Buakaw Banchamek (născut Sombat Banchamek), multiplu campion mondial de muay thai și K-1, s-a apropiat mult de Alex de când românul a pășit în sala sa. ”Ne antrenăm împreună. Nu știu de ce m-a ales pe mine să îi fiu prieten dar mă bucur din suflet. M-a ajutat la antrenament și la meciul de la Lumpinee. Nu a fost la nici un coleg de-al lui niciodată la meciuri acolo, dar a venit la mine, un străin! Mulțumesc Universului că cel mai bun luptător din lume mă ajută și se ocupă de mine la antrenamente.


În curând voi fi eu cel mai bun”, adaugă Alex. Inițial acesta și-a dorit să stea trei luni în vechiul Siam, dar acum e hotărât să continue și să se folosească din plin de învățămintele asiatice. ”Iubita mea mă susține din toate punctele de vedere. Restul sunt detalii. Mi-a luat trei săptămâni să mă obișnuiesc cu clima. În rest a fost o tranziție foarte rapidă. Am suferit mult, mi-a fost extrem de greu să fac față provocărilor, dar le-am biruit una câte una și acuma uite: am scris istorie”, a concluzionat timișoreanul care luptă în limitele categoriilor 67-70 kilograme.

Alex Bublea a realizat deja câteva premiere inedite. E primul român care a luptat într-o gală Lethwei, singurul român care a luptat în arena de box Lumpinee și totodată primul din aceste părți ale lumii care deține un titlu mondial WMC. ”Doar titlul WBC și Lumpinee sunt superioare. Acesta din urmă nu a fost câștigat niciodată de către un străin”, specifică Alex. El urmează să se legitimeze la actualul club din Bangkok, un alt act de pionierat, și se va concentra în lunile următoare pe competițiile importante, care, de obicei, au loc în China. Pe acest teritoriu a mai pătruns chiar un bănățean, Daniel Corbeanu, și bihoreanul Adrian Maxim, dar nu și în Kunlun Fight, unde arhiva îl găsește doar pe ploieșteanul Amancio Paraschiv. E una dintre cele mai puternice gale K-1 din lume și Alex Bublea va lua parte la ea în luna februarie. Numele de Kunlun vine de la un lanț de munți sacri din mitologia chineză. De altfel, Alex nu a avut pauză de sărbători și a câștigat prima sa luptă din noul an pe 3 ianuarie.

Ambiția timișoreanului nu cunoaște limite. Alex vrea să-și respecte un angajament cu greutate. ”Acum doi ani mi-am dat ca scop să devin cel mai bun luptător din lume în următorii trei ani. Mai am unul, deci până în decembrie 2018 trebuie să fiu egalul lui Buakaw. Nu este o dorință, ci este un scop. Voi face ce e nevoie să ajung acolo”, subliniază Alex Banchamek. Recunoscut în Marea Britanie, regretul lui Alex e că parcursul său incredibil nu a fost remarcat în propria țară, al cărei steag l-a ridicat și cu ocazia ultimei victorii din Asia.

”Sunt diferit față de ei și am multe de învățat, dar sunt foarte bun. Am muncit mulți ani și am o determinare incomensurabilă, reușesc să câștig constant și să lupt puternic. Voi adopta multe elemente din stilul descoperit în Thailanda, dar voi păstra și ce îmi place din modul meu de a mă lupta”, Alex ”Bodyhammer” Bublea (Banchamek).

Nevoit să renunțe la barba de viking

Alex Bublea a experimentat în 2017 și luptele din Stadionul Lumpinee, o arenă de 5.000 de locuri din Bangkok destinată în special muay thai-ului modern. Bănățeanul s-a confruntat aici și cu una dintre regulile impuse de organizatori. A fost nevoit să renunțe la părul lung și barba cu care se mândrea. ”E stadionul lor, regulile lor. Din toți luptătorii pe care îi cunosc, trei sau patru au luptat la Lumpinee. Ca să devin cel mai bun din lume trebuie să simt experiența acestei arene. A trebuit să mă și tund, acum încerc să-mi cresc părul înapoi, la fel ca barba. M-am bărbierit cu patru zile înainte de luptă și mi-au zis că nu e destul. În ziua meciului a trebuit să mă bărbieresc în parcarea stadionului”, a rememorat Alex.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.