Bani din bugetul local, aruncați de administrația Robu pe studii de fezabilitate....

Bani din bugetul local, aruncați de administrația Robu pe studii de fezabilitate. Ce exemplu edificator dă Gabriel Tușinean VIDEO

2
DISTRIBUIȚI

Deși există probleme prioritare pentru Timișoara, primăria a alocat o sumă considerabilă de bani pentru construcția unei linii de metrou, un proiect utopic momentan. Suma cu care urmează să se facă studiul de prefezabilitate este de 145.000 de lei, iar Nicolae Robu se justifică prin faptul că trebuie să existe viziune.

„Noi am făcut deja un studiu pe care nu-l anticipam. E vorba de PUG-ul orașului, care a fost blocat tocmai din cauza studiului făcut de Robu. Eu, când am discutat cu cei de la CFR, mi s-a spus că primarul a venit cu studiul la sfârșit. E o chestiune de interpretare. Studiile acestea au impact, sunt niște bani care se mută de la investiții necesare, la tot felul de aberații. La Karlsruhe s-a făcut un fel de metrou, introducere în subteran a unor linii de metrou de vreo 3-4 kilometri. Nemții lucrează la ea din 2010, aproape opt ani, au cheltuieli de 897 de milioane de euro, și gândiți-vă că pe studiul făcut de Nicolae Robu unde trebuia să introducă CFR-ul în subteran pe 10 kilometri, noi făceam la 460-470 de milioane de euro. E vorba de utilitatea banilor, sunt aruncați, fără nicio utilitate”, a expus cazul Gabriel Tușinean, vicepreședintele Asociației ReSpublica, invitat la PRESSALERT LIVE.


Administrația Robu nu a identificat vreo sursă de finanțare, iar primarul Timișoarei a spus că se pot accesa fonduri „de unde au făcut toate orașele cu metrou”.

Nu este singurul proiect pentru care se aruncă banii pe geam pentru studii de fezabilitate. În cazul Sălii Polivalente, deși exista o locație foarte aproape de Timișoara, în Giroc, Nicolae Robu a ținut morțiș să aloce bani importanți, care ar fi fost mult mai utili folosiți pentru soluționarea altor probleme existente pe plan local. „Studiul e o mare problemă. E corect să lupți, dar nu pe un studiu de 300.000 de euro, pe care nu o să-l pună în practică. Nu suntem la nivelul în care să avem o sală la Giroc, încă una la 2 kilometru maximum mai departe, iar la 500 de metri o altă sală de 3.000 de locuri. De acei bani aruncați în vânt să se facă mai bine un studiu pentru stadion, deși nici acela nu e prioritate. Se poate face un studiu, iar când sunt bani, guvernul îl poate construi. Noi doar să fim pregătiți”, a spus Cristi Brâncovan, activist civic, invitat la PRESSALERT LIVE.

Gabriel Tușinean a întărit cele spuse anterior, menționând de ce este un lucru irealizabil construcția liniei de metrou. „Sunt proiecte vechi, le găsești în documentațiile de dezvoltare ale Timișoarei, inclusiv în Viziune 2030, pe care-l tot pomenește Nicolae Robu. Cred că nici nu l-a citit. De fapt, acolo zice clar că e prea scump, nu vă atingeți de el, iar dacă chiar vreți să faceți ceva, ridicați linia ferată, că e cea mai ieftină variantă. În 2016 ama vut 110 documentații pentru studii, proiecte tehnice. În 2017 au crescut la 160, iar în 2018 la 180. Sunt bugetate doar 24 dintre ele, din cele 270”, a subliniat vicepreședintele Asociației ReSpublica.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.