Sute de monede dintr-un tezaur furat de la Sarmizegetusa Regia, recuperate de...

Sute de monede dintr-un tezaur furat de la Sarmizegetusa Regia, recuperate de polițiști. Ce alte artifacte valoroase sunt căutate

0
DISTRIBUIȚI

Poliţiştii specializaţi în protejarea patrimoniului cultural din cadrul Direcţiei de Investigaţii Criminale a Inspectoratului General al Poliţiei Române, poliţişti din judeţele Hunedoara, Brăila şi Constanţa şi procurori ai Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au desfăşurat, cu sprijinul Unităţii de Cooperare Judiciară a Uniunii Europene (Eurojust) şi a autorităţilor judiciare din Austria şi Germania, o amplă operaţiune internaţională constând în percheziţii la domicilii şi la case de licitaţii specializate suspectate de spălare de bani complicitate la furt calificat în formă continuată. Operaţiunea a vizat recuperarea unor piese de tezaur sustrase din rezervaţia arheologică din Munţii Orăştiei, care au ajuns ulterior pe piaţa internaţională de artefacte, prin ascunderea provenienţei ilicite a acestor bunuri.

În urma percheziţiilor, au fost recuperate 164 de monede antice, dintre care 19 kosoni de aur şi unul de argint din secolul I î.d.Ch., patru monede de aur de tip Lysimach din secolele II-I î.d.Ch., două monede de tip Alexandru cel Mare-Callatis din secolul al III-lea î.d.Ch., 49 de denari romani imperiali de argint din secolele I-II d.Ch.


şi 81 de tetradrahme dacice din secolele III-II î.d.Ch. şi au fost ridicate documente care atestă vânzarea unor brăţări în formă de spirală şi a mai multor monede sustrase din siturile arherologice. Cercetările au dus la concluzia că multe monede ar fi fost vândute prin intermediul unor case de licitaţii, fiind supuse procesului de „reciclare” pentru a dobândi o aparenţă de origine licită. Cauza a fost disjunsă din dosarul cunoscut sub numele de „Furtul tezaurului dacic de la Sarmizegetusa Regia” soluţionat anterior, în care au fost trimise în judecată 34 de persoane, dintre care 21 au fost condamnate definitiv.

Sunt urmărite în continuare, prin Interpol, un tezaur de 30 de kilograme de monede Lysimach de aur, din care au fost recuperate 37 de piese, tezaure de kosoni de aur în greutate de 25 de kilograme din care s-au recuperat 1.038 de piese, un tezaur de kosoni de argint din care s-au recuperat 280 de monede, cinci scuturi regale din fier, 11 brăţări de aur în formă de spirală, tezaure care conţin imitaţii dacice de denari romani.

Conform evaluării experţilor, kosonii recuperaţi recent sunt singurele monede dacice de aur care poartă o legendă scrisă cu caractere greceşti, menţionând numele regelui care le-a emis. Ele provin din ateliere monetare de la Sarmizegetusa Regia, în jurul anilor 44-29 î.d.Ch., şi au o mare valoare documentară pentru istoria politică, economică, socială, artistică şi religioasă a Daciei după moartea regelui Burebista.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.