Cetatea Devei se ”arată” tot mai mult: ce zonă fascinantă va fi...

Cetatea Devei se ”arată” tot mai mult: ce zonă fascinantă va fi deschisă pentru turiști

0
DISTRIBUIȚI

Cetatea Devei atrage turiști ca un magnet, după ce a fost restaurată în urmă cu doi ani. Doar în 2017, aproximativ 200.000 de persoane au vizitat fortificația medievală din județul Hunedoara. Reprezentanții Primăriei Deva au în plan să convingă și mai mulți turiști să vină la cetate, motiv pentru care au început o serie de reparații necesare deschiderii pentru vizitare a Incintei I. Este vorba, de fapt, de “palatul” cetății, care reprezintă zona centrală a monumentului.

“Lucrăm la redeschiderea Incintei I a cetății, ceea ce va da o nouă valoare monumentului emblematic al Devei, va adăuga un plus de atracție pentru turiști și o nouă deschidere pentru întreaga zonă. Sperăm ca, până la sfârșitul anului, acest deziderat să devină realitate și Incinta I să fie deschisă publicului. După amenajările necesare, aici vor putea fi organizate evenimente culturale și sociale care vor da viață bătrânei noastre cetăți”, a anunțat Florin Oancea, primarul orașului Deva.

Potrivit edilului din Deva, în același timp, municipalitatea vrea să depună un proiect pentru accesarea de fonduri europene, în valoare de cinci milioane de euro, pentru ca Incinta I a cetății să poată fi reabilitată. Asta pentru că acest spațiu nu a fost prevăzut în proiectul inițial prin care s-a realizat restaurarea fortificației medievale, în anul 2016.

“În paralel, suntem pe ultima sută de metri pentru depunerea documentației pentru accesarea de fonduri europene, în valoare de cinci milioane de euro, pentru reabilitarea Incintei I, prin proiectul „Reabilitarea zonei urbane Dealul Cetății, monument istoric și al naturii cu valoare turistică ridicată, în municipiul Deva – Incinta I”. Fondurile europene vor putea fi accesate după redeschiderea Axei 5 a Programului Operațional Regional (POR) 2014-2020”, a mai anunțat Florin Oancea.

Pelerinaj pentru un martir creștin

Accesul în Incinta I, sau “palatul” medieval al Cetății Devei, a fost interzis turiștilor în urmă cu câțiva ani, pentru că nu este amenajat spre vizitare.


De altfel, anul trecut, un tânăr a murit după ce a căzut de pe zidurile Incintei I, atracția principală a fortificației. Acest loc al cetății devine accesibil doar în luna noiembrie, când membri ai bisericii unitariene, veniți din Transilvania și orașe din străinătate, vin în pelerinaj la Deva, pentru a-l comemora pe episcopul Francisc David. Acesta este fondatorul Bisericii Unitariene din Transilvania, întemnițat și decedat în fosta închisoare a Cetății Devei, aflată în Incinta I.

“Incinta principală, care cuprinde vârful înălțimii, are formă ovoidală, alungită, adaptată configurației terenului. S-au păstrat relativ bine laturile de sud-vest și nord. Pe latura sudică a incintei apare palatul cu un etaj destinat stăpânului cetății. La primul etaj se păstrează o fereastră gotică biforă, cel mai vechi element artistic păstrat în Cetate. Spre capătul vestic al palatului se află cisterna, acoperită cu boltă, în care se află monumentul închinat lui Ferenc Dávid. Latura nordică a incintei păstrează doar fațada exterioară a unei alte clădiri supraetajate. Spre vest aceasta înglobează și turnul de poartă interior. Cele două aripi etajate sunt legate, pe latura vestică, printr-un bastion de artilerie care la parter încă mai prezintă urmele unor încăperi. Din clădirile capătului estic s-au păstrat doar ziduri ruinate și o magazine”, scrie site-ul Deva Business.

Din 2007 până în 2012, Cetatea Devei a fost închisă, iar lucrările au fost oprite complet, unitatea fiind scoasă din circuitul turistic. Din 2013 s-au reluat lucrările și au fost reabilitate incintele doi și trei. Aceste lucrări de reabilitare sunt primele făcute la Cetatea Devei din 1849, când au explodat depozitele de muniții, dărâmând toată latura de est a monumentului.

Sute de mii de turiști, în ultimii doi ani

Cetatea Devei a fost reabilitată printr-un program de dezvoltare pe fonduri europene începând cu data de 13 martie 2013. Valoarea proiectului de finanțare a fost de aproape 39 de milioane de lei. Din acești bani, aproape 22 de milioane lei au fost asigurați din Fondul European de Dezvoltare Regională, 3,35 milioane lei au venit de la bugetul de stat, iar contribuția beneficiarului, Primăria Deva, a fost de 516.844 lei. Timp de trei ani, în cele două incinte s-au derulat lucrări finanțate din fonduri europene, menite să refuncționalizeze obiectivul și să atragă tot mai mulți turiști.

Cetatea a fost deschisă pentru public în data de 4 aprilie 2016. Peste 370.000 de persoane au inclus Cetatea Devei pe lista obiectivelor vizitate, de la redeschiderea monumentului pentru public, în aprilie 2016.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.