Scriitorul Robert Șerban despre programul prezentat de ATCCE: „Există evenimente care mie...

Scriitorul Robert Șerban despre programul prezentat de ATCCE: „Există evenimente care mie nu mi se par relevante”. În ce sens crede că Timișoara trebuie să ia exemplul Clujului VIDEO

0
DISTRIBUIȚI

Scriitorul Robert Șerban a fost invitat în această seară la emisiunea PRESSALERT LIVE, unde a discutat despre unul dintre subiectele „fierbinți” ale acestor zile, Asociația Timișoara – Capitală Culturală Europeană 2021. Acesta s-a înscris pe lista oamenilor de cultură din orașul de pe Bega care au semnat memoriul adresat primarului Timișoarei, președintelui Consiliului Județean Timiș, ministrului Culturii si Identității Naționale și comisarului european responsabil pentru Educație, Cultură, Tineret și Sport, având titlul „Timișoara Capitală Culturală Europeană 2021, în pericol”.

„Am fost la întâlnirea de la Universitatea de Vest. Ni s-a părut multora că programul părea subțire pentru o capitală culturală. Erau, de exemplu, un fel de evenimente care mie nu mi se par relevante. E clar că sunt o mulțime de lucruri care se pot ajusta. Cred că din cauza aceasta acești oameni, printre care mă număr, au semnat memoriul.


Eu am hotărât să semnez și dintr-un motiv matematic”, a declarat jurnalistul și scriitorul.

Acesta a spus că mult mai important pentru Timișoara este ceea ce va urma după anul 2021. „În 2021 nu are cum să nu fie bine. E ca și cum vine un tsunami peste tine, te mătură. Dacă e făcut prost acest proiect, Timișoara se va stinge ulterior, nu se va mai ști de ea. Cred că dacă există polemică, acțiune, reacțiune, e bine. Am făcut o anchetă pentru revista Orizont, iar întrebările au fost adresate oamenilor de cultură din afara Timișoarei. Toți au spus că vor ceva memorabil în Timișoara pentru 2021”, a specificat Robert Șerban.

Ca reper pentru politicienii locali, crede scriitorul, ar putea să servească Clujul, care a pierdut competiția pentru Capitală Culturală Europeană 2021 în fața orașului de pe Bega. „Clujul e model pentru mine, a modului în care coexistă forțe inamice, opuse. Au muzee, instituții de cultură serioase, stadion. Au știut să aducă banii de la București”, a menționat Robert Șerban, care a ținut să sublinieze un element alarmant. „Cultura scrisă nu există în proiect. Când cultura scrisă, care e fundamentul acestei lumi, nu există, e o mare problemă”, a tras semnal de alarmă Robert Șerban.

Implicarea ar putea schimba cu siguranță direcția în care se îndreaptă acțiunile ATCCE 2021. „Lucrurile sunt foarte grave. E de datoria noastră să credem în oraș, să facem mai mult, să fim activi. Cred că orice presiune făcută în cunoștință de cauză e benefică pentru societate. Când derapezi, poți să o faci în neștiință. Dacă greșești, poate să îți fie atrasă atenția”, a conchis scriitorul Robert Șerban.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.