Sprijin important acordat patronilor de restaurante printr-o modificare în legislația muncii. Cum...

Sprijin important acordat patronilor de restaurante printr-o modificare în legislația muncii. Cum explică directorul adjunct al ITM Timiș VIDEO

0
DISTRIBUIȚI

Modificare legislativă importantă, care vine în ajutorul oamenilor de afaceri ce dețin firme a căror cod CAEN este 5610, adică cel pentru restaurante. Patronii localurilor de acest gen nu vor mai fi nevoiți să angajeze direct personal, întrucât odată schimbarea legii 52/2011, îi vor putea utiliza sub formă de „zilieri” pe cei care-și doresc un job.

Modificarea vine și ca un ajutor pentru a combate lipsa de personal cu care se confruntă multe restaurante, aflate în continuă căutare de personal. „Cei care au cod CAEN restaurante pot să utilizeze zilieri. Vin la ITM (n.r – Inspectoratul Teritorial de Muncă) și achiziționează un registru de evidență a zilierilor. În ordine cronologică, își trece zilierii cu care desfășoară activități zilnice. Pot să fie plătiți la sfârșitul lunii sau la sfârșitul activității, dacă există un acord în sensul acesta”, a declarat Ileana Tomoiagă, director adjunct al ITM Timiș, invitată la emisiunea PRESSALERT LIVE.

Angajatorul are obligația să prezinte registrul, care trebuie să existe fizic în locația unde se desfășoară activitatea, la fiecare control.


„Când venim, trebuie să-l prezinte. Nu poate să scrie atunci, trebuie să fie în restaurant registrul și dacă are mai multe puncte de lucru, trebuie mai multe registre”, a explicat directorul adjunct al ITM Timiș.

O astfel de persoană poate figura ca și zilier pe orice post, fie că îndeplinește funcția de ospătar, bucătar, ajutor de bucătar etc. Beneficiile care vin la pachet angajatorului sunt faptul că celui care prestează muncă nu trebuie să i se facă medicina muncii. „El va da o declarație pe propria răspundere că este apt din punct de vedere medical. La sănătatea și securitatea în muncă trebuie doar o minimă instruire. Într-un fel, pentru angajatorii care desfășoară astfel de activități, e mult mai relaxant”, a dezvăluit Ileana Tomoiagă.

Un zilier are posibilitatea să-și desfășoare activitatea în mai multe restaurante, astfel că angajatorul nu are nicio formă de constrângere asupra acestuia, pentru a-l chema la locul de muncă atunci când are nevoie de serviciile sale. Cât despre starea de sănătate a zilierului, Ileana Tomoiagă a specificat că: „angajatorul este cel care poate să ia măsuri în plus dacă e bolnav. Poate veni cu măsuri suplimentare privind sănătatea sau alte regulamente interne. Obligatoriu este să respecte clauzele prevăzute de lege”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.