Zilele Culturale Maghiare Timișorene prind substanță în 2018: spectacol de sărbătoare în...

Zilele Culturale Maghiare Timișorene prind substanță în 2018: spectacol de sărbătoare în centrul orașului VIDEO

0
DISTRIBUIȚI

După două ediții care au avut un succes deosebit, anul acesta Zilele Culturale Maghiare se vor desfășura pe parcursul a patru zile, manifestarea „primind“ astfel o zi în plus.
„Cea mai mare noutate este aceea că evenimentul se desfășoară pe parcursul a patru zile în 2018. În prima zi vom avea o festivitate de deschidere grandioasă în care vom invita o serie de personalități pentru a realiza un start memorabil. Din programul manifestărilor nu vor lipsi concertele și nici evenimentele culturale care au fost bine primite de public în anii trecuți. Vom avea evenimente în zona gastronomiei, sesiuni de dansuri populare pentru toate vârstele și multe alte acțiuni culturale“, a declarat Tamás Péter, consulul onorific al Ungariei la Timișoara şi preşedinte al Asociaţiei Bastion, în cadrul unui interviu acordat, la sfârșitul săptămânii trecute, pentru emisiunea în limba maghiară a Radio Timișoara.

Zilele Culturale Maghiare, care vor avea loc la sfârșitul lunii septembrie în centrul orașului vor cuprinde și trei concerte, în zilele de vineri, sâmbătă și duminică.

Una din formațiile care vor concerta în cadrul ediției din acest an a manifestării este Bagossy Brothers Company.

Aceasta a fost înfiinţată în luna mai a anului 2013, în municipiul Gheorgheni, judeţul Harghita. În momentul lansării, membrii trupei cântau de câţiva ani împreună.


Bagossy Brothers Company şi-a conturat universul sonor aparţinând subgenurilor indie folk şi folk alternativ în urma experienţelor din ultimii ani, deoarece acestea au inspirat trupa să-şi regândească şi să-şi redefinească stilul propriu. Numele formaţiei derivă din numele de familie al fraţilor Bagossy – Bagossy Norbert (chitară, solo voce) şi Bagossy László (chitară bas, voce). Lor li s-au alăturat ceilalţi muzicieni: Bartis Szilárd (tobe), Tatár Attila (chitară, chitară bas şi voce) şi Kozma Zsombor (vioară, acordeon şi instrumente cu clape).

Primul lor mini-album, intitulat Ha rólad szólna (Dacă s-ar referi la tine), a apărut în decembrie 2013. Formaţia – în calitate de beneficiar al unei finanţări primite din partea Fondului Cultural Naţional Maghiar (Nemzeti Kulturális Alap), prin intermediul Programului Cseh Tamás de sprijinire a muzicii uşoare maghiare – a înregistrat la sfârşitul anului 2014 materialul primului său album.

Acest album, intitulat Elviszlek (Te iau cu mine), a apărut în martie 2015 şi a ajuns încă din prima săptămână pe primul loc în topul din România şi Ungaria al serviciului web Deezer. De-a lungul anilor, Bagossy Brothers Company a cântat în peste 170 de concerte live, fiind o prezenţă constantă la cele mai importante evenimente muzicale din Ardeal și Ungaria.

„Ne bucurăm că evenimentele noastre au avut parte de o primire cât se poate de bună din partea publicului. Tradițiile maghiare sunt apreciate de toți locuitorii acestei zone. Zilele Maghiare Timișorene sunt o sărbătoare a orașului și a regiunii din care facem parte, fiindcă la ele vin și locuitori din țările învecinate. Suntem în contact cu Asociația Capitală Culturală Europeană Timișoara 2021. Sperăm că va exista o colaborare de bun augur, fiindcă manifestarea noastră face parte din programele care oferă multiculturalitate acestui oraș“, a mai adăugat Tamás Péter.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.