După Ungaria, bănățenii au o nouă variantă pentru relaxare pe timp de...

După Ungaria, bănățenii au o nouă variantă pentru relaxare pe timp de vară. Cel mai mare aquapark din Serbia și-a căutat vizitatori la Timișoara FOTO

0
DISTRIBUIȚI
<


div class="press-in-article" style="margin-left: auto; margin-right: auto; text-align: center; margin-top: 5px; margin-bottom: 5px; " id="press-489699611">

În Câmpia Panoniei, nu departe de Novi Sad şi la doar 161 de kilomteri de Timişoara, se află una din cele mai mici localităţi din regiunea Bačka şi din întreaga Serbie, unde se află însă cel mai mare aquapark din ţară şi multe alte atracţii turistice foarte accesibile timişorenilor şi altor locuitori din vestul ţării, pe care Srđan Simić, primarul oraşului Bački Petrovac, şi reprezentanţi ai Companiei Petroland le promovează în Banat prin intermediul Consulatului General al Republicii Serbia de la Timişoara.

Consulul general Vladan Tadić consideră că schimburile turistice reprezintă una din cele mai importante activităţi ale consulatului, ca o componentă importantă a cooperării dintre cele două state, şi a constatat o creştere considerabilă a numărului de vizitatori în urma prezentărilor ofertelor din regiunea transfrontalieră.

Singura localitate sârbească cu populaţie majoritară slovacă

Deşi se află într-o zonă de câmpie, micuţa localitate de aproximativ 13-14.000 de locuitori este una dintre cele mai atractive orăşele din sudul regiunii Bačka, atât datorită peisajului superb oferit de parcurile întinse, cu specii rare de arbori, cu nesfârşitele câmpii acoperite de flori şi albastrul apelor Dunării şi Tisei, aflate la mică distanţă, cât şi pentru tradiţiile şi obiceiurile de aici, a patrimoniului şi a manifestărilor culturale, a costumelor unice şi gastronomiei specifice locului, şi nu în ultimul rând, datorită ofertei cu totul speciale de agrement şi divertisment din întreaga regiune.

Localitatea este vizitată de un număr din ce în ce mai mare de turişti, care, în timpul sezonului estival, îl egalează pe cel al locuitorilor aşezării, căci de doi ani, turismul se bucură de o atenţie specială din partea actualului primar. Bački Petrovac este singura localitate din Serbia cu o populaţie majoritară slovacă, aceasta reprezentând aproximativ trei sferturi din locuitorii aşezării. Tot aici se află şi sediul Uniunii Slovacilor din Serbia, multiculturalitatea specifică zonei fiind veche de aproape trei secole.

Cel mai mare Aquapark din Serbia

Cea mai mare atracţie a localităţii este modernul complex Aquapark Petroland, care a fost dat în folosinţă în 2011. Acesta a fost construit de investitori din Slovacia, atraşi de izvorul de apă geotermală care alimentează parcul acvatic şi bazinele. Cele 20 de tobogane îi atrag mai ales pe copii şi tineri, în timp ce pentru turiştii mai vârstnici există bazine în care apa are o temperatură medie de 32 de grade. Aceasta are un conţinut bogat de sulf şi fier şi este recomandată pentru afecţiuni ale sistemului locomotor.

Atractive din cale-afară sunt şi bazinele cu cele şase feluri de valuri, care au adus localităţii supranumele de „mica mare a Voivodinei”, râul sălbatic amenajat în incinta parcului dar şi terenurile sportive şi restaurantele cu mâncare sârbească. Dacă în acest an Aquapark-ul va fi deschis doar în sezonul estival, de anul viitor, când va fi terminată construcţia unor bazine acoperite, micuţa staţiune va putea primi vizitatori permanent. Turiştii sunt atraşi în egală măsură de cele 20 de gospodării tradiţionale cochete, frumos decorate şi pline de verdeaţă şi flori, care oferă cazare şi masă, în care sunt incluse specialităţile locale.

Patrimoniu şi tradiţii locale

Aquapark e însă doar una din atracţiile care îi pot convinge pe iubitorii de călătorii să viziteze zona. În împrejurimi se află mai multe localităţi de interes turistic, toate fiind întemeiate în prima jumătate a secolului al XVIII-lea. În satul Kulpin, care aparţine de municipalitatea Bački Petrovac, poate fi admirat castelul familiei Dunđerski, care deţinuse cele mai întinse moşii din Voivodina. Printre clădirile de patrimoniu care merită văzute la Bački Petrovac se numără Teatrul Slovac din Voivodina, Muzeul Naţional Slovac, liceul slovac şi biserica. Un alt sat care aparţine de municipalitate, Maglić, atrage la rândul lui numeroşi vizitatori datorită centrelor sportive care există aici. Apropierea localităţii de Dunăre oferă vizitatorilor multe alte oportunităţi turistice, la mici distanţe.

La Bački Petrovac se desfăşoară anual Festivalul internaţional al cârnaţiului şi salamului slovac din Ţinuturile de Jos, la care participă echipe din Slovacia, Croaţia, România şi Serbia. Aceştia pregătesc pe loc cârnaţi crud şi prezintă celebrul salam tradiţional al slovacilor – numit kulen în Serbia şi Croaţia – preparat numai cu ingrediente din gospodăriile proprii, fără nici un fel de aditivi şi conservat în mod natural, după o reţetă atestată încă din secolul al XVI-lea. În acest an, între 8 şi 12 august, se vor desfăşura Zilele Slovace, o petrecere populară cu obiceiuri tradiţionale.

Foto: Constantin Duma

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.