Festivalurile verii. Datele pe care să ți le treci în calendar dacă...

Festivalurile verii. Datele pe care să ți le treci în calendar dacă vrei muzică bună, distracție nebună, relaxare ca la carte

0
DISTRIBUIȚI

După „avanpremiera” de la Revolution Festival, „nebunia“ acestei veri a debutat în acest weekend, chiar în centrul Timișoarei, odată cu cea de-a șasea ediție a festivalului Jazz TM.

Unul din capetele de afiș ale festivalului din acest an este Gregory Porter, un artist a cărui muzică este atât atemporală, cât și incredibil de actuală, care va concerta în această seară, pe scena mare a festivalului, în Piața Victoriei. Albumul lui editat la casa de  Blue Note care poartă titlul de „Liquid Spirit”, a devenit rapid un fenomen global și cel mai ascultat album de jazz în mediul online din toate timpurile, cu peste 20 de milioane de accesări. Albumul a primit discul de platină în Marea Britanie și Germania, iar în Franța, Olanda și Austria a primit discul de aur. În Statele Unite, atât Esquire, cât și NPR Music l-au declarat „Următoarea mare voce de jazz din America”. În acest moment, Gregory Porter are două premii Grammy câștigate în 2014 și 2017. Printre ceilalți artiști la Jazz TM e numără The Cinematic Orchestra, John Beasley presents MONK’estra, Kurt Rosenwinkel’s CAIPI , R+R=NOW (Robert Glasper, Terrace Martin, Christian Scott aTundeAdjuah, Derrick Hodge, Taylor McFerrin, Justin Tyson) sau Bachar Mar Khalife. Un amănunt demn de remarcat este și faptul că accesul la acest festival este gratuit.

Cei care preferă sound-urile îndreptate mai spre rock au parte și-n acest an de o nouă ediție a festivalului Rock la Mureș, care va avea loc în perioada 13 – 14 iulie la Periam – Port, unde legendara formație britanică The Exploited revine după o lungă și nedorită absență. Trupa din Edinburgh a anunțat că vine cu drag și este dornică să îi revadă pe fanii din România cu care au doar amintiri faine, din 2006, când au ținut capul de afiș al acestui eveniment. Printre celelalte nume prezente la acest festival se numără Șuie Paparude, Bucovina, E – AN – Na, Apocalips, Kazah, Flo Knixx sau Counterstrike. Biletele și abonamentele se pot achiziționa online și de la fata locului, prețul unui bilet pentru o zi este de 60 lei iar un abonament pentru 2 zile, costă 80 de lei.

Amatorii de jazz au parte și-n acest an de Gărâna Jazz Festival, care ajunge la cea de-a 22-a ediție, ce se va desfășura între 12 și 15 iulie, în județul Caraș-Severin.


Printre numele aflate pe afișul evenimentului din acest an se numără Roberto Fonseca, Stanley Clarke, Youn Sun Nah, Avishai Cohen, Bugge Wesseltoft, Dan Berglund, Magnus Öström, Sly & Robbie și Nils Petter Molvær. Biletele pentru acest festival costă 85 lei pe zi sau 240 lei (abonament 3 zile) sau 300 lei (abonament 4 zile).

Exit spre Sziget

Tot în zona noastră de interes se desfășoară în această vară și două dintre cele mai titrate festivaluri open – air din Europa: Exit și Sziget.

Considerat a fi unul din cele mai importante festivaluri din Europa, Exit – manifestare care va avea loc în perioada 12 – 15 iulie la  Novi Sad, în Serbia – aduce şi în acest an un line-up de invidiat. Pe scena principală din cetatea Petrovaradin va fi prezent regele reggae, Ziggy Marley. Deși tatăl său, Bob Marley, este regele etern al genului, David Nesta, zis Ziggy, a reușit să îmbogățească moștenirea familiei cu 27 de albume și opt premii Grammy, ca niciun alt artist reggae înaintea lui. Printre celelalte nume care figurează la ediția din acest an a Exit-ului se numără David Guetta, Grace Jones, Martin Garrix, Migos, Fever Ray, French Montana și mulți alții. Biletele pentru o zi de festival costă 120 lei.

În acest an, mai multe vedete internaţionale vor concerta la Festivalul Sziget, care va avea loc în perioada 8-15 august la Budapesta. Printre invitaţii de marcă se numără cantautoarea americană Lana Del Rey care se pregăteşte de primul său concert în Ungaria, rapperul american Kendrick Lamar, iar pe lângă Gorillaz, Mumford and Sons, Dua Lipa, vor concerta şi Kygo, Arctic Monkeys, Liam Gallagher şi Shawn Mendes.

În oferta muzicală, pe scena A38 vor evolua WhoMadeWho, Unknown Mortal Orchestra, Cigarettes After Sex, Seasick Steve, Alle Farben şi Everything Everything. Pe scena Világzenei (world music) vor fi prezenţi: Les Négresses Vertes, Transglobal Underground, Natacha Atlas, Värttinä, Plaza Francia Orchestra, precum şi formaţii maghiare, cum ar fi Anima Sound System, care în acest an împlineşte 25 de ani.

Pe scena Petőfi Rádió-Telekom VOLT Fesztivál vor evolua formaţiile din prima linie a muzicii uşoare din Ungaria, printre care Ivan & the Parazol (care au concertat recent la Timișoara), Fran Palermo, Margaret Island, 30Y şi Szabó Balázs Bandája. Printre alte nume confirmate pentru ediția din acest an se mai numără Șatra B.E.N.Z. (România), Bastille, Lykke Li, Stormzy, Parov Stelar, The War on Drugs, The Kooks, Gogol Bordello, Clean Bandit, Blossoms, Wolf Alice, Goo Goo Dolls și mulți alții.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.