Turiștii străini, îmbiați cu ofertă kitsch, în Piața Iosefin din Timișoara. Ionuț...

Turiștii străini, îmbiați cu ofertă kitsch, în Piața Iosefin din Timișoara. Ionuț Nasleu, maestru de ceremonii FOTO VIDEO

4
DISTRIBUIȚI

 

”Fără cerșetori că vin turiștii la Prânzul altfel”, dă ordin scurt, Ionuț Nasleu, șeful consiliului de administrație de la Piețe SA și sfetnicul de încredere al primarului Timișoarei Nicolae Robu. La costum și cu o cravată portocalie cu dungi late, albe, privește zona de pe terasa pieței din Iosefin. Imediat încep să roiască polițiștii locali prin piață și în jurul ei. Dispar toți homleșii și vânzătorii de țigări. Directorul de la Piețe dă ultimele indicații lăutarilor tocmiți să învioreze atmosfera pe terasa amenajată ”tradițional” – scaune și mese de plastic gri cu marca unui producător de bere ieftină și flori așezate în cauciucuri vopsite.

Apare grupul de turiști din Germania și ghidul încearcă să organizeze lucrurile. ”Să îi serviți că nu vor lua singuri”. Victor Ștefan, șeful de la Piețe, înfașcă tava cu păhărele umplute cu țuică și se duce puțin aplecat de spate spre invitați. Liberalul Liviu Cocean, îmbrăcat cu cămașă populară, ia farfuria plină ochi cu felii de cozonac și-l urmează. Muzicanții încep să cânte cu foc, într-un colț al terasei. Nasleu stă în pragul terasei și rostește cu un zîmbet de plastic ”willkommen”, după care le urează poftă bună.

”Vrem să prezentăm Timișoara pe harta turismului, nu doar ca și monumente istorice, vrem să promovăm și piețele și producătorii autohtoni, produsele noastre tradiționale.


Vreau să înscriem în circuitul turistic alte câteva piețe și la dorințele firmelor de turism să permanentizăm acest lucru. Ideea nu a fost a mea, ci a fost a doamnei Lambing, promotorul de turism din Germania. Dânsa a venit cu această idee și vrea să facă acest lucru în cât mai multe piețe din Timișoara. De exemplu, eu văd un loc bun și piața volantă, am putea să facem în piața din 700, în Badea Cârțan (piață închisă din cauza problemelor de reabilitare, n.r.), în funcție de dorințele turiștilor”, explică Nasleu pe un ton grav.

Apare și primarul Nicolae Robu pe la 12.15, moment în care toți liberalii îl înconjoară. Nasleu îl ia de mână și-l trage prin mulțime până-n fața turiștilor, așezați la mese, și-l prezintă mândru ”Burgermeister”. Asistența chicotește și scoate telefoanele mobile ca să-l filmeze în timp ce Robu începe să vorbească. Când termină cu turiștii, le transmite jurnaliștilor care nu-l băgau în seamă că ”dacă vreți declarație, acum”. ”Este un prim eveniment dintr-o serie pe care o dorim o tradiție a Timișoarei, ca în această locație, în Piața Iosefin, să oferim, într-o manieră tradițională, produse culinare tradiționale românești. În primul rând, cu destinația turiștii străini care ne vizitează, dar, în egală măsură, cu deschidere către orice cetățeni care doresc să participe. Ideea îi aparține consilierului meu personal Ionuț Nasleu și, din postura lui, din consiliul de administrație al SC Piețe SA”, spune Robu, după care ciocnește un păhărel cu echipa de la partid.

Pleacă cu păhărelul în mână să-i salute și pe turiști, numai că ghinion – toți erau la coadă să-și ia platoul tradițional românesc cu ceapă, șuncă, cârnați și brânză de la producătorii din piață. Totul se încheie cu promisiunea că vor urma și alte grupuri de turiști care-și vor anunța sosirea ca să fie făcute toate pregătirile ca la prima acțiune.

4 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.