Concurs de rețete tradiționale din Banat. Cine se poate înscrie

Concurs de rețete tradiționale din Banat. Cine se poate înscrie

0
DISTRIBUIȚI

mancare

Proiect inedit inițiat de Asociația Timișoara Capitală Culturală Europeană cu scopul promovării bucătăriei din vestul țării. Astfel, în cadrul proiectului “La pas/ Slowing down” este organizat un concurs de rețete tradiționale din Banat intitulat “Gustul ca patrimoniu”, care se adresează publicului larg, persoanelor pasionate de gătit, dar și celor interesați de relația dintre hrană și cultură.

Competiția va fi lansată miercuri, 5 septembrie, la Reciproc Cafe din Timișoara. Participanții pot înscrie rețete între 6 și 30 septembrie. În 10 octombrie, de Ziua produselor agroalimentare românești, se vor premia trei câștigători selectați de un juriu.

“Prin intermediul concursului se dorește punerea în lumină a valorii dimensiunii culinare ca parte a patrimoniului cultural din Banat. Sub sloganul «Ducem mai departe gusturile vechi», concursul de rețete tradiționale din Banat se referă la o varietate largă de rețete culinare și preparate: feluri principale, garnituri, deserturi sau chiar băuturi. Încurajăm participarea tuturor celor care sunt pasionați de bucătăria tradițională din Banat, indiferent de zona geografică de proveniență. Criteriile de selecție sunt specificitatea regională a rețetei, folosirea ingredientelor naturale, relevanța rețetei pentru una dintre comunitățile din Banat sau capacitatea acesteia de a evoca multiculturalitatea bănățeană, precum și creativitatea și abordarea originală demonstrate de participanți.


O cerință opțională îi provoacă pe bănățeni să creeze propriul documentar: fie o scurtă înregistrare video cu bucătarul, fie o fotografie a unei rețete din caietul de bucate al mamei, o descriere antropologică a mâncării respective din zona Banatului”, a transmis Asociația TM2021.

Concursul va fi lansat miercuri cu o degustare de produse artizanale de la mici producători, asociații de profil și cooperative locale. Juriului proiectului va fi compus din bucătari, experți în gastronomie, membri ai Asociațiilor Timișoara Capitală Culturală Europeană și Centrul de Resurse pentru Inițiative Etice și Solidare (CRIES). În cadrul evenimentului de premiere, organizat în data de 10 octombrie, cele trei rețete câștigătoare vor fi gătite și degustate.

Proiectul “La pas/ Slowing down” este cofinanțat de Consiliul Județean Timiș, fiind desfășurat sub egida Anului European al Patrimoniului 2018.

“La Pas/Slowing down este un proiect cu o dezvoltare graduală în anii viitori, prin care se încurajează un model responsabil de consum și producție din partea tinerilor, micilor producători, organizatorilor de evenimente culturale, restaurantelor și cafenelelor interesate să introducă în oferta lor produse locale. În anul 2018, în cadrul proiectului se va coagula un grup de analiză strategică (BREAD), se vor face două propuneri de prototipuri de vehicule alternative pentru promovarea producției și consumului sustenabile, se va dezvolta o bază de date cu mici producători locali din județul Timiș, se va iniția un program educațional pentru promovarea consumului responsabil în rândul tinerilor și se va alcătui un ghid pentru evenimente culturale sustenabile. Pentru 2019, se elaborează conceptul pentru organizarea unei competiții artistice având ca tematică hrana, precum și a Festivalului La pas, un eveniment cultural de dezvoltare durabilă”, a informat Asociația TM2021.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.