Eroismul soldaților români la Păuliș, în expoziție la Complexul Muzeal Arad VIDEO

Eroismul soldaților români la Păuliș, în expoziție la Complexul Muzeal Arad VIDEO

0
DISTRIBUIȚI

Tabloul „Scenă de luptă la Păuliş 1944”, un ulei pe pânză al artistului plastic Francisc Baranyai, unul din cei mai importanţi pictori arădeni ai secolului trecut şi un adevărat maestru al culorii, este exponatul lunii septembrie la Complexul Muzeal Arad.

Tabloul a fost donat muzeului de autor în 1959 şi este cea mai importantă piesă a muzeului legată de acest episod dramatic. El înfăţişează un ofiţer rănit, bandajat la cap, care-şi încurajează soldaţii, unii răniţi la rândul lor, să reziste în faţa inamicului. A fost inspirat de luptele de la Păuliş din al Doilea Război Mondial, locul în care, între 14 şi 20 septembrie 1944, s-a dat una dintre cele mai crâncene bătălii între detaşamentul de la Păuliş, alcătuit în cea mai mare parte din elevii şcolii de subofiţeri de la Radna, cei mai mulţi cu vârste cuprinse între 18 şi 20 de ani, şi trupele inamice maghiare şi germane, superioare din punct de vedere numeric şi mult mai bine echipate.

Din cei 1.808 soldaţi care au luptat la Păuliş sub comanda colonelului Alexandru Petrescu, pierderile s-au ridicat la 380 de combatanţi, dar au împiedicat înaintarea inamicului pe defileul Mureşului, pentru a ajunge în spatele frontului român.

Complexul Muzeal Arad expune în fiecare lună câte un obiect cu valoare de patrimoniu din colecţia muzeului, legată de un eveniment din istoria Aradului şi făcând cunoscută povestea acestuia.


Mai multe detalii despre poveştile muzeului arădean sunt accesibile şi AICI.

Altfel, Muzeul Oraşului Lipova găzduieşte în această lună expoziţia de pictură „Timpul meu”, semnată de artistul plastic Lenuţa Stana Buha, care poate fi vizitată de marţi până duminică între orele 9:00 şi 17:00.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.