Timişul nu mai e mediul de afaceri ideal. Numărul firmelor noi deschise...

Timişul nu mai e mediul de afaceri ideal. Numărul firmelor noi deschise scade, iar al celor dispărute efectiv din economie creşte semnificativ

0
DISTRIBUIȚI

Mediul de afaceri românesc nu mai este deloc prietenos, iar asta se poate vedea în numărul tot mai mic de noi business-uri deschise în judeţul Timiş. Mai mult, această scădere vine pe fondul deciziei de a închide afaceri deja funcţionale, decizii luate de un număr cu mult mai mare de patroni care au închis întreprinderile pe care le deţineau.

O privire asupra datelor Oficiului Judeţean al Registrului Comerţului Timiş prezintă foarte clar tendinţa în mediul de afaceri local. După şapte luni din acest an, numărul de înmatriculări noi realizate a scăzut cu aproape nouă procente faţă de perioada similară a anului 2017, de la 4.203 noi înmatriculări la 3.844 în 2018. A avut loc totuşi o creştere în privinţa persoanelor fizice autorizate, evoluţia fiind pozitivă – de la 653, în urmă cu un an, la 958 – în acest an. Cea mai mare diferenţă se vede la modul de bază de organizare al afacerilor „adevărate”, societatea cu răspundere limitată.


La acest capitol, scăderea e una cu adevărat abruptă, de la 3.228 SRL noi deschise după primele şapte luni ale lui 2017 s-a ajuns la doar 2.546 în cele şapte luni ale anului în curs.

Închideri și suspendări

Mulţi ar putea spune că are loc o selecţie mai bună a oamenilor de afaceri, că nu toţi cei care au o idee de afaceri consideră că o pot şi dezvolta în economia reală. Dar o analiză a numărului de afaceri care efectiv au dispărut din economia timişeană arată că ceva se întâmplă în mod greşit, că sunt anumite motive pentru care cei care au avut curajul să demareze o afacere renunţă total la dorinţa de a fi propriul şef.

Dinamica „naturală” a economiei a însemnat, anul trecut, 795 de afaceri închise la şapte luni, pentru ca în 2018 aproape să se dubleze numărul afacerilor care au dispărut efectiv, fiind dizolvate. Mai precis, creşterea este de 41,76%, de la 795 la 1.127 de dizolvări de societăţi comerciale şi PFA. Din fericire, mai sunt afacerişti care au încă speranţa că s-ar putea să existe un mediu mai prietenos în perioada următoare şi au decis să nu închidă total activitatea, ci doar să îi suspende activitatea, dar şi aici există o creştere, de aproape 20 de procente, de la 312 la 372 de suspendări de activitate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.