15 ani de muzică. Ajunsă la o vechime de un deceniu și...

15 ani de muzică. Ajunsă la o vechime de un deceniu și jumătate, trupa timișoreană Pragu’ de sus a lansat un nou album

0
DISTRIBUIȚI

Formația timișoreană Pragu’ de sus s-a născut în Timișoara în anul 2003, iar un an mai târziu a avut loc prima apariție publică la Gala „10 ani TeleU”, unde pe scenă au evoluat Călin Bârcean (vocal, chitară, claviaturi), Costel Răsuceanu (bas, voce), Marian Draghia (chitară) şi Constantin Borozan (tobe).

Primele compoziții proprii, „Buchet de reverii”, „Te-am căutat” şi „El-Zorab” au fost incluse în debutul discografic al formației care s-a numit „Decupaj sonor“, albumul find înregistrat în studioul lui Vlady Cnejevici din Bucureşti. În 2008, Pragu’ de sus a început imprimările unui nou album împreună cu Vlady Cnejevici şi Sorin Ghiniţă, iar la piesa „Nimeni, nimeni” formația a avut parte de doi invitați de excepție: Mircea Baniciu (vocal) şi Horea Crişovan (chitară). Un an mai târziu, trupa a lansat discul „Ultimul Poet”, printr-un concert extraordinar alături de muzicieni importanţi ai scenei timişorene: Bujor Hariga, Horea Crişovan şi Victor Miclăuş.

În vara anului 2012, trupa începe înregistrările celui de-al treilea material discografic, în studioul lui Uțu Pascu din Timișoara. În decembrie 2012, se lansează un nou videoclip intitulat „Blocaj în verde”, iar albumul cu același titlu a fost lansat În luna iunie a anului 2013, printr-un concert susținut la Porto Arte. Împlinirea a zece ani de activitate a celor de la Pragu’ de sus a fost marcată printr-un concert special care s-a desfăşurat la Casa Studenţilor. Evenimentul s-a bucurat de prezenţa unor foşti membri ai formaţiei şi de lansarea videoclipului „M-am săturat”. În 2015, trupa a susținut un concert inclus în manifestările care au marcat aniversarea a 60 de ani de la prima emisiune a Radio Timişoara, în Piața Victoriei, iar un an mai târziu fanii formației au avut parte de albumul „Azi Te Vreau + Live 10”.

La sfârșitul anului trecut, trupa s-a calificat în semifinalele concursului Eurovision Romania 2018, cu piesa „Te voi chema“. Formația a cântat în cadrul celei de-a doua semifinale, desfăşurată la Sala 2 a Teatrului Naţional din Timişoara, unde pe lângă concurenți spectacolul a mai inclus recitaluri susţinute de Ricardo Caria, Neda Ukraden, Lavinia Răducanu şi Cargo.

Al cincelea album

Formația Pragu’ de sus a lansat aseară cel de-al cincilea album.


„Nu mai am răbdare” e un strigăt-manifest al generației actuale, cu un picior blocată încă în trecutul mlăștinos, dar cu speranța că „poate mâine ne vom trezi curați!”. Înregistrat la Deva, într-o formulă stabilă a ultimilor ani, și masterizat la New York, discul propune zece povești extrem de diverse, trecând de la protest și frământări sociale, prin iubiri sau situații comice, la complexitatea relațiilor avansate.

Mai vechiul prieten al Pragului de sus, chitaristul Horea Crișovan, nu lipsește nici de pe acest album. În premieră, au mai colaborat basistul Victor Miclăuș și saxofonistul Edison Cora. „E mult rock, multă atitudine, sinceritate și sudoarea unui Prag care azi înseamnă: Călin Bârcean – vocal, chitară, claviaturi; Florin Demea – chitară; Costel Răsuceanu – chitară bas, voci;, Cosmin Herac – tobe și Andrei Crișan – claviaturi“, au spus membrii formației în prezentarea acestui material. Discul a fost editat în colaborare cu A&A Records și poate fi găsit în rețeaua magazinelor Cărturești, sau la concertele trupei.

„Pe noul album e mai mult rock, chitări electrice elaborate și avem și solo-uri de chitară, care din păcate au cam ieșit din construcțiile discografice ale ultimilor ani. Se simte aportul chitaristului Florin Demea, venit în trupă din zona hard-rock-ului. Veți regăsi mai multe genuri ambalate sub sigla Pragului de Sus, puțin country într-o piesă, niște pasaje reggae, puțin jazz… e un album foarte divers și din perspectiva versurilor. Am lansat deja «Te voi chema», odată cu participarea la Eurovision, iar de curând, «Ziua în care», o premieră stilistică pentru noi. Urmează «Nu mai am răbdare», cântecul ce dă titlul albumului și o baladă foarte specială, «Poate nu mai știi». Vor mai fi și alte piese, în funcție de reacția publicului. Cel mai greu s-a născut piesa «Poate nu mai știi», balada specială de care vorbeam. E un cântec foarte profund, apărut în acele momente în care o relație, fie ea de dragoste sau de prietenie, se poate destrăma, dacă nu faci apel la experiențele frumoase prin care s-a născut totul. Mi-au trebuit câțiva ani să găsesc refrenul. E ca un diamant pe care știi că îl ai, dar e păcat să îl arăți, dacă nu strălucește pe toate părțile. Dacă ar fi să categorisesc muzica noastră într-o singură propoziție? Pragu’ de Sus înseamnă sinceritate, originalitate, muzică cinstită, distracție, bună dispoziție și leac pentru suflet“, a spus Călin Bârcean, solistul formației Pragu’ de Sus.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.