Gură de oxigen pentru o veche universitate privată din Timișoara

Gură de oxigen pentru o veche universitate privată din Timișoara

0
DISTRIBUIȚI

Aflată la un pas de desfiinţare, Universitatea Tibiscus Timişoara primeşte o mână de ajutor de la Ministerul Educaţiei şi, după ce a avut în acest an interzis la admitere, are şansa să revină în prim-planul mediului universitar. Printre primele universităţi private din ţară, Tibiscus are acum o nouă conducere provizorie şi are timp scurt la dispoziţie să îşi aleagă un nou Senat şi un rector definitiv pentru a nu deveni istorie.

Reprezentanţii Uniunii „Fundaţiei Augusta” şi ai Consiliului de Administraţie a Universităţii Tibiscus din Timişoara au anunţat, ieri, că activitatea universităţii private bănăţene va fi revigorată în perioada viitoare, după 10 ani de procese între vechile conduceri ale instituţiei. Aurel Anca, numit din nou preşedinte al Consiliului de Administraţie, şi Dumitru Popovici, pus interimar pe funcţia de rector, au aproximativ două luni la dispoziţie pentru a rezolva situaţia actuală a instituţiei, întocmirea unei Carte universitare şi alegerea unei noi conduceri academice a universităţii.

În acest an, Tibiscus nu a mai primit permisiunea să organizeze concurs de admitere la niciuna dintre cele patru facultăţi.


Situaţia a apărut pentru că Ministerul Educaţiei a constatat că universitatea nu avea o conducere statutară şi o cartă universitară corespunzătoare, conform lui Aurel Anca. În această situaţie a fost hotărâtă intrarea în lichidare a universităţii şi transferul studenţilor deja existenţi către alte universităţi. La insistenţa membrilor fondatori, ministerul a mai acordat o şansă Tibiscus, mai spune Anca. „După zece ani cu peste 30 de procese, am ieşit din această etapă. Nu am venit cu reproșuri, ci cu dorința de a asigura continuitate. Am scos generatii intregi de studenți, de exemplu la Drept, cu reprezentanți în instanțe, sunt judecători, și avocatură, în design am avut un succes deosebit, regina Olandei a vizitat universitatea noastră după ce a văzut proiectele prezentate de studenţii Tibiscus la o expoziţie în Germania. Aici au predat profesori de primă mână, vorbim de Ioan Păun Otiman, Valeriu Tabără, Antonie Iorgovan, care a fost decan la Drept”, a declarat Aurel Anca.

„Prestigiul a scăzut, erau studenți care se gândeau să se retragă. Am ales şi reconfirmat cadrele didactice, nu există ideea de a plăti polițe, ci de a asigura continuitatea. La Facultatea de Drept şi Administraţie Publică sunt cei mai mulți studenţi, mai sunt facultăţile de Psihologie, Informatică şi Ştiințe Economice, plus masteranzi”, ne-a declarat Dumitru Popovici, rector interimar.

În perioada următoare trebuie să fie întocmită o cartă universitară provizorie, urmează alegerile generale de stabilire a Senatului universităţii şi a unui rector definitiv. Dacă problemele se vor rezolva, universitatea va putea organiza din nou admitere, în noul an. Cei o mie de studenţi şi 50 de cadre didactice care activează acum la Tibiscus au la dispoziţie o serie de spaţii pentru cursuri, universitatea având un patrimoniu bun.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.