Reprezentanţi ai mediului medical şi universitar timişorean, premiaţi de Academia Română FOTO

Reprezentanţi ai mediului medical şi universitar timişorean, premiaţi de Academia Română FOTO

0
DISTRIBUIȚI
<


p>

Valoarea mediului de cercetare timişorean a fost recunoscută din nou, de această dată de către Academia Română. Instituţia a premiat în această săptămână mai mulţi reprezentanţi ai universităţilor timişorene, dar şi din partea mediului medical din capitala Banatului. Academia Română acordă, începând cu acest an, un număr de 81 de premii, purtând, fiecare, numele unei personalităţi din domeniul cultural sau științific reprezentat în cele 14 secții ale Academiei Române: filologie și literatură, istorie, matematică, fizică, chimie, biologie, geonomie, științe tehnice, agronomie și silvicultură, medicină, economie, științe juridice și sociologie, filosofie, teologie, psihologie și pedagogie, arte, arhitectură și audiovizual, știința și tehnologia informației. Din totalul celor 81 de premii, pentru anul 2016 au fost acordate 70, unui număr de 94 de lucrări sau grupuri de lucrări, creații individuale sau elaborate de colective de autori.

La sectiunea Medicină, cartea „Liver Elastography using ultrasound waves”, autori fiind Ioan Sporea si Roxana Sirli a obţinut unul dintre premiile Academiei Române. Totodată, un Tratat de Chirurgie avându-i autori pe Irinel Popescu, Lazăr Fulger (din Timişoara) şi Cornel Iancu a luat un alt premiu al Academiei.

Rezultatele activităților de cercetare științifică ale membrilor comunității academice a Universităţii de Vest Timişoara au atras atenția juriului de premiere al Academiei Române şi în acest an. Pe data de 13 decembrie 2018, în Aula Academiei Române, printre premianții Academiei pentru publicațiile din anul 2016 s-a regăsit şi reprezentanta UVT, Andreea-Mihaela Arba (Dunca), asistent universitar în cadrul Facultăţii de Chimie, Biologie, Geografie, Departamentul de Geografie, cu Premiul „Simion Mehedinţi”. De asemenea, Secţia de Ştiinţe Geonomice a obţinut, pentru lucrarea „Resursele de apă din sistemul hidrografic Timiş-Bega. Geneză, regimuri hidrografice şi riscuri hidrice”, un alt premiu.

Șapte profesori de la Universitatea Politehnica Timișoara s-au aflat printre laureații ediției din acest an. Astfel, Remus-Daniel Ene, Vasile Marinca şi Valentin-Bogdan Marinca au fost recompensați cu premiul „Aurel Vlaicu“, pentru grupul de lucrări „Metode analitice aproximative optimale în studiul dinamic al unor tipuri de fluide ne-Newtoniene”. Premiul „Anghel Saligny“ a fost decernat profesorilor Florea Dinu şi Ioan Mărginean, pentru grupul de lucrări „Robustness of Steel Building Structures”. Premiul „Gheorghe Ionescu-Şişeşti“ a fost acordat unor colective de autori care îi includ pe Daniel Hădărugă, pentru grupul de lucrări „Differentation of the rye and wheat flour as well as mixtures by using the kinetics of Karl Fischer water titration”, și Gerline Rusu, pentru grupul de lucrări „Nano encapsulation competitiveness of omega-3 fatty acids and correlations of thermal analysisi and Karl Fisher water titration for European anchovy (Engraulis encrasicolus L) oil/Beta-cyclodextrin complexes”.

Lista completă a premiilor Academiei Române se găsește AICI.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.