Consiliul Concurenţei a dat amenzi de 2,5 milioane de euro pe piaţa...

Consiliul Concurenţei a dat amenzi de 2,5 milioane de euro pe piaţa serviciilor turistice

0
DISTRIBUIȚI

Un număr de 13 agenţii de turism, dar şi asociaţia profesională care reuneşte aceste societăţi, au fost amendate de Consiliul Concurenţei cu o sumă imensă. În urma unei investigaţii derulate în urma unei sesizări anonime, instituţia a aplicat sancţiuni de  11.419.539.35 lei, adică aproximativ 2,45 milioane euro, pentru coordonarea comportamentului pe piaţa comercializării produselor turistice prin agenţii de turism.

Astfel, autoritățile au constatat că, în perioada iunie 2013 – septembrie 2016, 13 agenţii de turism și-au coordonat politicile comerciale, inclusiv printr-un schimb de informaţii sensibile din punct de vedere concurenţial, cu scopul de a nu permite scăderea preţurilor produselor/pachetelor turistice comercializate. Astfel, agenţiile de turism nu au redus, sub un anumit nivel, preţul de vânzare către clienți pentru produsele turistice şi/sau pachetele de servicii turistice comercializate. Consiliul Concurenţei dă ca exemplu preţurile biletelor de avion în zborurile tip charter – atât ca produs turistic individual, cât și ca o componentă dintr-un pachet de servicii turistice.


De asemenea, companiile de servicii turistice au limitat sau au eliminat campaniile promoționale ale companiilor concurente care ofereau reduceri sau gratuităţi clienţilor şi şi-au împărțit numărul de locuri în avioanele contractate pentru zborurile de tip charter pentru a limita astfel în mod artificial oferta în vederea creșterii prețului de vânzare, mai spun cei de la Consiliul Concurenţei.

Firmele vizate de control au acceptat să colaboreze cu autorităţile, ceea ce a dus la o reducere cu 20% a amenzilor aplicate: „Christian’76 Tour S.R.L. a aplicat la programul de clemenţă, oferind dovezi privind existenţa faptelor anticoncurenţiale, şi a primit imunitate la amendă.  Companiile Aerotravel S.R.L., Eximtur S.R.L., Fibula Air Travel S.R.L., Nova Travel S.R.L., Paralela 45 Turism S.R.L., Prompt Service Travel Company S.R.L., Rezeda World Travel S.R.L., Tez Tour S.R.L., Touring Europabus Romania S.R.L. au recunoscut participarea la practica anticoncurenţială şi au beneficiat de reducerea cu 20% din nivelul de bază al amenzii. Investigația va continua analiza privind posibilul comportament anticoncurențial al Companiei Naţionale de Transporturi Aeriene Române Tarom S.A., respectiv facilitarea săvârşirii faptei anticoncurenţiale”, conform Consiliului Concurenţei.

În cadrul aceleiaşi investigaţii, Consiliul Concurenţei a mai sancţionat ANAT cu 53.304,02 lei (11.439,12 euro) deoarece, în perioada septembrie 2012 – aprilie 2016, a interzis membrilor săi care operau ca revânzători pentru produse turistice și/sau pachete de servicii turistice, să acorde clienţilor reduceri sub forma cedărilor unei părţi din comisioanele ce le reveneau de la companiile (tur-operatorii) care ofereau acele produse/pachete turistice. ANAT şi-a recunoscut fapta anticoncurenţială şi a beneficiat, de asemenea, de o reducere a amenzii de 20%.

Această acţiune a fost prima investigaţie declanşată de Consiliu  în urma unor informaţii primite printr-o sesizare anonimă înregistrată pe Platforma avertizorilor de concurenţă.

Foto: Arhivă

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.