Încep lucrările de restaurare completă a Domului Catolic din Timișoara, la aproape...

Încep lucrările de restaurare completă a Domului Catolic din Timișoara, la aproape trei secole de la construcție. Cât timp va fi închisă clădirea

0
DISTRIBUIȚI

În sfârșit, încep lucrările de reabilitare completă a Domului din Piața Unirii, din Timișoara. Acestea vor fi realizate în cadrul unui proiect european în valoare de 3,5 milioane de euro, cu scopul integrării în circuitul turistic.

Contractul de finanțare al proiectului european prin care Biserica Romano-Catolică din Timișoara va fi reabilitată a fost semnat în urmă cu peste un an și jumătate, însă abia peste câteva zile vor începe lucrările efective. Asta după ce s-au obținut toate avizele necesare și au fost organizate licitațiile pentru desemnarea firmelor de construcții care vor realiza lucrările.

Potrivit reprezentanților Episcopiei Romano-Catolice Timișoara, biserica din Piața Unirii, unul dintre cele mai importante obiective turistice din oraș, a fost construită între anii 1736 – 1772, în stil baroc, iar până în prezent nu a fost reabilitată complet niciodată.

„Această catedrală are aproape 300 de ani, este cea mai importantă biserică pe care o avem. Este o clădire de mare importanță, un centru spiritual, dar este și un centru cultural. Aici se organizează concerte, expoziții, vin mulți turiști să o viziteze, pentru că catedrala însăși este o istorie. Deschiderea oficială a lucrărilor reprezintă o mare bucurie pentru noi”, a declarat, astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, episcopul romano-catolic de Timișoara, Jozsef Csaba Pal.

De asemenea, directorul Agenției pentru Dezvoltare Regională Vest, Sorin Maxim, a precizat că lucrările sunt foarte complexe, iar la finalul lor, Biserica Romano-Catolică din Timișoara va fi schimbată radical.

„Acum mai bine de un an am semnat acest contract de finanțare. Sunt puține proiecte și lucrări de o asemenea complexitate, care necesită multe tipuri de competențe și o bună coordonare. Aveți acum posibilitatea să vedeți cum arată acest edificiu de mare importanță pentru comunitatea noastră, schimbarea va fi dramatică după executarea lucrărilor. Mă bucur că aceste lucrări vor începe aici, sunt sigur că acest edificiu va face parte din obiectivele puse pe harta orașului și a regiunii care merită vizitate”, a afirmat Sorin Maxim.

Totodată, primarul Timișoarei, Nicolae Robu, a precizat că își dorește ca lucrările de restaurare a Bisericii Romano-Catolice din Piața Unirii să fie finalizate măcar parțial până în anul 2021, când orașul de pe Bega va fi Capitală Culturală Europeană, astfel încât turiștii să o poată vizita. „Acest edificiu va fi pus în valoare și mai bine după această reabilitare, restaurare și nu știu cât se va apuca să se facă până în 2021, dar sper ca lucrările să ajungă într-un stadiu în care, fie și cu schele încă, să poată fi vizitat Dom-ul, să poată avea loc evenimente aici.


Toată lumea înțelege și dacă o fi să nu se poată întâmpla aceste lucruri, pentru că este o lucrare de foarte mare complexitate”, a declarat Nicolae Robu.

Directorul Cancelariei Diecezene, preotul Nicolae Lauș, a explicat, astăzi, că valoarea totală a proiectului este aproape 16,5 milioane de lei, fără TVA. Lucrările vor începe luni, 28 ianuarie, motiv pentru care lăcașul de cult va fi închis pentru public. Termenul de finalizare al lucrărilor este data de 01 iulie 2020.

„Din 28 ianuarie, catedrala va fi închisă. Din 28 ianuarie vom avea deja muncitori în catedrală care vor începe lucrările. Este nevoie de o reabilitare generală. De la punerea pietrei de temelie,  în anul 1736, practic o renovare generală a acestei catedralei nu a existat, doar anumite intervenții, ultima fiind la fațadele exterioare, între anii 2003 -2004, dar sunt foarte multe lucrări care necesită renovare”, a detaliat preotul Nicolae Lauș.

Proiectul european în cadrul căruia Biserica Romano-Catolică din Timișoara va fi restaurată se numește „Lucrări interioare și exterioare de renovare, conservare, reabilitare a clădirii Catedralei Romano-Catolice din Timișoara și a împrejmuirii, în vederea integrării în circuitul turistic național și internațional”. Concret, în cadrul proiectului vor fi restaurate toate componentele artistice ale lăcașului de cult, printre care pictura murală, lemnul, vitraliile și pictura pe pânză. De asemenea, vor fi înlocuite instalațiile termice, cele electrice și cele sanitare, elementele din piatră și metal vor fi restaurate, se va interveni la învelitoare și sarpantă, precum și la criptă. Totodată, fațadele vor fi zugrăvite, vor fi amenajate spații verzi și va fi asigurat accesul pentru persoanele cu dizabilități.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.