Primăria Timișoara a avut cheltuieli mai mari decât încasări anul trecut. Soluția...

Primăria Timișoara a avut cheltuieli mai mari decât încasări anul trecut. Soluția găsită pentru a acoperi deficitul

0
DISTRIBUIȚI

plen clt

Ședință de câteva minute, ieri, a Consiliului Local Timișoara. Aleșii au votat un proiect de hotărâre cu privire la acoperirea “definitivă a deficitului secțiunii de funcționare a bugetului local al Municipiului Timișoara în anul 2018 din excedentul bugetului local al anilor precedenți”. Concret, a fost vorba de o sumă de aproximativ 2,2 milioane de lei, care trebuia votată cel târziu ieri, în condițiile în care era ultima zi în care se mai puteau face astfel de modificări, potrivit legislației.

“A trebuit să facem niște ajustări pe buget ca să încheiem anul 2018 cu respectarea strictă a legislației în vigoare. Mai precis, pe parcursul anului, noi am cheltuit o anumită sumă, legal evident totul, pe funcționare. Din acea sumă, o parte mică, două milioane și ceva de lei, a provenit din excedentul din anii precedenți reportat de la un an la altul. Deci, era excedentul totalizat la sfârșitul anului 2017. Legea cere ca atunci când faci ajustările finale la încheierea unui an fiscal, dacă ai excedent, în primul rând să refaci excedentul pe care l-ai transferat din anul fiscal anterior.


Drept urmare, a trebuit ca din suma constituită ca excedent să punem acei două milioane și ceva de lei înapoi. În al doilea rând, prin această hotărâre am aprobat ca ceea ce a mai rămas din acel excedent să fie cheltuit în continuare pe funcționare, că noi mai aveam plăți de făcut, dar nu mai aveam  din ce să le efectuăm. Cum am ajuns în situația de aparent excedent? Prin faptul că Trezoreria, la un anumit moment, în ultima parte a anului, nu mai admite niciun fel de plăți făcute de instituțiile publice, dar în schimb, la instituțiile publice, în conturi mai intră anumite sume. Intrându-ne acei bani, spuneam aparent am fost cu excedent și regulile fiscale sunt că până în data de 9 ianuarie se fac aceste ajustări și toate operațiile de plăți efective se fac în contul anului 2018, cu data de 31 decembrie”, a explicat Nicolae Robu.

Primarul Timișoarei a mai precizat că, anul trecut, municipalitatea ar fi cheltuit mai mult decât ar fi încasat efectiv, însă sumele nu ar fi depășit veniturile pe care instituția le are.

“Dacă nu făceam treaba asta, rămâneam cu un excedent de aproape zece milioane de lei. Așa, noi consumăm acei bani, nu mai încheiem anul fiscal 2018 cu excedent, când noi de fapt mai aveam facturi neplătite. Sunt operațiuni de rutină, tipice pentru sfârșitul de an. Am cheltuit mai mult decât am încasat efectiv în 2018, dar nu mai mult decât veniturile pe care le aveam, pentru că noi mai aveam această componentă din veniturile totale, moștenită din 2017. Numai că legea cere că dacă ai bani în plus la sfârșitul anului, prin faptul că ți-au intrat sume și tu n-ai avut voie să le plătești, în primul rând să reconstitui acel excedent de la sfârșitul anului anterior, adică de la sfârșitul lui 2017”, a detaliat Nicolae Robu.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.