Bolile cronice netransmisibile, o problemă majoră în România. Alcoolul, alimentația nesănătoasă sau...

Bolile cronice netransmisibile, o problemă majoră în România. Alcoolul, alimentația nesănătoasă sau lipsa activității fizice ne distrug sănătatea

0
DISTRIBUIȚI

România se află în topul țărilor cu probleme în ceea ce privește existența bolilor cronice netransmisibile. Fie că vorbim de diabet, probleme vasculare cancer sau diabet, tinerii au nevoie de informații asupra modalităților prin care aceste afecțiuni pot fi prevenite.

Vineri, la Timișoara, la Palatul Administrativ, organizația „Platforma Europeană de Dezvoltare” a lansat o serie de dezbateri publice în cadrul cadrul unei campanii naţionale intitulată „Depinde De Tine”, o iniţiativă unică în România, ce îşi propune creşterea gradului de informare şi educare a tineretului cu privire la modalitățile de prevenire a acestor boli cronice netransmisibile.

Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, bolile cronice netransmisibile se referă la bolile cardiovasculare, accidentul vascular cerebral, cancerul, diabetul, afecţiunile pulmonare cronice. Datele oficiale arată că aceste afecţiuni sunt responsabile pentru 70% dintre decesele din întreaga lume. Aproximativ trei sferturi dintre toate decesele cauzate de bolile cronice netransmisibile sunt întâlnite în ţările cu venituri mici şi medii, printre care şi România. Creşterea cazurilor de îmbolnăviri este generată în principal de patru factori de risc: fumatul, lipsa exerciţiului fizic, consumul de alcool, respectiv regimul alimentar nesănătos.

„Considerăm că un tineret educat va reduce conştient factorii de risc şi va influența pozitiv comportamentul adulților din familie.


Bolile cronice netransmisibile sunt ucigaşii secolului XXI şi depinde de fiecare dintre noi să le prevenim. Educarea tinerilor este esenţială în acest sens. Considerăm că profesorii pot fi primul şi de cele mai multe ori şi cel mai apropiat sprijin atât în ceea ce priveşte prevenția, dar şi în situația nefericită în care tinerii se confruntă în mod direct sau în familie cu o astfel de problemă”, a declarat la Timișoara, Nela Păvăloiu, preşedinte a Platformei Europene de Dezvoltare.

Dorința Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii este una ambițioasă, de reducere, la nivel global, până în anul 2015, cu 25% a numărului deceselor premature cauzate de bolile cronice netransmisibile.

În lipsa unor statistici exacte, se estimează că în România se înregistrează aproximativ 1,5 milioane de cazuri de diabet, în timp ce bolile cardiovasculare şi cancerul sunt principalele două cauze de deces, mai ales în rândul populaţiei active. Conform Globocan 2018, în ţara noastră se înregistrează în fiecare an peste 83.000 de noi cazuri de cancer, din păcate destul de multe la persoane tinere.

În cadrul acestei campanii, vor fi puse la dispoziţia tinerilor şi profesorilor lor informaţii cu privire la modalităţile de prevenţie ale acestor boli, despre un stil de viaţă sănătos, dar şi despre detecţia precoce, simptomele bolilor şi paşii ce trebuie urmaţi de cei care sunt diagnosticaţi cu aceste afecţiuni.

Timişoara este primul oraș în care se derulează acest proiect, care va fi continuat în Bucureşti şi alte centre universitare importante. În plus, în fiecare oraş se va acorda o atenţie specială şi particulară pregătirii profesorilor, în sensul consilierii tinerilor şi elevilor în aceste probleme.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.