Eveniment special dedicat descoperirii muzicii lui Béla Bartók , la Timișoara

Eveniment special dedicat descoperirii muzicii lui Béla Bartók , la Timișoara

0
DISTRIBUIȚI

Sub titlul de „Retracing Bartók: Folk Legacy – “Romanian Folk Music from Banat în Bartók’s works”, în data de 7 mai de la ora 19 în Sala Multifuncțională a Consiliului Județean Timiș va avea loc un eveniment care își propune să identifice și să aducă alături muzicieni, etnomuzicologi, antropologi, artiști vizuali, operatori culturali și instituții într-un proces participativ deschis exploatării patrimoniului cultural, prin forme contemporane multidisciplinare de cunoaștere, facilitare și consolidare a mecanismelor de producție culturală în vederea pregătirii scenei locale pentru anul 2021.

În cadrul evenimentului va avea loc o lectură susținută de Németh István Csaba, cercetator la Institutul de Muzicologie al Academiei Ştiinţifice Maghiare si profesor la Universiatea de Muzică Franz Liszt – Departamentul pentru Muzica Populară și un recital de pian susținut de Elena Popa.

Născut la Sânicolau Mare, jud. Timiș (25 martie 1881) într-o familie de învățători, Béla Bartók își trăiește aici primii 7 ani din viață, aici a vibrat pentru prima dată la sunetul pianului, și tot aici a făcut cunoștință cu muzică lăutărească, însă destinul sau de artist progresist, în căutarea stilului personal și a unui limbaj original, îl va purta pe continente diferite, în laborioase călătorii de cercetare a rădăcinilor muzicii.


Pentru început, în 1906, face prima să expediție în zonele Ungariei de nord, acțiune din care a rezultat o culegere prefațată de Zoltan Kodaly și intitulată 20 de cântece populare maghiare. Urmează o perioada intensă de culegere pe teren și sistematizarea științifică a folclorului slovac, românesc, ucrainean, bulgar, turc și arab, călătoriile de studiu ale lui Bartók extinzându-se în nordul Africii, Anatolia și Laponia.

Începând cu 1907 Béla Bartók întreprinde o serie de călătorii de cercetare în Transilvania și Banat înregistrând și documentând cea mai mare colecție de cânt popular românesc de până azi – peste 1300 de cântece instrumentale și vocale. Bartók a pus astfel bazele etno-muzicologiei moderne.

Proiectul Retracing Bartók este conceput ca o celebrare a extraordinarei diversități și bogății a muzicii românești tradiționale, fiind în același timp o reflecție artistică asupra transformării cântului popular în cultură contemporană și o reconstituire a poveștii lui Béla Bartók în România și a dragostei lui pentru muzică din această parte a lumii.
Retracing Bartók este conceput că un proiect multidisciplinar de arheologie culturală dezvoltat de-a lungul mai multor ani începând cu anul 2018 și face parte din programul Timișoara 2021 Capitală Europeană a Culturii. Proiectul este co-produs de Jazz Updates și Timișoara 2021 și este curatoriat de pianistul newyorkez de origine română Lucian Ban împreună cu Jazz Updates.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.