Mici biblioteci în aer liber. Cinci căsuțe de lectură, deschise în parcuri...

Mici biblioteci în aer liber. Cinci căsuțe de lectură, deschise în parcuri din Timișoara

0
DISTRIBUIȚI

Cinci mici biblioteci în aer liber, dotate cu zeci de cărți fiecare, sunt deschise în tot atâtea parcuri din Timișoara, în cadrul proiectului „Căsuța de lectură”. Practic, persoanele interesate pot lua o carte pentru a o răsfoi dacă o aduc înapoi sau pun alta în loc.

Inițiatorul proiectului „Căsuța de lectură” este Alex Dascălu, un tânăr din Timișoara care a fost fermecat de acest concept al micilor biblioteci în aer liber pe care l-a descoperit în orașele din vestul Europei pe care le-a vizitat. Astfel, în această primăvară, Alex Dascălu a luat decizia de a implementa conceptul inedit și la Timișoara. Practic, este vorba de mici biblioteci în aer liber, dotate cu zeci de cărți, care pot fi răsfoite de iubitorii de cărți gratuit. Aceștia se pot relaxa pe o bancă pentru a citi sau le pot lua acasă, cu condiția să aducă cartea înapoi sau să pună alta în loc.

„În total, am deschis cinci căsuțe de lectură în Timișoara, în parcurile Rozelor, Justiției, Botanic, Alpinet și Carmen Sylva. Proiectul a debutat undeva la mijlocul lunii martie a acestui an, la interval de o săptămână a fost montată fiecare căsuță. Eu singur am confecționat căsuțele, le-am pictat. Două dintre căsuțe sunt colorate viu, sunt albe și cu flori, una dintre căsuțe este pictată cu lalele. Cam o dată la două săptămâni aprovizionez căsuțele cu cărți. Conceptul se bucură de un real succes, sunt oameni pe care nu-i cunosc și care mă întreabă cum pot să doneze cărți. De altfel, scopul proiectului este de a încuraja cititul și să apropiem comunitatea în jurul acestor cărți de lectură”, ne-a declarat Alex Dascălu.

Inițiatorul conceptului „Căsuța cu lectură” a precizat că într-o astfel de bibliotecă în aer liber pot fi puse între 40 și 70 de cărți.

„Pur şi simplu iei o carte din căsuță, poți sta în parc să o citești sau o duci acasă, important este să o aduci înapoi sau să pui alta în loc. Prima bibliotecă în aer liber am văzut-o la Paris și mi-a plăcut. Acolo erau realizate de municipalitate. Apoi am mai văzut în Germania și în Olanda, mi s-a părut un concept foarte fain și am zis să fac eu inițiativa asta la Timișoara”, a afirmat Alex Dascălu.

În viitor, ar putea apărea astfel de căsuțe de lectură și în alte locuri din Timișoara, precum în apropierea unor spitale sau în stațiile mijloacelor de transport în comun.

„Suntem în a cincea lună de la inițierea proiectului și căsuţele arată impecabil, se menţin într-o stare bună, nu au fost vandalizate.


Eu sunt mulţumit de modul în care arată şi de cum a fost apreciat de oameni acest concept”, a precizat Alex Dascălu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.