Nicolae Robu despre datoriile Colterm: ”Nu avem resursele financiare pe care le...

Nicolae Robu despre datoriile Colterm: ”Nu avem resursele financiare pe care le cere E.on”. Cum minte în privința restanțelor istorice și de ce laudă conducerea liberală a societății

0
DISTRIBUIȚI

Nicolae Robu i-a atacat din nou, astăzi, în cadrul conferinței de presă de la sediul PNL Timiș, pe ziariștii care au anunțat că Timișoara ar putea rămâne fără apă caldă, miercuri, după ce E.on a trimis notificări cu privire la întreruperea furnizării gazului din cauza datoriilor.

„Am avut un gust amar să constat că în toată ţara s-a anunţat că timişorenii rămân fără apă caldă. Nu era mai corect să aşteptăm? Este corect să facem această imagine oraşului nostru atunci când ea nu are corespondent în realitate? Este adevărat că am fost în pericol de a ajunge fără apă caldă, dar nu s-a întrerupt furnizarea gazului, până în ultimul moment am făcut diligențe să nu se întâmple asta”, a precizat Nicolae Robu.

Primarul Timișoarei s-a plâns din nou de faptul că societatea de termoficare a orașului are datorii istorice de sute de milioane de lei, fiind achitate 100 de milioane de lei.

„Am avut sute de milioane de lei datorii la Colterm. Am scăpat de sute de milioane de lei, dar tot sute de milioane de lei au rămas, însă mult mai puţine. Am plătit 100 de milioane de lei. Sunt eu de vină că am avut de plătit 68 de milioane de lei pentru STPT şi mai am parte din ei, că nu sunt plătiţi integral, că s-a plătit procesul cu ANAF? Eu sunt de vină pentru această moştenire de sute de milioane de lei datorie, pentru că guvernele de dinainte nu au plătit subvenţia pe care au promis-o? A rămas acumulată o datorie uriaşă, la care se mai adaugă pierderile induse, care sunt materiale şi tehnologice”, a încercat să se scuze edilul-șef. Primarul a uitat să spună că guvernul condus de Victor Ponta a plătit datoriile istorice ale Colterm, când a venit USL-ul la guvernare, plătindu-se 68 milioane lei și apoi încă 15 milioane lei.

Nicolae Robu a mințit din nou că a rămas cu datorii ”sute de milioane” pentru că, în noiembrie 2014, directorul Colterm de la acel moment Cristian Mircea susnținea că după radierea acestor datorii,  societatea mai avea datorii de circa zece milioane de lei, bani care în mare parte provin din subvenţiile neplătite de primărie după anul 2006.

Robu a ținut să explice de ce s-a ajuns ca E.on să fie pe punctul de a tăia furnizarea gazului către Colterm.


„Noi plătim din datoriile istorice, dar nu avem capacitatea să plătim şi datoriile curente la zi. E.on, pe motiv că în mai multe oraşe din ţară, precum Bacău, Oradea, fostele societăți de termoficare, omoloagele Colterm, moştenite din comunism, au dat faliment, E.on şi în general furnizorii de diverse au rămas cu pagube mari. E.on vine acum şi ca măsuri de precauţie ne cere nouă şi tuturor clienţilor plata în avans a facturilor. Nu avem capacitatea şi nu am putut să plătim nici după ce am consumat la zi. Am tot făcut înţelegeri cu ei. Eu nu sunt superdirectorul Colterm, dar reprezint interesele cetăţenilor şi eu sunt un primar jucător, mă implic, nu că aş avea în fişa postului asta„, a afirmat Nicolae Robu. Primarul a uitat să spună că guvernul condus de Victor Ponta a plătit toate datoriile istorice ale Colterm, când a venit USL-ul la guvernare.

Edilul șed al Timișoarei a declarat că municipalitatea ar fi supusă la o presiune de a reduce subvențiile, ceea ce înseamnă că cetățenii ar plăti mai mult pentru căldura din calorifere. „Suntem supuşi la o presiune să reducem subvenţiile. Este şi un grafic care nu prea a fost agreat aşa cum am forţat noi nota, să fie făcut cu lăsarea preţului la cetăţean la acelaşi nivel. Drept urmare, cu păstrarea subvenţiei ca şi până acum până în 2021 şi apoi, dintr-o dată, o reducere cu 21% a subvenţiei şi o creştere cu 21% a preţului la abonat. Suntem supuşi la această presiune, să reducem subvenţia, care ar conduce la majorarea preţului gigacaloriei. Pe de altă parte, nu avem resursele financiare pe care le cere E.on. Nicio bancă nu acordă credit Colterm din cauza acelor datorii. Și atunci se ajunge în astfel de situaţii limită. Este vorba de 60.000 de familii abonate la Colterm, ceea ce totalizeată circa 250.000 de cetăţeni, nu ne pute juca cu măsuri seci. De vină a fost şi vechiul management de la Colterm, care nu a fost bun. Este mult mai bun cel de acum şi pun presiune continuă pe echipa managerială. Nu se va continua la nesfârşit, în mod categoric. Vom vedea ce este de făcut de către noi. Nu sunt foarte multe lucruri de făcut. Am putea să venim cu o bulă de oxigen dacă am reduce subvenţia şi am majora preţul la gigacalorie”, a declarat Nicolae Robu.

Totodată, edilul-șef a afirmat că la un moment dar, s-ar putea ajunge să aleagă între două rele, ca timișorenii să rămână fără apă caldă și căldură sau să se reducă subvenția.

„La un moment dat, ajungi, nu ştiu, nu am ajuns acolo, posibil să ajungi în situaţia să alegi între două rele. Să reduci subvenţia şi să majorezi preţul la cetăţean sau să rişti să ajungi fără apă caldă, căldură. Dacă se ajunge, eu sper să nu se ajungă la o asemenea situaţie în care ai în faţă cele două rele şi trebuie să optezi pentru unul din rele, răul cel mai mic este reducerea subvenţiei şi majorarea preţului gigacaloriei. Nu suntem acolo acum”, a detaliat Nicolae Robu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.